De când am cunoscut-o pe Marinela, acum aproape zece ani, drumurile noastre s-au intersectat de multe ori în mod fericit. Și noi, asemenea ei, suntem ambasadori ai vinului, doar că unii neautorizați. Am avut parte împreună, în câteva rânduri, de unul dintre cele mai exclusiviste festivaluri din lume, cel de la Merano. Și am fost parte din construcția unui important festival de vin european, Ro-Wine, inițiat de prietena noastră. Ba am și editat o carte, The Wine Book of Romania/Cartea vinurilor românești, ediția 2017, a cărei autoare este chiar Marinela Ardelean. Ca să nu mai spun că, în două rânduri, am fost entuziaști participanți la jurizarea care a stat în spatele acestei lucrări.
Așa cum au putut observa toți oenofilii care o cunosc, prietena noastră, unul dintre cei mai autorizați și competenți oameni în domeniu, este un star. Nici nu e de mirare atunci că, la acest ultim eveniment din 2023, oficiat de ea în dormitorul bunicii, a trebuit să refuzăm o mulțime de doritori, limitând lista la 38 de participanți, atât cât ne permite spațiul CDViN. Am fost nevoiți să aducem scaune și o masă din casă, ca să ne putem bucura, într-o caldă înghesuire, de plăcerile unei degustări cu vinuri mari și mărețe.
Astfel, am servit și savurat pe rând următoarele licori: Domeniile Averești Zghihară de Averești 2022, Domeniile Averești Zghihară de Averești 1989 (!), Foss Marai Brut Guia Millesimato 2022, Jidvei Pinot Noir 2019, Domeniul Bogdan Primordial Fetească Neagră 2021, Crama deMatei Patima după Matei Fetească Neagră 2020, Cuvée Guillaume 2020 (Pinot Noir, Fetească Neagră), Via Viticola Sarica Niculițel Épiphanie Fetească Neagră 2019, Gramofon Wine Fetească Neagră 2019 (demidulce), Foss Marai Dry Nadin Millesimato 2022, Gramofon Wine Vinars Chardonnay.
Aș spune că ordinea prezentării a fost perfectă, ținând cont de vinurile alese: mai întâi un vin alb de calibrare, comparat cu cel de-al doilea, din același soi, doar că mai vechi cu peste trei decenii. Apoi un Prosecco adus din patria lui, pentru mine unul dintre vinurile serii. La mijloc, vinurile și cupajele roșii, într-un crescendo entuziasmant, iar la urmă un roșu demidulce, un Prosecco dry și un vinars de Dealu Mare.
Zghihara de Averești este un vin cu aciditate uriașă, neobișnuită. Am putut compara recoltele din anii 2022 și... 1989. Acest din urmă an este tot atât de important în istoria României precum au fost anii 1859 și 1918: el a marcat sfârșitul coșmarului comunist, un nou început și o nouă libertate. Și vinul e în viață! Acea aciditate l-a conservat, el oferă, în sticlele atât de prăfuite, de murdare, de mucegăite, gustul unui an unic, gustul istoriei trăite, amintirea unei epoci care ne-a fost impusă de alții, a unui vis urât care a distrus vieți și destine. A fost cel mai vechi vin servit în club în 2023 și o uriașă surpriză pentru iubitorii de vin și de istorie, neautorizați. Un Prosecco superb i-a urmat, unul dintre favoritele mele: Guia brut de la Foss Marai, o cramă din Valdobbiadene cu care avem vechi legături și ai cărei ambasadori suntem de aproape un deceniu.
Jidvei, cea mai mare cramă cu proprietar unic din Europa, prin acel tipic Pinot Noir leat 2019, ne dovedește că poate elabora și vinuri premium. Au urmat o remarcabilă Fetească Neagră dobrogeană, ecologică, de la Domeniul Bogdan, și o senzațională Fetească Neagră de Dealu Mare, a Cramei deMatei (fostele Domenii Prince Matei, fostă Vinarte), vinul preferat al multora dintre norocoșii participanți la eveniment. Degustarea a continuat cu un interesant, emoționant cuvée de la SERVE, o îngemănare de pe terroir valah între un soi local, Fetească Neagră, și unul internațional, Pinot Noir; a urmat încă o Fetească dobrogeană, numită atât de potrivit Épiphanie, tot unul dintre vinurile preferate ale serii.
La urmă, un vin lecție, demidulce!, o Fetească Neagră de la Gramofon Wine. Cu volum alcoolic uriaș, cu aciditate ridicată, cu rest de zahăr important, acest vin ne vorbește în primul rând despre echilibru. Fără îndoială, e o mândrie pentru cramă și oenolog. Am servit apoi încă un Prosecco, tot de la Foss Marai, ca un al doilea desert destin papilelor noastre încercate. Ultima băutură a serii a fost vinarsul din Chardonnay produs tot de Gramofon Wine, un digestiv servit la țanc.
Așadar, am avut parte de o unică, minunată seară cosmopolită, de Marinela, de Zghihare, de Prosecco, de Pinot Noir și Fetești Negre... A rămas că trebuie să repetăm cât de curând acest tip de eveniment, în care totul se arată de cinci stele, începând cu promotoarea și terminând cu numeroasele licori.