Joi 9 Decembrie 2021

Un party de familie cu Casa de Vinuri Cotnari, Liliac și câteva surprize

Acuși se fac doi ani de când am călătorit ultima oară la Cotnari. Lumea nu era încă îngrozită de spe...

La o băută selectă cu Herbert și companionii

Pentru întâia oară în toți acești ani de când organizăm întâlniri între prietenii vinului în odăile ...

Aniversare cu gust dulce-amar, la despărțirea de Manu

Au trecut zece ani de când îl cunosc pe Manu Reolon și vreo cinci de când ne-am întâlnit pe dealuril...

  • Un party de familie cu Casa de Vinuri Cotnari, Liliac și câteva surprize

  • La o băută selectă cu Herbert și companionii

  • Aniversare cu gust dulce-amar, la despărțirea de Manu

Joi, 12 Iulie 2012 21:49

Degustare cu vinuri de Avincis şi Ştirbey înaintea unui alt voiaj euforic la Drăgăşani

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ultima degustare restrânsă a grupului Vestik a fost una aparte, cu vinuri de Drăgăşani şi, hors concours, cu un Bin 2, un Fumé de la Budureasca şi o Fetească Regală Villa Vinea. Ne-am strâns în doisprezece, cu tot cu aripa maghiară. În plus, am avut-o ca invitată de seamă pe Mariana, amfitrioana noastră de toate joile de la Enoteca de Savoya din Timişoara, care a fost însoţită de o colegă. Imi, bucătarul de geniu, neautorizat, al clubului, a pregătit alături de Pivniceră platourile de rigoare. Acestea s-au asortat perfect cu vinurile de Drăgăşani servite: de la Avincis - Sauvignon Blanc, Crâmpoşie Selecţionată, Fetească Regală şi Muscat Ottonel (sec), toate din 2011; de la Ştirbey - Crâmpoşie Selecţionată 2010, Cuvée Ileana, Sauvignon Blanc Vitis Vetus 2009 şi Negru de Drăgăşani 2010, dar şi cu celelalte trei vinuri amintite la început, provenind din alte terroir-uri.

A fost seara vinurilor albe, excepţiile fiind formidabilul Negru din 2010 şi Bin-ul lui Boris. În gheaţă înotau vreo opt sticle, iar noi am avut grijă ca vinurile să nu şadă prea mult în pahare. Motanul Lucky şi-a făcut rondul de seară printre sticle şi vestici, noi am degustat şi chiar băut fiecare vin, manifestându-ne simpatia ori antipatia. Au avut mare succes clasicul Vitis Vetus de la Ştirbey, Crâmpoşia de la Avincis, Fumé-ul de Budureasca adus intempestiv din pivniţă, Muscat Ottonelul de la Avincis gustat în premieră de grup şi minunatul Negru de Drăgăşani. Asta nu înseamnă însă că vinurile celelalte nu şi-au avut fanii lor, căci nu am observat să rămână în pahare ori să ajungă prea mult în cana de debarasare.
Ne-am şi prostit un pic cu recuzita din dotare, pentru gloria fotografiei, în stilul deja consacrat al grupului. Protagonistul a fost stăpânul autografelor din dotarea clubului, un fel de fotomodel cu imagine mixtă de cowboy mafiot cu pălărie şic de paie şi ochelari fumurii.
Dacă stau să privesc în urmă, a fost o zi aproape perfectă: am început-o la pescuit, unde am ratat crapul cel mare; pe urmă am făcut curăţenie, am măturat curtea şi am dereticat în club, în vreme ce Pivnicera s-a ocupat de spălarea paharelor. Apoi am dat fuga prin supermarketuri, am cumpărat mici ingrediente şi pungi de gheaţă, l-am privit fascinat pe Imi cum aşază bucăţelele pe platouri. Motanul meu a încercat în zadar să scrie o poezie pe blogul său. Face asta de luni de zile, de când l-a părăsit inspiraţia. Pe urmă s-a făcut seară şi am pus vinul în gheaţa din frapiere şi toată lumea s-a adunat în club în faţa paharelor. Au venit din Arad, din  Timişoara, de pretutindeni. Da, da, a fost o zi aproape perfectă. Şi când mă gândesc că scriu asta în timp ce-mi fac bagajele pentru o nouă călătorie cu destinaţia Drăgăşani, unde mă aşteaptă nişte Barolo din '64, '75, '88 şi '96, nişte Grand Cru-uri din nu mai ştiu care ani şi un anume Amarone Valpolicella de prin '98, mă cuprinde o euforie continuă. Oare însă, în situaţia dată, nu v-aţi simţi şi voi aşa?

 

Citit 6779 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 16:44
Publicitate

Pivnicer

Dorul de ducă pescăresc nu seamănă în felul său cu alte doruri. El te poate duce, cu toate riscurile vremurilor și ale pelegrinării, departe de bârlogul citadin, așa, vreo 900 de kilometri de drum și de mile marine, într-unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pământ. Că nu degeaba este Delta Dunării rezervație a biosferei și sit din patrimoniul UNESCO.

Caută

Publicitate