Miercuri 16 Octombrie 2024

Nachbil se întoarce în dormitorul bunicii

Katona Csaba, noul promotor al Cramei Nachbil, a oficiat în dormitorul bunicii o mult așteptată degu...

ONVPV testează în Podgoria Miniș-Măderat un nou sistem de evaluare a vinurilor

Miercuri, 25 septembrie, Balla Géza Winery a găzduit în premieră o degustare destinată testării unui...

Premieră în club: primul orange Avincis, prezentat chiar de proprietarul cramei

De câte ori își prezintă vinurile în odăile bunicii, Valeriu Stoica eliberează în aerul clubului, o ...

  • Nachbil se întoarce în dormitorul bunicii

  • ONVPV testează în Podgoria Miniș-Măderat un nou sistem de evaluare a vinurilor

  • Premieră în club: primul orange Avincis, prezentat chiar de proprietarul cramei

Luni, 11 Martie 2024 15:38

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din urmă. De data aceasta a fost vorba de un eveniment din seria atât de rară pe care am numit-o „Vinuri bisecte”, care ne propune numai licori din anii divizibili cu 4.

O degustare cu vinuri obținute în ani bisecți te provoacă inevitabil la o călătorie în trecut, într-o senzorială mașină a timpului. Prima întâlnire cu vinurile de acest fel am organizat-o în 2016, după cum dovedește un articol cu 4.859 de vizualizări publicat pe site-ul cdvin.ro. Atunci, am pus la bătaie nu mai puțin de opt etichete ale unor vinuri din anii 2000, 2004, 2008, 2012.

A doua savurare de vinuri bisecte s-a petrecut în 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Cu acel prilej am propus spre degustare șase vinuri din anii 2000, 2008, 2012, 2016, conform unui alt articol, cu 2.754 de vizualizări, publicat tot pe cdvin.ro.

Lista din 2024 a cuprins șase etichete din recoltele anilor 2008, 2012, 2016 și 2020: Dradara Conac Sauvignon Blanc 2020, Carastelec Vinca Theresia 2020 (Riesling de Rin), Villa Vinèa Pinot Noir Premium 2016, Catleya Epopée Merlot 2016, SERVE Terra Romana Fetească Neagră 2008, Liliac Nectar 2012 (Muscat Ottonel).

Între două sorbiri bisecte, Adina ne-a răsfățat cu foarte proaspetele preparate din anul bisect 2024 și din bisecta zi de 8 (martie): aperitive, chiftea la tavă  asortată cu salată mediteraneană cu fasole boabe și cu salată de crudități, ca desert - tort cu cremă de lime și mousse de ciocolată albă.

M-am bucurat să aleg și să deschid câteva dintre cele mai frumoase vinuri pe care le-am strâns în vinotecă în ultimele decenii de oenofilie. Ele s-au alăturat etichetelor din club, ale unor vinuri relativ tinere, de 4 și, respectiv, 8 ani.

Astfel, Sauvignonul de început de la Dradara e o bună introducere în eveniment: probabil și-a atins apogeul, trebuie destupat și împărtășit în următorii ani. Un interesant, acid, foarte nemțesc Riesling de Rin ne propune crama maghiară Carastelec din județul Sălaj. Sărim apoi din anul 2020, în care au fost realizate primele două albe servite, până în 2016, pentru a savura mai întâi un excepțional Pinot Noir marca Villa Vinèa. Culoare senzuală, de o transparență magică, tipicitate și stil - așa poate fi definit acest vin dintr-un soi care se simte foarte bine pe dealurile mureșene.

Merlotul dens și profund de la Catleya ne-a călătorit poate și mai departe în timp, mai bine de un secol înapoi, aproape de prințul Antoine Bibesco și de marele său prieten Marcel Proust. Apoi am deschis un vin drag, primit cu dedicație în urmă cu mulți ani, un vin care reprezintă un omagiu adus contelui Guy Tyrel de Poix: o Fetească Neagră de la SERVE veche de 16 ani. Între multele vinuri ale serii, acesta are un loc special în inima mea, el ilustrează evoluția, civilizarea, rafinarea vinului românesc după noaptea comunistă care a durat jumătate de veac.

Echipa, familia care continuă la SERVE munca începută de contele corsican poate să fie mândră de ea însăși: s-a contaminat, asemenea acestui vin, cu acel spirit nobil și reîntemeietor de care întreaga Românie postcomunistă a avut atâta nevoie pentru a merge mai departe.

La fel de special este și vinul de desert ales la final: Nectar of Transylvania, ce nume inspirat! Un dulce atât de dulce, ca o zi de 8 Martie inundată de flori și de ființe dragi! Aș paria că acest vin va putea fi servit cu plăcere și peste 30 de ani, dacă cineva o fi atât de norocos să-l descopere prin vreo vinotecă...

Așadar o călătorie oenologică începută la Mocrea, pe Dealurile Zărandului, în 2020, a continuat la Carastelec, tot în Crișana, și apoi în Ardeal, pe Târnave, în 2016, în turnul Villa Vinèa de lângă satul Mica, ca apoi să trecem Carpații în același an, dând o fugă în Mehedinți, pe dealurile aproape bordeleze ale Corcovei, și să o ținem pe aceeași paralelă trecând în 2008 și în Muntenia, în Dealu Mare, cu destinația Ceptura. În final ne-am întors acasă în Ardeal, la Lechința, în anul 2012,  pentru a sorbi un strop din nectarul zeilor care a și împrumutat numele ultimei licori din degustare.

16 ani, șase crame, patru provincii și ținuturi românești: Crișana, Ardeal, Oltenia, Muntenia, șase soiuri locale și internaționale și o infinită nostalgie care se întinde de-a lungul a trei decade din viața noastră de degustători neautorizați. Cam asta au colindat și savurat, în timp, în spațiu și în pasiune, aceia atât de privilegiați dintre noi care s-au încumetat, într-o seară de 8 Martie, să aleagă vinul și doamnele în dauna fotbalului. Următoarea ocazie va fi doar peste patru ani, și asta numai dacă între timp istoria va avea răbdare cu lumea și cu noi înșine.

Citit 277 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2024 16:42
Publicitate

Pivnicer

A trecut ceva timp de când nu am mai luat drumul Podgoriei Miniș-Măderat în căutarea celui mai bun vin. De-a lungul anilor, am ținut aproape de oameni și crame din Șiria, Miniș, Mâsca și Măderat, cumpărând vin și struguri, legând prietenii, creând reportaje. Deși pandemia face să pară că a trecut un mileniu, și nu un an-doi-trei, mă întorc alături de Adina în zonă, pentru o jurizare, o revedere cu Balla Géza și crama sa de top, dar și pentru o descoperire numai bună de povestit aici.

Caută

Publicitate