Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Luni, 01 Septembrie 2014 14:45

Ziua a patra, cosmonauţi cu şal pe vulcanii noroioşi ai Buzăului

Scris de
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Nu cred că greşesc dacă spun că o vizită la vulcanii noroioşi din judeţul Buzău reprezintă una dintre cele mai frumoase experienţe turistice pe care o poate trăi cineva în România. Noi am consumat-o în doisprezece, în cea de-a patra zi de cutreierat prin ţară, şi am sărbătorit-o deschizând o sticlă de vin în cadrul unui flashtasting cu decor şi bolboroseli vulcanice.


Am părăsit Complexul Măgura cam de dimineaţă, în cele trei maşini cu care plecasem de acasă: impecabilul Opel Insignia, solida Skoda Octavia şi dragul şi autohtonul Logan. Până să găsim vulcanii am pozat la o barieră un căţel care cerşea alături de un biped în dreptul coloanei de maşini, am dat cu capul de pragul de sus al maşinii pe drumurile denivelate şi ne-am rătăcit un pic între Pâclele Mici şi Pâclele Mari,.
Noi, vesticii, am nimerit la Pâclele Mari, în vreme ce restul grupului s-a abătut la cele mici, regăsindu-ne apoi. Vulcanii sunt spectaculoşi, însă şi peisajul merită să fie admirat pentru el însuşi, fiind muntos, molcom, cu verdeaţă şi păşuni şi lumină căzând blând pe versanţi, ca-ntr-o pictură uşor naivă a Creatorului. Vacile pasc la poalele imeselor litere de piatră, oamenii strâng fânul, amfitrionul e amabil şi ne taie nişte bilete ieftine, putem poza în chip de cosmonauţi pe fundal cu vulcan. O potecă pietruită duce în sus către căutatul peisaj selenar.
Ne-am jucat în toate felurile pe marginile bălţilor noroioase şi bolborositoare, cu miros de pucioasă şi de iad discret. Am suit pe cocoaşele care slobozesc noroi, ne-am fotografiat pe curbura munţilor minusculi, am făcut selfie şi am zburat simbolic cu şalurile de duduiţe, am deschis sticla de Cabernet Sauvignon de la Bauer. Şi am sărbătorit momentul, urcuşul pe cel mai înalt con de imală. Ba la urmă, la întoarcere, am suit şi până la literele de piatră care formează pe un deal numele locului. Între "Vulcanii" şi "Noroioşi" ne-am întins pentru o poză cu zoom şi pentru eternitate.
Apoi am plecat pe rând, fiecare în maşina de rigoare, iar Paula ne-a făcut cu mâna, ieşită un pic pe geamul din spate al Octaviei, ca-n filmele cu puşti şi puştoaice americane din anii '50-'60. De-acum ne aşteptau Brăila, bacul, Măcinul şi Delta.

 

MAI MULTE FOTOGRAFII

Citit 2723 ori Ultima modificare Luni, 01 Iulie 2019 13:49
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate