De puțin timp, un nume special își face loc între cuvintele cheie ale căutărilor pe site-urile cdvin.ro și vestik.ro: Alutus. El reprezintă un toponim - vechiul nume, latin, al râului Olt, dar și un soi de struguri și, implicit, un vin obținut la Drăgășani prin încrucișarea soiurilor Băbească Neagră și Saperavi.
Crama Avincis are meritul primordial în redescoperirea și replantarea acestui soi atât de identitar pentru Podgoria Drăgășani: dacă la început, pe Dealul Dobrușa, Alutus a fost cultivat pe mai puțin de un hectar, astăzi vorbim de peste 5 ha alocate acestei redescoperite comori oenologice.
Deloc întâmplător așadar, la concurență cu un important meci al echipei locale, UTA, degustarea Avincis a strâns în odăile bunicii destui microbiști a căror pasiune pentru vin o depășește pe aceea pentru fotbal.
Laurențiu Teleabă, director regional de vânzări, vechi prieten al clubului, ne-a prezentat nu mai puțin de șapte etichete: Spumant extra brut Avincis (obținut prin metoda tradițională din Crâmpoșie și Pinot Noir), Crâmpoșie Selecționată 2023, Cuvée Petit Sauvignon Blanc 2023, Cuvée Alexis Rosé 2023 (Cabernet Sauvignon&Merlot), Cuvée Valerius Alutus Primus 2020, Negru de Drăgășani 2019, Cuvée Andrei Cabernet Sauvignon 2020.
Am putut număra destule febleți între vinurile albe servite: unii au preferat fără echivoc Crâmpoșia, alții s-au dedat mai ales la Cuvée Petit. În seara cu pricina, mai pe gustul meu au fost însă spumantul și rosé-ul. Drept este însă că așteptam febril întâlnirea cu noul brand/soi/vin Alutus, redescoperit prin grija proprietarilor. Dacă vorbim despre celelalte vinuri roșii din degustare, nu prea avem ce cusururi să găsim: Negrul de Drăgășani a devenit deja, și grație Cramei Avincis, un brand de țară, alături de Feteasca Neagră; nu mai spun că emblematicul Cuvée Andrei, alături de Cuvée Grandiflora – absent din această degustare – s-a impus de mult în lumea connaisseurs-ilor.
Și totuși, întâlnirea mea cu Alutus a fost o epifanie. Nu am cum, nu am de ce și nu vreau să descriu această experiență, senzațiile, fiorurile, vinul. Va trebui să le descoperiți, să-l descoperiți singuri. Dincolo de indignările pecuniare ale unora, de răutățile și de frustrările de servici(u) ale altora, un vin măreț rămâne asta prin el însuși. Precum trandafirul, care, atât de borgesian, înflorește pentru că înflorește...