De-a lungul anilor, am avut parte de vin de Halloween (2013) și de o sărbătoare de neuitat, fiindcă ne place vinul ceva de speriat (2014), am folosit îndemnul don’t drink and fly! (2016), ne-am bucurat de un HalloWine cu joker, Ozzy și pirande (2017) și de o aniversare de groază (2018), am bifat un superlativ în dormitorul bunicii (2019), ne-am delectat cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă (2022), am pus la cale, alături de Herbert, un party de pomină (2023).
La început de noiembrie 2024, trei crame românești, La Salina, Rasova și Tohani, au susținut cu entuziasm cel de-al nouălea eveniment marca HalloWine organizat în dormitorul bunicii. Celor cinci etichete propuse de aceste crame le-am adăugat alte câteva din portofoliul clubului, așa încât degustarea în sine a fost una excepțională.
Astfel, am servit pe rând: Carastelec Friza Alb 2023, Carastelec Friza Rosé 2023, La Salina Issa Chardonnay 2023, Rasova Sur Mer Cuvée Alb 2023 (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Albă), La Salina Issa Pinot Noir 2023, Tohani Fetească Neagră 2022, Rasova Sur Mer Cuvée Roșu (Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon), Vestitor de Oprișor 2018 (Merlot, Cabernet Sauvignon). Spumantul care a urmat, Carastelec Blanc de Blancs, la magnum, menit să marcheze o anumită zi de naștere, nu a fost de fapt și ultimul vin servit, fiindcă s-au mai deschis apoi un Syrah și un Barolo: Alessandro di Camporeale Kaid Syrah 2016 și Prunotto Barolo 2014.
Pentru a nu ne lăsa copleșiți doar de tentațiile vinului, Chef Adina și Mona au pregătit multe chestii apetisante: salată orientală, salată mediteraneană de fasole boabe, crispy de pui, ruladă Ștefania, tort de ciocolată, tort Napoleon. Cele mai reușite costume au fost premiate cu sticle de vin, în vreme ce Ianis, mezinul absolut al acestei degustări de groază, i-a servit generos pe invitați cu bomboane.
„Recenzând” vinurile, trebuie spus că acelea petiante, albe și rosé, din gama Friza s-au dovedit perfecte ca introducere. Ele nu mai au nevoie de prezentare, sunt de multă vreme best sellers în club. La Salina ne-a tentat apoi cu un mineral Chardonnay, din strugurii unor vii ce-și trag seva de pe colinele care acoperă Salina Turda. Părăsind etichetele din Ardeal, am călătorit hăt departe în Dobrogea, savurând un rafinat și citric melanj de soiuri albe de la Rasova. Înveșmântat într-o sticlă desenată cu gust, acest cuvée alb emană un șarm aparte, îți stârnește nostalgia după marile vacanțe la malul mării.
Luăm apoi trenul spre Dealu Mare, pentru o întâlnire cu soiul național. Feteasca Neagră de Tohani impresionează prin intensitate și blândețe în același timp, cucerind iubitorul de vinuri roșii puternice. Cumva în contrast, un cuvée roșu de soiuri internaționale, tot de la Rasova, adaugă apoi un condiment special degustării, atrăgând, prin corp și prin veșmântul său atât de elegant, mai ales doamnele.
Am deschis și un magnum de la Oprișor, Vestitorul acela atât de reușit, o contopire perfectă de Merlot și Cabernet, bun de sărbătorit o zi de naștere. La fel de potrivit pentru a marca o zi specială este și spumantul obținut din Chardonnay prin metoda tradițională, de la Crama Carastelec. L-am deschis un pic mai târziu, la ora 0.01, pe note legănate de La mulți ani! și Happy Birthday! O discuție în contradictoriu asupra calităților și defectelor Syrah-ului sicilian Kaid a dus apoi, în mod firesc și benefic, la destuparea unui Barolo.
Dis-de-dimineață, în curtea casei, printre frunzele calico ale iederei bine întomnate, un Teckel sârmos adulmeca placid toate aromele întâmplării, dând nas în dop cu unul dintre dovlecii ultimului HalloWine pe care l-a văzut dormitorul bunicii...