Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Marți, 22 Aprilie 2014 08:00

Şedinţă foto cu Domnii de Rouă, mărgăritare şi pitic de grădină

Scris de
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În avanpremieră la degustarea din mai, câteva noutăţi de la Crama Avincis au ajuns în dormitorul bunicii. Înainte să deschid sticlele, m-am jucat un pic cu ele, pe rouă, într-o şedinţă foto care a avut loc în curtea casei cu brazi, căţel ursuz şi motan cu melon. Printre mărgăritare şi pitici de grădină, la rădăcina viei şi a arborilor ori în mica jardinieră de la fereastră, buteliile cu etichete artistice arată cu atât mai bine. După un număr de clicuri, am luat tirbuşonul şi am îndrăznit să degust vinurile. Iată ce a ieşit.


Merlot 2011
Un vin interesant, condimentat, de urmărit în evoluţie. Un critic atent ar observa alcoolul pregnant, un admirator ar puncta forţa vinului. Merlot-urile mari oferă cele mai plăcute surprize o dată cu trecerea anilor. Eu mă pregătesc de această aşteptare.

Domnul de Rouă în Alb 2013
Un vin minunat, rotund, plin de arome proaspete. Combinaţie excepţională din trei soiuri nobile cultivate pe domeniul Dobruşa. Ambalaj de ţinută, conţinut pentru cunoscători şi neiniţiaţi deopotrivă, la un preţ incredibil de prietenos. Poate fi unul dintre vinurile anului din gama entry level în România.

Domnul de Rouă în Roşu 2013
Nu ştiu dacă înţeleg acest vin, cupaj obţinut din trei soiuri internaţionale. Contemplând eticheta de ţinută, îi voi lăsa pe prietenii din club să descopere singuri tâlcul lui.

Muscat&Sauvignon 2013
Îmi place parcă tot atât de mult ca şi Domnul de rouă în alb. E o licoare accesibilă simţurilor, uşor de înţeles, care se face plăcută de la prima atingere senzorială.

Uşor ameţit de plăcerea degustării vinului preferat dintre cele patru povestite mai sus, am intrat în biblioteca virtuală a Vilei Dobruşa, descoperind semnificaţiile etichetei.
"Legenda spune că Domnul de Rouă îşi vizita în timpul nopţii iubita, dar o părăsea spre a ajunge înapoi acasă înainte de cântarea cocoşilor şi de răsăritul soarelui. Într-o noapte, la rugăminţile iubitei sale, locuitorii satului au închis cocoşii, iar Domnul de Rouă nu a mai auzit cântul acestora. Încercând să se întoarcă acasă, misteriosul crai a fost surprins de razele soarelui şi transformat în rouă…"
Îmi place să cred că făuritorii vinului au ascuns în fiecare sticlă întreaga pasiune a Creatorului, a celui care a inventat deopotrivă viţa şi strugurii şi soarele care îi pârguieşte şi roua tuturor legendelor.

Citit 3528 ori Ultima modificare Marți, 22 Aprilie 2014 09:42
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate