Luni 20 Ianuarie 2025

O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

Ultima degustare cu vinurile cramei mehedințene Corcova a avut parte chiar de prezența și de prezent...

Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

Spune-mi pe cine și ce alegi, ca să-ți spun cine ești… În ajunul primului tur al scrutinului prezide...

Peisaj după HalloWine, cu Teckel sârmos și alte accesorii de groază

Din 2013 încoace, celebrăm în club una dintre cele mai populare sărbători mondiale. Doar că, pentru ...

  • O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

  • Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

  • Peisaj după HalloWine, cu Teckel sârmos și alte accesorii de groază

Vineri, 06 Septembrie 2024 19:41

Premieră în club: primul orange Avincis, prezentat chiar de proprietarul cramei

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

De câte ori își prezintă vinurile în odăile bunicii, Valeriu Stoica eliberează în aerul clubului, o dată cu parfumurile inconfundabile ale Crâmpoșiei și Negrului de Drăgășani, și djinii seducători ai poeziei. Ultima magie de acest fel s-a produs într-o seară de miercuri, pe când lumea se topea afară sub canicula fără de sfârșit.

Au trecut mai bine de doisprezece ani de la inaugurarea CDViN, iar noi am bifat, la început de septembrie, a șaptea degustare susținută în dormitorul bunicii de domnul profesor Valeriu Stoica, unul dintre marii noștri prieteni. Pe celelalte le-am oglindit de-a lungul anilor în următoarele articole publicate pe site-ul de față și pe vestik.ro:  2012 - Soţii Valeriu şi Cristiana Irinel Stoica au prezentat, la Arad, vinurile marca Avincis; O pledoarie pentru vinul cel mai bun, marca Valeriu şi Irinel Stoica, 2015 - Cu Valeriu Stoica și François Villon în dormitorul bunicii, o dată la trei ani,  2017 - Câteva ore cu Valeriu Stoica în amfiteatrul bunicii,  2019 - Valeriu Stoica, Avincis și atâtea legături cu vinul poeziei, 2022 -  Euro-degustare cu vinurile Cramei Avincis, 2023 - Seara noastră cu Valeriu Stoica și, încă nu, cu Alutus.

Dacă stăm să socotim bine însă, numărul întâlnilor CDViN cu brandul Avincis este mult mai mare, cuprinzând zeci de degustări în dormitorul bunicii, zeci de întâlniri pe la marile festivaluri, zeci de călătorii la crama de pe Dealul Dobrușa, toate oglindite în foarte multe articole de pe site-urile clubului. Nici nu e de mirare atunci că acest brand are și cel mai mare succes în odăile lui Nagymama.

La asta a contribuit cu brio și evenimentul din urmă, desfășurat cu casa închisă, într-un anturaj select. Laurențiu Teleabă, director regional de vânzări, profesionistul Avincis nelipsit de la festivaluri și degustări, a destupat și servit pe rând următoarele vinuri: Spumant Avincis 2019 (obținut prin metoda tradițională din Crâmpoșie Selecționată și Pinot Noir), Crâmpoșie Selecționată 2023, Cuvée Alexis Rosé 2023 (Cabernet Sauvignon, Merlot), Orange 2021 (obținut din Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Crâmpoșie Selecționată prin macerare timp de trei luni la amforă și învechire timp de 18 luni în butoaie de stejar), Negru de Drăgășani 2020, Cuvée Valerius Alutus Primus 2020 (Alutus este un soi obținut în urmă cu mai multe decenii la Stațiunea de Cercetare Drăgășani din încrucișarea soiurilor Băbească Neagră și Saperavi).

Prezentarea fiecărui vin a fost făcută de domnul profesor Valeriu Stoica, fiind însoțită de câte o poezie, între care s-au numărat Mistrețul cu colți de argint, Vița de vie la paralela 80 și Trandafirul negru de Ștefan Augustin Doinaș.

Vinul neliniștit de la început este primul spumant elaborat de noul oenolog al cramei, Andrea Previtali. I-au urmat o tipică și prietenoasă Crâmpoșie și un excelent rosé din gama Cuvée Alexis, poate cel mai bun de până acum. Premiera, surpriza mult așteptată a ținut de servirea primului orange al Casei Avincis. Am putut savura reacțiile degustătorilor noștri neautorizați: pentru unii, e dragoste la prima vedere, iar pentru alții, aversiune la prima atingere... Cunoscătorii și mai ales vinificatorii știu însă cât de complex și de rafinat este acest vin obținut prin străvechea metodă folosită de georgieni și de romani. După o macerare la amfore de 1.600 l, folosite separate pentru cele trei soiuri, a rezultat un vin de culoarea chihlimbarului și a mierii, cu aciditate ridicată, cu note dulci de pieliță, de fructe uscate din cine știe ce grădină paradisiacă. Îi așteptăm evoluția la sticlă cu o nerăbdare de copil alintat, sperând că lunile vor trece la fel de repede ca săptămânile...

Festinul nu a luat sfârșit însă cu această premieră: ne-am întâlnit apoi cu superbul Negru de Drăgășani leat 2020. Vinul de culoare violet, cu parfum de violete, marca Avincis, ne este cunoscut încă de la prima sa ediție. Grație lui Ghislain Moritz, unii, mai norocoși, l-au degustat direct de la cisternă în 2012: era primul Negru de Drăgășani, recolta 2011. Așadar, acest nou brand de țară ne-a încântat din nou, după 12 ani: 2020 reprezintă un'ottima annata!

La urmă, învăluit în misterul său genuin, vine Alutus, vin obținut din soiul omonim, recuperat prin cei câțiva butuci rămași la Stațiunea de Cercetări Viticole și Vinicole din Drăgășani și multiplicat, de-a lungul anilor, pe mai multe hectare prin altoirea în verde a unor parcele de Cabernet Sauvignon și Merlot. Găsim în pahar un vin măreț: anii vor dovedi aceasta! Alutus Primus 2020, deși tânăr, dezvoltă arome complexe, contrariante, de soi nobil, nemaigustat până acum. Corpolent, onctuos și dens, ascunde în același timp parfumuri de fructe negre și proaspete, dar și miresme slabe de piele și cafea, de mirodenii încă nedescoperite.

 

Citit 548 ori Ultima modificare Duminică, 08 Septembrie 2024 22:02

Media

Publicitate

Pivnicer

Cronica aceasta se scrie la cinci ani de la întâmplarea din Gyula, la 17 ani de la cea din Florența, din nevoia cuvintelor de a da reprezentare unor amintiri intense, unor sensuri care așteptau să fie deslușite. Călătorim așadar într-o zi de august și poate că numai aparent o facem către un orășel maghiar de graniță.

Caută

Publicitate