Imprimă această pagină
Joi, 12 Iulie 2012 21:49

Degustare cu vinuri de Avincis şi Ştirbey înaintea unui alt voiaj euforic la Drăgăşani

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ultima degustare restrânsă a grupului Vestik a fost una aparte, cu vinuri de Drăgăşani şi, hors concours, cu un Bin 2, un Fumé de la Budureasca şi o Fetească Regală Villa Vinea. Ne-am strâns în doisprezece, cu tot cu aripa maghiară. În plus, am avut-o ca invitată de seamă pe Mariana, amfitrioana noastră de toate joile de la Enoteca de Savoya din Timişoara, care a fost însoţită de o colegă. Imi, bucătarul de geniu, neautorizat, al clubului, a pregătit alături de Pivniceră platourile de rigoare. Acestea s-au asortat perfect cu vinurile de Drăgăşani servite: de la Avincis - Sauvignon Blanc, Crâmpoşie Selecţionată, Fetească Regală şi Muscat Ottonel (sec), toate din 2011; de la Ştirbey - Crâmpoşie Selecţionată 2010, Cuvée Ileana, Sauvignon Blanc Vitis Vetus 2009 şi Negru de Drăgăşani 2010, dar şi cu celelalte trei vinuri amintite la început, provenind din alte terroir-uri.

A fost seara vinurilor albe, excepţiile fiind formidabilul Negru din 2010 şi Bin-ul lui Boris. În gheaţă înotau vreo opt sticle, iar noi am avut grijă ca vinurile să nu şadă prea mult în pahare. Motanul Lucky şi-a făcut rondul de seară printre sticle şi vestici, noi am degustat şi chiar băut fiecare vin, manifestându-ne simpatia ori antipatia. Au avut mare succes clasicul Vitis Vetus de la Ştirbey, Crâmpoşia de la Avincis, Fumé-ul de Budureasca adus intempestiv din pivniţă, Muscat Ottonelul de la Avincis gustat în premieră de grup şi minunatul Negru de Drăgăşani. Asta nu înseamnă însă că vinurile celelalte nu şi-au avut fanii lor, căci nu am observat să rămână în pahare ori să ajungă prea mult în cana de debarasare.
Ne-am şi prostit un pic cu recuzita din dotare, pentru gloria fotografiei, în stilul deja consacrat al grupului. Protagonistul a fost stăpânul autografelor din dotarea clubului, un fel de fotomodel cu imagine mixtă de cowboy mafiot cu pălărie şic de paie şi ochelari fumurii.
Dacă stau să privesc în urmă, a fost o zi aproape perfectă: am început-o la pescuit, unde am ratat crapul cel mare; pe urmă am făcut curăţenie, am măturat curtea şi am dereticat în club, în vreme ce Pivnicera s-a ocupat de spălarea paharelor. Apoi am dat fuga prin supermarketuri, am cumpărat mici ingrediente şi pungi de gheaţă, l-am privit fascinat pe Imi cum aşază bucăţelele pe platouri. Motanul meu a încercat în zadar să scrie o poezie pe blogul său. Face asta de luni de zile, de când l-a părăsit inspiraţia. Pe urmă s-a făcut seară şi am pus vinul în gheaţa din frapiere şi toată lumea s-a adunat în club în faţa paharelor. Au venit din Arad, din  Timişoara, de pretutindeni. Da, da, a fost o zi aproape perfectă. Şi când mă gândesc că scriu asta în timp ce-mi fac bagajele pentru o nouă călătorie cu destinaţia Drăgăşani, unde mă aşteaptă nişte Barolo din '64, '75, '88 şi '96, nişte Grand Cru-uri din nu mai ştiu care ani şi un anume Amarone Valpolicella de prin '98, mă cuprinde o euforie continuă. Oare însă, în situaţia dată, nu v-aţi simţi şi voi aşa?

 

Citit 6836 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 16:44