Luni 15 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Miercuri, 09 Aprilie 2014 18:42

Festin cu vinuri Rotenberg şi Prince Ştirbey, cu chef Alex şi cu tiramisu de la soţia noastră

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Într-o sâmbătă bine dibuită în calendar în aşa fel încât nici o altă acţiune să nu ne tulbure planurile, am suit în două Toyote şi am pornit spre Timişoara, la naşul Valentin căruia mai vechii prieteni şi colegi obişnuiesc să-i spună Alex. Manager multinaţional, Alex este pasionat de gastronomie şi un excelent bucătar neautorizat. Când ne căşună, el prepară bunătăţile, noi aducem vinurile şi astfel, de câteva ori pe an, mutăm întâmplările din clubul arădean într-o cochetă locuinţă de la marginea Timişoarei.


Când am ajuns, din cuptor ieşea un vag şi irezistibil miros de friptură gătită ca la carte. Ceilalţi trei arădeni au sosit un pic mai târziu, după ce tocmai deschisesem primul vin, un excelent rosé de la Rotenberg. Alex ne-a răsfăţat pentru început cu o rafinată terină de porc cu sos de caise şi de alte fructe confiate, pe care am devorat-o cât ai zice caisă. Asortarea cu vinul, perfectă! E drept, pentru bună dispoziţie, mai servisem în deschidere, care-cum, o răchie ori un vinars homemade, aşa cum le şade bine unor hedonişti cu rădăcini ori afinităţi rurale. Ca să nu pară prea de snobi mâncărurile franţuzeşti a La grande bouffe. După terină, am dat gata un pateu preparat cu vin şi coniac, o specialitate absolut fabuloasă, pe care unii dintre noi, care o mai gustaseră cu prilejul unui festin anterior, au comandat-o în mod expres. Aşa că am deschis şi următoarea sticlă de la Rotenberg, Rapsodul cu etichetă superbă. Ba şi pe a treia, Menestrel. În mod plăcut şi în ordinea firească a degustării, vinurile s-au dovedit potrivite ca asortare, vedeta fiind totuşi pateul minunat, inefabil, cu care chef Alex a avut grijă să ne tenteze.
Şi tot vorbind de una, de alta, masa se umplu de friptura de porc asociată cu cartofi şi cu o salată plină de ierburi, mirodenii şi alte ingrediente, între care şi conţinutul unei rodii imense. Venise vremea să deschidem celelalte două vinuri roşii de la Rotenberg, Notorius şi Primus, din 2009, acesta din urmă, febleţea mea maximă în ceea ce priveşte producătorul din Dealu Mare. Ospăţul a continuat cu un mult aşteptat desert preparat de Pivniceră, adică de soţia noastră, a membrilor fondatori ai clubului. Din tiramisu n-a mai rămas nimic, cum n-a rămas nimic nici din Tămâioasa Românească 2012 vinificată în sec de la Prince Ştirbey, vin care a însoţit desertul Pivnicerei. Gazde de top, preparate de trei stele Michelin, vinuri de clasă, oare ce am fi putut cere mai mult de la weekend-ul trecut?

Citit 2844 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Aprilie 2014 18:50
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate