În primăvara anului trecut, m-am aflat vreme de șapte zile în Orașul Etern, împreună cu soția și iubita mea Adina, pentru o aniversare ca o lungă degustare, a treizeci de ani de căsnicie. Fără de voie, povestea a devenit un ghid afectiv al Romei antice; ea se înșiră, cu efuziunile, întâlnirile și traseele sale, de-a lungul a opt episoade (care vor fi) publicate pe blogul Pivnicer. Cuprinsul lor, devenit capitole, este redat mai jos.
Prin decret al guvernului CDViN, clubul nostru a intrat în stare de oeno-urgență. Avem nevoie cu toții să ne reîntâlnim, să degustăm, să povestim, să reînnodăm firul normalității. În ultimul weekend, am ocupat curtea bunicii, „strâns uniți” în jurul lui Manu Reolon și al vinurilor pe care le elaborează la Crama MaxiMarc.
Ziua 6, duminică, 12 noiembrie. Suntem în nordul extrem al Finlandei, în Lapland, adică în Laponia. E ținutul poporului Sami, care vorbește limba omonimă și trăiește în partea nordică a Norvegiei, Suediei, Finlandei și Rusiei. O zăpadă densă a acoperit rulota noastră și totul e alb și feeric de parcă sărbătorile de iarnă au venit mai devreme. După cina la grătar de aseară, simțim nevoia să ieșim în oraș sau ce-o fi localitatea asta cu case nu foarte apropiate care se numește Saariselkä.
Pentru cunoscătorul de vin pasionat şi pasional, a încerca o Nenumita, un Soare ori un Cuvée Grandiflora e ca şi cum ar reciti Jurnalul de la Păltiniş, Devenirea întru fiinţă ori Roza vânturilor. Din acest punct de vedere, într-o seară de vineri, despre câţiva privilegiaţi membri ai clubului se poate spune că au putut degusta unul dintre cele mai rare şi preţioase evenimente culturale petrecute în ultima vreme la Arad.
Poate ați observat, poate nu, dar mamele sunt cele mai importante ființe de pe lume. Nu, nu din vreun clișeu des auzit, ci pur și simplu fiindcă încă există și fiindcă satisfac nevoia de dragoste a copiilor care încă suntem. De aceea, ne-am gândit că merită să le arătăm la rându-ne dragostea invitându-le la o degustare de vin.
Ziua a patra şi celelalte zile care au urmat flashtasting-ului de la vulcanii noroioşi le-am petrecut pe drum şi în deltă. A trebuit să traversăm Dunărea cu bacul, să tăiem în două peisajul african al Tulcei şi să călătorim pe şoselele de apă ale locului, voiajul transformându-se într-o excursie extremă. Povestea întreagă a fost plină de suspans, iar noi i-am fost actori entuziaşti dar neatenţi, trăindu-le pe toate puţin neînţelept şi puţin isteric, ca nişte adolescenţi plecaţi în tabără fără profesor. Poate de aceea a şi meritat totul.
Nu cred că greşesc dacă spun că o vizită la vulcanii noroioşi din judeţul Buzău reprezintă una dintre cele mai frumoase experienţe turistice pe care o poate trăi cineva în România. Noi am consumat-o în doisprezece, în cea de-a patra zi de cutreierat prin ţară, şi am sărbătorit-o deschizând o sticlă de vin în cadrul unui flashtasting cu decor şi bolboroseli vulcanice.
Ne-am luat rămas bun de la păpuşile Vilei Rizzo într-o dimineaţă ceţoasă, părăsind Poiana Braşov pentru o excursie urbană la poalele Tâmpei şi chiar pe Tâmpa. Ceilalţi găsiseră de cuviinţă să viziteze cetatea Râşnovului şi Branul, în cea mai aglomerată zi cu putinţă, cea de Sfânta Mărie, când tot bucureşteanul dă buzna prin părţile astea.
Poate vă mai amintiţi, cei care sunteţi cititori fideli ai blogului Pivnicer, despre aventura membrilor Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizaţi într-un colţ de rai aflat la doi paşi de Arad. La doar o lună de la îmbarcarea noastră pe această subtilă arcă a lui Noe, am decis să revenim în locul unde animale de pe cinci continente sălăşluiesc într-o armonie deplină, tolerându-i pe bipezii care suntem, chiar dacă le inoportunăm, invariabil, când le e păşunea mai verde.