Antrenorul secund al campioanei, Linee Tinus, a fost, la rândul său, internaţional sud-african, iar acum este, şi el, campion al României.
În fine, al treilea musafir este unul dintre cei mai buni jucători de la echipa de rugby RCM Timişoara, sud-africanul Jody Rose. Un număr 10 extrem de talentat, adus recent de antrenorul campionilor, despre care se vorbeşte şi se va mai vorbi în campionatul României.
În periplul oenologic arădean, cei trei africani au fost însoţiţi de fizioterapeutul Cipi, un fost jucător al echipei de fotbal FC Bacău.
Pentru cei care nu-l cunosc încă pe Chester: este singurul jucător de culoare care a fost campion mondial cu echipa de rugby a Africii de Sud în 1995, devenind astfel eroul unei naţiuni.
Oaspeţii s-au încălzit făcând cunoştinţă cu celelalte vedete prezente în sala de degustare - cele din rame, care şi-au pus semnătura pe sutele de portrete. Amuzat, Chester şi-a recunoscut prieteni vechi. A zâmbit larg când l-a descoperit pe câştigătorul premiului Nobel Desmond Tutu. Iar cu regizorul Clint Eastwood a lucrat, cu patru ani în urmă, la filmul Invictus, produs de Warner Bros Pictures. A mai avut ocazia să lucreze atunci cu Morgan Freeman şi Matt Damon, la acelaşi film în care personajul sau a fost întrupat de McNeil Hendricks.
A început apoi degustarea, cu o Crâmpoşie selecţionată 2011 de la Prince Ştirbey, de care s-a îndrăgostit, pe loc, Jody, numărul 10 al campioanei de la Timişoara.
A urmat un Vinea Alb (Kerner) 2011, de la Villa Vinea, care a fost, la final, preferatul antrenorului secund Linee Tinus. Cu fostul internaţional de rugby Tinus - un coach cu o experienţă de neegalat în ceea ce priveşte rugby-ul juvenil din din Africa de Sud - ne-am descoperit şi o pasiune muzicală comună: Paul Simon & LadySmith Black Mambazo.
Vinurile roşii au fost favoritele lui campionului mondial Chester Williams. Am degustat un Pinot Noir 2009, un La Cetate Miracol de la Crama Oprişor. Am continuat apoi cu Zweigelt Villa Vinea, din 2011, o Fetească Neagră 2010 Terra Romana de la SERVE. Chester poate fi considerat un expert în vinuri roşii, în vinoteca sa privată aşteptând să fie degustate mii de sticle atent selecţionate de-a lungul anilor. Favoritele sale sunt vinurile Merlot şi cele făcute din Pinotage, soiul de struguri cel mai popular în Africa de Sud, unde a apărut în urmă cu un secol, prin încrucişarea dintre Pinot Noir şi Cinsaut. Preferă Merlotul din 1995 şi Pinotage-ul din 2004.
Ne-a povestit că a descoperit vinul în 1993, pe când participă la o degustare cu naţionala Springboks - ca o paranteză interesantă, sud-africanii nu-şi urmăresc jucătorii prin baruri să vadă cât şi cu cine beau, ci îi duc la degustări în mod organizat, iar ei câştiga campionatul mondial.... Chester adună în vinoteca să mai ales sticle din anii 1993, 1994 şi 1987, majoritatea de la Beyerskloof Wine Farm, faimoasă în regiune şi nu numai.
A urmat un interludiu interesant în vinoteca privată a Pivnicerului, unde oaspeţii sud-africani au descoperit două variante ale unui distilat de vin vechi de patru decenii, care a dezlegat limbile tuturor, fie că s-a vorbit româneşte, englezeşte sau afrikaans.
După-amiaza de degustare s-a încheiat apoi, în sala de degustare, cu un Negru de Drăgăşani 2010, de la Prince Ştirbey, care a stârnit, din nou, interesul lui Chester. Apoi, ne-am îmbraţişat ca nişte vechi prieteni - ne-au ajutat şi vinurile! - , iar rugbiştii au luat drumul Timişoarei, pentru a se concentra pe meciul de Cupă de la Petroşani...
Şi pentru că aventura oenologica a sud-africanilor la Arad cere un epilog, iată-l: două zile mai târziu, echipa de rugby campioană a României, RCM Timişoara, învingea, fără drept de apel, Ştiinţa Petroşani, în optimile Cupei României. Scorul a fost 61-18, iar Jody Rose a reuşit să înscrie primul său eseu pentru campioană. Se pare că i-a priit Crâmpoşia...
Nu putem decât să-i felicităm pe noii noştri prieteni şi să le ţinem pumnii la următoarele meciuri din Cupa. Le urăm multă baftă, sau, cum se spune în afrikaans: "Baie geluk!"