Vineri 13 Decembrie 2024

Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

Spune-mi pe cine și ce alegi, ca să-ți spun cine ești… În ajunul primului tur al scrutinului prezide...

Peisaj după HalloWine, cu Teckel sârmos și alte accesorii de groază

Din 2013 încoace, celebrăm în club una dintre cele mai populare sărbători mondiale. Doar că, pentru ...

Jurnal de degustare: Artisan Winery face senzație în club!

După Balla Géza, Elite, Pivnițele Birăuaș, MaxiMarc și Dradara, un nou producător local de vinuri pr...

  • Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

  • Peisaj după HalloWine, cu Teckel sârmos și alte accesorii de groază

  • Jurnal de degustare: Artisan Winery face senzație în club!

Joi, 11 Aprilie 2024 15:06

Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Crama Avincis recuperează și reinventează un soi prețios creat la Stațiunea de Cercetare Drăgășani în urmă cu mai multe decenii. La puține luni de la lansarea pe piață, vinul Alutus este prezentat întâia oară împătimiților din CDViN.

De puțin timp, un nume special își face loc între cuvintele cheie ale căutărilor pe site-urile cdvin.ro și vestik.ro: Alutus. El reprezintă un toponim - vechiul nume, latin, al râului Olt, dar și un soi de struguri și, implicit, un vin obținut la Drăgășani prin încrucișarea soiurilor Băbească Neagră și Saperavi.

Crama Avincis are meritul primordial în redescoperirea și replantarea acestui soi atât de identitar pentru Podgoria Drăgășani: dacă la început, pe Dealul Dobrușa, Alutus a fost cultivat pe mai puțin de un hectar, astăzi vorbim de peste 5 ha alocate acestei redescoperite comori oenologice.  

Deloc întâmplător așadar, la concurență cu un important meci al echipei locale, UTA, degustarea Avincis a strâns în odăile bunicii destui microbiști a căror pasiune pentru vin o depășește pe aceea pentru fotbal.

Laurențiu Teleabă, director regional de vânzări, vechi prieten al clubului, ne-a prezentat nu mai puțin de șapte etichete: Spumant extra brut Avincis (obținut prin metoda tradițională din Crâmpoșie și Pinot Noir), Crâmpoșie Selecționată 2023, Cuvée Petit Sauvignon Blanc 2023, Cuvée Alexis Rosé 2023 (Cabernet Sauvignon&Merlot), Cuvée Valerius Alutus Primus 2020, Negru de Drăgășani 2019, Cuvée Andrei Cabernet Sauvignon 2020.

Am putut număra destule febleți între vinurile albe servite: unii au preferat fără echivoc Crâmpoșia, alții s-au dedat mai ales la Cuvée Petit. În seara cu pricina, mai pe gustul meu au fost însă spumantul și rosé-ul. Drept este însă că așteptam febril întâlnirea cu noul brand/soi/vin Alutus, redescoperit prin grija proprietarilor. Dacă vorbim despre celelalte vinuri roșii din degustare, nu prea avem ce cusururi să găsim: Negrul de Drăgășani a devenit deja, și grație Cramei Avincis,  un brand de țară, alături de Feteasca Neagră; nu mai spun că emblematicul  Cuvée Andrei, alături de Cuvée Grandiflora – absent din această degustare – s-a impus de mult în lumea connaisseurs-ilor.

Și totuși, întâlnirea mea cu Alutus a fost o epifanie. Nu am cum, nu am de ce și nu vreau să descriu  această experiență, senzațiile, fiorurile, vinul. Va trebui să le descoperiți, să-l descoperiți singuri. Dincolo de indignările pecuniare ale unora, de răutățile și de frustrările de servici(u) ale altora, un vin măreț rămâne asta prin el însuși. Precum trandafirul, care, atât de borgesian, înflorește pentru că înflorește...

 

Citit 273 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2024 15:25

Media

Publicitate

Pivnicer

În ultimii ani, uneori am călătorit și am trăit clipa într-un ritm atât de alert, încât scrisul nu putea să țină pasul cu acțiunea. Câteva evenimente, întâmplări, ieșiri au rămas neoglindite. Între ele se numără și festivalul de față, căreia cuvintele i-au găsit exprimare abia după opt ani.

Caută

Publicitate