Paștele Cailor reprezintă atât o expresie, cât și o sărbătoare, care coincide cu Înălțarea Domnului, numită în popor și Ispas. Dacă expresia „la Paștele Cailor” are sensul de „niciodată” sau „la un termen foarte îndepărtat”, sărbătoarea propriu-zisă nu se petrece la o dată fixă, ci este legată de data la care se serbează Paștele în anul respectiv. Astfel, Paștele Cailor are loc în joia din săptămâna a șasea de după Înviere, numită și Joia Iepelor. Se spune că, fiindcă au făcut zgomot atunci când s-a născut Isus, caii au fost blestemați de Maica Domnului să fie tot timpul flămânzi, cu excepția unei singure zile, aceea când are loc Paștele Cailor. În Ardeal, Paștele Cailor e celebrat numai în anii în care Paștele catolic coincide cu cel ortodox, Înălțarea fiind sărbătorită tot la o dată unică. Explicația este aceea că, în restul anilor, când Învierea era celebrată în zile diferite, caii erau împrumutați de ortodocși catolicilor și invers, așa încât nu se odihneau nici măcar o zi. (Dincolo de mit și tradiție, realitatea este că în Săptămâna Mare și în alte zile de sărbătoare cum ar fi Înălțarea Domnului, precum și în fiecare duminică din an, caii nu erau folosiți la muncile câmpului atât de ortodocși, cât și de catolici, zilele lor „libere” fiind la fel de numeroase ca și cele ale credincioșilor practicanți.)
Cum în acest an Paștele a fost comun, noi am marcat în stil ardelenesc Paștele Cailor, doar că nu în joia cu pricina, ci o zi mai târziu. Și am făcut-o în compania vinurilor Cramei Viticola Sarica Niculițel, ale căror etichete superbe din gama Caii de la Letea îi evocă pe unii dintre ultimii bidivii sălbatici ai Europei. În căutarea lor am pornit cu 11 ani în urmă, prilej de reportaj prin Deltă și prin Pădurea Letea. Cum acești cai sunt mereu liberi, lor le-am dedicat evenimentul din club. Și l-am mai dedicat prietenilor noștri Claudiu și Teodora care ne-au delectat cu produsele supermarketului local numit Alimentara Magic, pe care îl dețin și la cărui prosperitate trudesc. Platourile servite au fost realizate cu excelente brânzeturi, salamuri și plăcinte provenite de la producători locali.
Cât despre vinuri, prin grija prietenului nostru Ciprian Gherheș, director de vânzări al cramei dobrogene, am savurat pe rând: Caii de la Letea Volumul I Spumant brut Aligoté 2024, Caii de la Letea Princeps Sauvignon Blanc Fumé 2023, Caii de la Letea Princeps Rosé 2023, Caii de la Letea Volumul II Fetească Neagră 2022, Caii de la Letea Princeps Cabernet Sauvignon&Fetească Neagră, Caii de la Letea Princeps Quintessence Reserva (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot). Încântat de aceste licori, cronicarul de vin a scris expeditiv, în blocnotesul său virtual, următoarele rânduri: Spumant excelent din Aligoté, simplu, fresh și de gașcă. Sauvignon Blanc tipic și acid. Rosé onorabil, cu gust plin, emoționant. Feteasca Neagră, o excelentă expresie dobrogeană a soiului roșu național. Un mariaj între Cabernet și Fetească pentru iubitorii de vinuri puternice. Sublimul cupaj Quintessence, o quintesență a artei vinificării.
La urmă, Adina ne-a încântat pe toți cu un tiramisù dătător de dependență, menit să marcheze totodată o sărbătoare aparte din viața unei familii foarte dragi nouă.