Ultimul eveniment din club, desfășurat cu casa închisă, a cuprins o listă de bijuterii oenologice cu care nu te întâlnești prea des într-o viață. Amicul Herbert ne-a alintat cu nu mai puțin de opt vinuri, de la renumiți producători din regiunea viticolă franceză Bourgogne. Astfel, am fost serviți pe rând cu: Domaine Yvon & Laurent Vocoret Crémant de Bourgogne Grand Réserve 2020 Les Pensées de Louise de Vaurelaines brut (obținut din Chardonnay, din vii plantate în 1936 și 1937!), Chassagne-Montrachet Les Champs de Morjot Château La Charrière 2023 (Chardonnay), Closerie des Alisiers Vieille Vignes Meursault 2023 (Chardonnay), Domaine Bernard Delagrange Vieilles Vignes 2022 (Chardonnay), Louis Jadot Pommard Côte de Beaune 2021 (Pinot Noir), Domaine Gérard Seguin Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2022 (Pinot Noir), Domaine Julie Belland Chassagne-Montrachet Premier Cru - Morgeot 2022 (Pinot Noir), Stéphane Brocard - Closerie de Alisiers Vougeot Premier Cru 2020 (Pinot Noir).
Chiar dacă am făcut risipă de superlative în cele peste 1.300 de articole scrise în ultimele două decenii, de când există Asociația Vestik și Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, nu mă pot abține nici de această dată: Herbert ne-a oferit cel mai tare eveniment oenologic al anului! Vorbesc aici de întreaga listă propusă, de fiecare etichetă în parte.
Cel mai bun crémant servit vreodată în club, obținut din strugurii unor vii aproape nonagenare, a deschis festinul. Va fi alegerea noastră pentru sărbătorile de iarnă! Trei albe liniștite ne-au încântat apoi simțurile. Primul, suav, al doilea, zeiesc, cel de-al treilea, mai pământean, ușor picant. Licori complexe, care își deschid pe rând aromele, cu postgust prelung, plin de toate savorile paradisului. Nu merită să le descrii prin asociere cu cine știe ce fructe, ele conțin lumea întreagă în fiecare pahar, dar par destinate zeilor, nu oamenilor. O măiestrie franțuzească pe care nimeni nu a egalat-o până acum. De vinurile roșii ce să mai spun? Ce este valabil pentru fiecare Chardonnay, rămâne valabil și pentru fiecare Pinot Noir din Burgundia: toate sunt sublime. Totuși, iacă o mică descriere: Pommard – culoarea fericirii, Gevrey-Chambertin – finețe divină, Chassagne-Montrachet – vinul care te îndeamnă să-l contempli, Vougeot – tușa finală.
Alături de vinuri, am servit – prin grija lui Herbert - foie gras și panettone, iar Pivnicera a pregătit niște apetisante platouri cu brânzeturi și mezeluri, dar și o rafinată prăjitură cu ciocolată neagră.
Fiorul unei seri oenofile absolut unice a fost accentuat de emoțiile din ajunul alegerilor prezidențiale. Pentru unii dintre noi, degustarea a luat sfârșit către dimineață. A doua zi, ne-am prezentat alături de Herbert la secția de votare de după colț, punând ștampila pe al nostru/a noastră. Mai strașnic decât noi, chef Alex, distins domn corporatist, prieten, coleg și chiar naș pentru unii membri fondatori ai clubului, a plecat la ceas de seară de la degustare, suindu-se a doua zi dimineață în avion cu destinația United States of America. 12 ore mai târziu, avea să voteze la o secție de lângă Boston, din Wakefield, alături de doi vechi prieteni și colegi de presă, Doru și Daciana Branea. Primul dintre ei este directorul Institului Cultural Român din New York.
Așadar, pentru noi, degustătorii neautorizați situați de o parte și de alta a Atlanticului, ștampilele din primul tur electoral au fost înmuiate în tuș când de culoarea Chardonnay-ului, când de cea a Pinot Noir-ului. Nici nu e de mirare atunci că și persoana aleasă de cei mai mulți să ne reprezinte în turul doi la prezidențiale (la rândul său, o veche cunoștință de breaslă) iubește vinul. Pe baza acestor afinități elective, având în vedere că are mari șanse să ajungă președinte, ar putea deveni chiar parte a CDViN!