Sâmbătă 16 Octombrie 2021

RO-Wine 2021, ediția de București: 92 producători, din 12 ţări, la aniversare

Eveniment aflat la a cincea ediție, RO-Wine | The International Wine Festival of Romania a fost prim...

O vacanță oenofilă, culinară și spirituală prin țările lui Suhajda, Hundertwasser, San Francesco d'Assisi și Gabriele D'Annunzio

Din 31 iulie până în 10 august 2021, am străbătut cinci țări de-a lungul a 3.500 de kilometri, am vi...

Degustare-pilot cu vinurile Domeniilor Franco-Române

Clătite cu carne și ciuperci, pateuri cu brânză și cu carne, cheesecake cu sos de fructe de pădure. ...

  • RO-Wine 2021, ediția de București: 92 producători, din 12 ţări, la aniversare

  • O vacanță oenofilă, culinară și spirituală prin țările lui Suhajda, Hundertwasser, San Francesco d'A...

  • Degustare-pilot cu vinurile Domeniilor Franco-Române

Miercuri, 25 Septembrie 2013 17:47

Flashtasting de Dealu Mare într-un burg. În Luxem-burg

Scris de
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Amintirile noastre despre Grand-Duché de Luxembourg sunt legate iremediabil de un vin românesc şi de frumuseţile locului. Nimic ne-a împiedicat totuşi să relaţionăm cu elefanţii albaştri ai capitalei, care, aidoma vacii de ipsos din faţa hotelluui din Aduard, ne-au ajutat să realizăm şedinţa foto. În plus, am aflat cu plăcere că limba română este uşor de înţeles fie şi la peste 1.500 de kilometri de casă.

Tot miercuri, 28 august. Ultimul punct de pe ordinea noastră de zi ori mai degrabă de pe ordinea noastră de călătorie prin Benelux a fost Grand-Duché de Luxembourg. Prea multe să-ţi aminteşti despre această ţară cât un judeţ nu prea ai avea. Decât, poate, prosperitatea şi turnurile, privirile aruncate în treacăt, grupurile de turişti octogenari, zumzetul blând al civilizaţiei de când lumea.
Eram şi noi în trecere doar, dinspre Belgia spre Franţa, dinspre Olanda spre Italia, încărcaţi cu tot felul de vinuri şi de doruri. În rucsac aveam de această dată acelaşi Sauvignon Blanc/Fetească Albă de la SERVE. Aparatul foto a surprins micile detalii ale plimbării noastre luxemburgheze: o bufniţă simpatică lipită pe zid, nişte maimuţe care nu aud, nu văd, nu spun, inscripţia "Êtes-vous un bon cochon?" de pe geamul unei bănci. Poate că nu sunt. Poate că nu suntem. Căci nu am ţinut vinul la puşculiţă, am avut grijă să-l supunem din nou unui flashtasting. Şi am făcut-o printre elefanţii albaştri şi vernili ai acestui oraş turistic, bancar, aseptic. După o scurtă plimbare prin burg, prin Luxem-burg, la capătul unei porţi boltite, medievale, o duduie irezistibilă ne taie calea, ducându-se undeva, oriunde. "Mihai, îi spun nepotului, am ratat ocazia!" Duduia tresare, se uită la noi, zâmbeşte plină de înţelegere, apoi pleacă încetişor, intrând în prima clădire. Mă gândesc acum că vinul românesc şi limba română au ajuns în ultimul timp valori aproape universale. Uşor de recunoscut oriunde, fie şi pe străzile luxemburgheze...

 

Citit 3488 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 21:35
Publicitate

Pivnicer

După aproape doi ani de boală planetară, în care unii dintre noi nu au apucat să revadă străinătatea, o vacanță europeană nu poate fi decât binevenită. Dacă ea se desfășoară de-a lungul a cinci țări, a două mări și a cincisprezece restaurante, cu atât mai bine!

Caută

Publicitate