Chiar dacă numărul degustărilor susținute de Nachbil în odăile bunicii pare mic (doar trei evenimente în 12 ani: 2012, 2017, 2024), legăturile noastre cu producătorul sătmărean sunt destul de strânse. Călătoria din 2012 la Beltiug s-a soldat cu un reportaj „în Brutlerland”, un titlu derivat din numele coproprietarului de la acea vreme, Johann Brutler, și cu alte două articole. În plus, vinurile marca Nachbil au fost prezente în alte degustări în club, la diferite evenimente, alături de etichetele altor producători. Apoi, au fost destule festivaluri la care am putut savura produsele Nachbil, în compania diferiților promotori și mai ales a oenologului Serli Csilla, unul dintre cei mai buni profesioniști în domeniu. Cu vinurile acestei mărci ne-am întâlnit și în străinătate, în nordul Italiei, la ediția din 2014 a Festivalului de la Merano.
La degustarea de vineri seară, crama din Beltiug a fost reprezentată de Katona Csaba, care ne-a oferit șase vinuri: La Capela Sauvignon Blanc 2023, Nachbil Grünspitz 2022 (nefiltrat), Nachbil Riesling de Rin 2023, La Capela Cuvée Selection Red 2020 (Cabernet Sauvignon, Syrah), Nachbil Blaufränkisch 2020, Nachbil Syrah Reserve 2021.
Am început cu un tipic Sauvignon Blanc, caracterizat prin aciditate ridicată, pe placul iubitorilor de vinuri albe de Transilvania. Un Grünspitz nefiltrat, obținut dintr-un soi cultivat pe o mică suprafață, i-a contrariat pe unii. Dacă ținem seamă însă că acest vin creat printr-o metodă foarte tradițională spune o poveste, aceea a coloniștilor care au și adus soiul în zonă în urmă cu sute de ani, aceasta îl face cu atât mai prețios. El este un produs identitar și reprezintă cu atât mai mult Beltiugul; degustându-l, ne întoarcem în timp, savurăm aromele altor veacuri.
Și dacă nu suntem satisfăcuți de Grünspitz, Rieslingul de Rin sigur ne va da gata. Un vin foarte tipic, foarte nemțesc, vinificat în demisec. Restul de zahăr potolește un pic aciditatea, echlibrându-l, făcându-l agreabil deopotrivă pentru începător și connaisseur.
Și vinurile roșii ne spun cu succes povestea terroir-ului de Beltiug. Un reușit cupaj de Cabernet și Syrah, un foarte fructat și expresiv Blaufränkisch, adică Burgund Mare, un excepțional Syrah, cu parfum de violete, care pentru mine fu vinul serii.
Cu Nachbil și cu Katona Csaba de vom revedea negreșit în noiembrie, la salonul timișorean RoVinHud.