Miercuri 7 Decembrie 2022

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

Crama Dradara vine întâia oară oficial în dormitorul bunicii, după neașteptate amânări cauzate de pa...

HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

De opt ani încoace, cu ajutorul prietenilor talentați din club, am reușit să transformăm Halloween-u...

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

  • De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

  • HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

Miercuri, 09 Aprilie 2014 18:42

Festin cu vinuri Rotenberg şi Prince Ştirbey, cu chef Alex şi cu tiramisu de la soţia noastră

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Într-o sâmbătă bine dibuită în calendar în aşa fel încât nici o altă acţiune să nu ne tulbure planurile, am suit în două Toyote şi am pornit spre Timişoara, la naşul Valentin căruia mai vechii prieteni şi colegi obişnuiesc să-i spună Alex. Manager multinaţional, Alex este pasionat de gastronomie şi un excelent bucătar neautorizat. Când ne căşună, el prepară bunătăţile, noi aducem vinurile şi astfel, de câteva ori pe an, mutăm întâmplările din clubul arădean într-o cochetă locuinţă de la marginea Timişoarei.


Când am ajuns, din cuptor ieşea un vag şi irezistibil miros de friptură gătită ca la carte. Ceilalţi trei arădeni au sosit un pic mai târziu, după ce tocmai deschisesem primul vin, un excelent rosé de la Rotenberg. Alex ne-a răsfăţat pentru început cu o rafinată terină de porc cu sos de caise şi de alte fructe confiate, pe care am devorat-o cât ai zice caisă. Asortarea cu vinul, perfectă! E drept, pentru bună dispoziţie, mai servisem în deschidere, care-cum, o răchie ori un vinars homemade, aşa cum le şade bine unor hedonişti cu rădăcini ori afinităţi rurale. Ca să nu pară prea de snobi mâncărurile franţuzeşti a La grande bouffe. După terină, am dat gata un pateu preparat cu vin şi coniac, o specialitate absolut fabuloasă, pe care unii dintre noi, care o mai gustaseră cu prilejul unui festin anterior, au comandat-o în mod expres. Aşa că am deschis şi următoarea sticlă de la Rotenberg, Rapsodul cu etichetă superbă. Ba şi pe a treia, Menestrel. În mod plăcut şi în ordinea firească a degustării, vinurile s-au dovedit potrivite ca asortare, vedeta fiind totuşi pateul minunat, inefabil, cu care chef Alex a avut grijă să ne tenteze.
Şi tot vorbind de una, de alta, masa se umplu de friptura de porc asociată cu cartofi şi cu o salată plină de ierburi, mirodenii şi alte ingrediente, între care şi conţinutul unei rodii imense. Venise vremea să deschidem celelalte două vinuri roşii de la Rotenberg, Notorius şi Primus, din 2009, acesta din urmă, febleţea mea maximă în ceea ce priveşte producătorul din Dealu Mare. Ospăţul a continuat cu un mult aşteptat desert preparat de Pivniceră, adică de soţia noastră, a membrilor fondatori ai clubului. Din tiramisu n-a mai rămas nimic, cum n-a rămas nimic nici din Tămâioasa Românească 2012 vinificată în sec de la Prince Ştirbey, vin care a însoţit desertul Pivnicerei. Gazde de top, preparate de trei stele Michelin, vinuri de clasă, oare ce am fi putut cere mai mult de la weekend-ul trecut?

Citit 2653 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Aprilie 2014 18:50
Publicitate

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Caută

Publicitate