În ultimul weekend de aprilie, vineri și sâmbătă, cei mai norocoși și dedicați prieteni ai clubului s-au dedat, în dormitorul bunicii, la un festin de pomină: șapte vinuri din patru țări, 12 romuri din 10 țări! Numai lista întâmplării ocupă aproape o pagină, cu toată pedanteria sa de crame, distilerii, mărci, branduri și diacritice…
Protagonistul, omul-orchestră, oficiantul, prezentatorul a fost vechiul și activul apropiat al clubului pe nume Herbert Szasz, alias Wine Hunter. Astfel, vineri seară, Herbert ne-a prezentat următoarele vinuri: Masottina Rive di Ogliano Prosecco - Italia, Mauricio Lorca Fantasia Chardonnay 2023 - Argentina, Domaine Yvon et Laurent Vocoret Vieille Vignes Chablis 2022 - Franța, Masottina Ai Palazzi Aether Rosso 2019 (Merlot, Cabernet Sauvignon) - Italia, Châteauneuf-du-Pape Domaine de Pignan Rouge 2020 (Grenache Noir, Mourvèdre, Syrah, Cinsault, Counoise, Terret Noir, Vaccarèse&Muscardin) – Franța, Quinta do Gradil Reserva 2019 (Touriga Nacional, Alicante Bousquet&Tannat) - Portugalia, Yacochuya Michel Rolland Red Wine (Malbec) 2016 – Argentina. Vinurile au fost servite alături de platouri cu produse italiene (brânzeturi, salamuri, măsline, grissini).
Sâmbătă seară, același Herbert a oficiat, în premieră pentru CDViN, o degustare de romuri. Lista a fost una impresionantă: Plantation Pineapple Dark – Barbados&Jamaica, Bumbu The Original – Barbados, Pamperio Aniversario – Venezuela, Bacardi Gran Reserva Extra Rare Old Rum – Puerto Rico, Canerock – Jamaica, Brugal Gran Reserva 1888 – Republica Dominicană, Millonario Gran Reserva 15 años – Peru, Botran 15 años – Guatemala, El Ron Prohibido Gran Reserva 15 años – Mexic, Castenschiold 1864 – marcă daneză (proprietarul deține o unitate de producere a romului la Flensburg, Germania), Castenschiold Hjemkomst – marcă daneză, Schietbüddel Kokos Rum Likör – Germania.
Romurile au însoțit un meniu ales: arrosto, foie gras, unt cu trufe, selecție de brânzeturi, deserturi pe bază de cafea și piure de castane, trei tipuri de cafea de la Frei (tabac, vanilie, alune). Cei mai hedoniști membri ai clubului s-au refugiat în curtea bunicii, savurând, în compania romurilor, tot felul de trabucuri fine și scumpe. Ca fost fumător înrăit, alături de dânșii am inhalat și eu pasiv un pic din aroma ierbii dracului, care crește prin paradisuri cubaneze și caraibiene.
Dacă ar fi să vorbesc despre vinuri, am preferat, în mod atât de subiectiv, extraordinarul Prosecco de început marca Masottina, vinul de Chablis, cupajul roșu franțuzesc de multe soiuri de la Châteauneuf-du-Pape și, bineînțeles, Malbecul argentinian cu autograf franțuzesc de la Yacochuya. Iar ca neofit, am apreciat mai ales romurile cu aromă de cocos produse în Peru și Germania, dar și pe cele fabricate sub marca daneză Castenschiold în Germania.
De prisos să mai spun cât de privilegiați am fost să participăm la dublul eveniment: la urma urmei, de câte asemenea maratoane gourmet am mai avut parte până acum sau câte vom mai prinde într-o viață?