Luni 15 Aprilie 2024

Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

Crama Avincis recuperează și reinventează un soi prețios creat la Stațiunea de Cercetare Drăgășani î...

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

  • Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

Luni, 25 Martie 2024 13:28

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasmantă degustare în dormitorul bunicii, oferindu-ne câteva dintre cele mai bune vinuri ale Cramei Oprișor.

Ca unul dintre cei mai vechi și buni profesioniști din lumea vinului românesc, prietenul nostru Boris umple de fiecare odăile bunicii. Dincolo de prestanța și prestația sa, de vină pentru această audiență sunt vinurile minunate pe care le tot savurăm de aproape 15 ani.

Creațiile care poartă numele cramei mehedințene au calitate atât în conținut, cât și în formă: cupaje complexe, exaltante, își găsesc veșmânt în sticle speciale, purtând câteva dintre cele mai frumoase etichete din țară.

La această a nu știu câta degustare oficiată în club, Boris ne-a propus următoarea listă de vinuri: Caloian Pinot Grigio 2023, Jiana Rosé 2022 (Pinot Noir, Shiraz), Rusalca Albă 2022 (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Rhein Riesling), Caloian Cabernet Sauvignon 2022, Cupola Sanctis Vestitor de Oprișor 2015 și 2018 (magnum, Cabernet Sauvignon, Merlot), Passarowitz 1718 2019 (magnum, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinot Noir, Dornfelder), Smerenie 2019 (magnum, Shiraz, Pinot Noir, Dornfelder).

Vinul de întâmpinare, un proaspăt Pinot Gri, e de recomandat pentru orice început de chef, party, sindrofie. Ușurel, simpatic, îl poți bea de sete, cu sticla. Rosé-ul Jiana și Rusalca Albă își au șarmul lor, ele însele sunt brand în brand, prezente în foarte multe restaurante și cluburi de top. Le-a urmat un Caloian roșu, din Cabernet, un vin prietenos în toate ale sale și mai ales în preț. Ultimele trei licori servite, toate la magnum, reprezintă o mândrie pentru cramă, oenolog, vinificator și promotor, ar fi companioni ideali pentru evenimente importante și totodată darurile perfecte, de făcut celor la care ținem cu adevărat.

Cu un preț cuminte pentru calitatea și expresivitatea sa, Vestitorul l-am servit în două variante: 2015 și 2018. Eu l-am degustat pe cel din 2018, un cupaj „Camerlot” având cel mai atractiv preț dintre toate marile vinuri ale cramei. Pentru mulți, Passarowitz s-a dovedit vinul serii: măiestria celor care îngrijesc brandul Oprișor se vede cel mai bine în acest cupaj care îmbină armonios nu mai puțin de cinci soiuri. La urmă, Smerenie ne-a revelat o finețe aparte, un rafinament discret și totuși atât de cuceritor, aproape spiritual. Cu un postgust mai reținut decât cel al cupajului anterior, acest vin excelează în buchet, ca un parfum căruia cineva s-a gândit să-i asocieze și un gust, și o altfel de atingere senzorială.

După o asemenea degustare, orice iubitor de vin autentic nu poate decât să exclame: vreau mai multe întâlniri cu Boris și vinurile de la Oprișor! Magnum cum laude!

Citit 108 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2024 17:46

Media

Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Caută

Publicitate