Davino, brandul asociat uneia dintre primele afaceri private în domeniul vinului de după Revoluție, a fost prezent încă o dată în dormitorul bunicii, iar lista degustării a cuprins nu mai puțin de șapte vinuri. Cristian Casapu a fost cel care a oficiat evenimentul, uzând de toată magia meseriei: discurs captivant, servire ireproșabilă, din sticle la temperatura camerei ori de la frapieră, dar și din decantoare.
Ne-am delectat pe rând cu următoarele licori: Vast Alb 2022 (Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Riesling Italian), Vast Rosé 2022 (Merlot, Cabernet Sauvignon), Domaine Ceptura Blanc 2022 (Fetească Albă, Riesling Italian, Sauvignon Blanc), Vast Roșu 2020 (Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot), Iacob Roșu 2018 (Merlot, Cabernet Sauvignon), Domaine Ceptura Rouge Élevé 2018 (Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon), Flamboyant 2019 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră).
Pentru mine, vinul serii a fost extraordinarul Flamboyant. Acest cupaj clasic pentru Dealu Mare, obținut din trei soiuri roșii, dovedește că 2019 a fost un an cât se poate de bun, primul an remarcabil după 2013. Contrar altor păreri auzite în club, eu cred că acest vin nu mai este unul tânăr, cred că se exprimă cel mai bine acum; acele note olfactive de piele, de tabac, de... animal definesc un vin măreț.
Cât despre celelalte, Vast Alb e o licoare corectă, cu preț blând; rosé-ul din aceeași gamă te îndeamnă să tot umpli paharul, e un vin versatil, care merge în compania multor mâncăruri; la fel și Vast Roșu, un vin cu preț cuminte, pentru cei nemofturoși, care nu beau cu porția. Am scos Domaine Ceptura Blanc din ordinea firească a degustării tocmai fiindcă mi-a plăcut foarte mult. Un vin alb, de o finețe aparte, de savurat în compania unui meniu scump. Iacob Roșu se plasează bine într-o gamă medie de preț, este, probabil, vinul de comandat la restaurant, dacă nu ai de-a face cu proprietari hulpavi care pun adaosuri de 300%. Gamă cu adevărat superioară, Domaine Ceptura Rouge oferă în pahare tot un melanj al celor trei soiuri atât de importante pentru Dealu Mare: Fetească, Merlot, Cabernet. Totuși, dacă facem o comparație cu Flamboyantul anului 2019 și chiar cu licori din aceeași gamă din anii trecuți, aici nu regăsim aceeași complexitate, același postgust prelung, care parcă nu se mai termină și care dă culoare și condiment experienței oenofile. Aș îndrăzni să spun că, deși din 2018, tocmai acest vin pare încă tânăr, că te îndeamnă să-i urmărești evoluția și creșterea peste doi-trei ani...
Pentru noi, serata Davino de decembrie a fost una dintre cele mai reușite degustări ale anului. Ea a început în bucătăria bunicii și, implicit, a Adinei, cu o laborioasă tăiere de Jamón Serrrano, și s-a încheiat cu un strălucit Flamboyant 2019. Țineți minte această etichetă: dacă aveți de sărbătorit o persoană dragă, care se pricepe cu adevărat la vin, ori dacă doriți să mulțumiți cuiva pentru binele făcut, știind că înțelege și iubește vinul, acesta este cadoul perfect.