Unul dintre cei opt membri ai juriului pentru “The Wine Book of România” a fost britanicul Rod Smith, Master of Wine. Stabilit în sudul Franței din anul 2007, ca director la Vins Sans Frontières (furnizorul de vinuri pentru industria de superyachturi), Rod este un educator în domeniul vinului, certificat de Wine and Spirit Education Trust, una dintre cele mai bune instituţii educaţionale în domeniul vinurilor la nivel mondial. Este, totodată, fondatorul unui centru de educaţie şi consultanță în domeniul vinurilor, Riviera Wine Academy.
Brand Manager global pentru Foss Marai Spumanti şi membră în jurii ale unor concursuri naţionale şi internaţionale de vinuri, Marinela Vasilica Ardelean a fost desemnată, în 2014, somelierul anului în România. A fost un an bun pentru cea care este totodată profesoară la "Italian Chef Academy" din Roma, însă nu numai din acest punct de vedere.
Joi, 11 septembrie 2014, are loc inaugurarea cramei VIILE METAMORFOSIS, situată în satul Ungureni, comuna Vadul Săpat, din județul Prahova. Evenimentul se anunță a fi unul de marcă pentru oenologia autohtonă, doi membri ai ilustrei familii Antinori - marchizul Piero Antinori și una dintre cele trei fiice ale sale, Albiera Antinori, vicepreședintele "Marchesi Antinori" - urmând a fi prezenți la inaugurare. Familia Antinori s-a hotărât să investească în România la recomandarea lui Giancorrado Ulrich, astăzi preşedintele Vitis Metamorfosis, după ce acesta a vizitat pentru prima oară România, în 2001. În proiectul Vitis Metamorfosis a fost apoi cooptat vinificatorul Fiorenzo Rista, un profesionist care avusese deja ocazia să producă în România vinuri premium.
În recentul nostru periplu oenologic prin Austria l-am întâlnit și pe Roman Horvath, cel care devenea, în 2009, al doilea Master of Wine al Austriei. Înainte de a se stabili profesional la Wachau, Herr Horvath a lucrat în podgorii din Chile și Franța. Este director al Domäne Wachau din 2005. Am profitat de ocazia de a-l fi întâlnit pentru a-l provoca la un scurt dialog, pe care îl puteți citi în continuare; un dialog în care revin, intenționat, și întrebări pe care le-am adresat, cu alte ocazii, altor deținători ai titlului de Master of Wine.
Una dintre întâlnirile interesante de la VinCE 2014 a fost cea în care ne-am aflat față în față cu cei zece fantastici - renumiții Masters of Wine. Sunt doar 314 profesioniști ai vinului în lume care se pot lăuda cu acest titlu. Printre ei și doamna Elizabeth Gabay, care a devenit Master of Wine cu 16 ani în urmă. Ca mulți alți confrați, s-a stabilit în Franța: din anul 2002 locuiește în sud-estul țării Cocoșului Galic. Scrie despre vin ca free-lancer, fiind expertă în vinurile din Provence, nordul Italiei și Ungaria.
Cu mai bine de doi ani în urmă, marchizul Piero Antinori acorda CDViN un interviu, în exclusivitate, cu prilejul unei întâlniri petrecute la reședința ambasadorului Marii Britanii. La despărțire, marchizul a avut curtoazia să ne invite, pe membrii fondatori ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, la proxima noastră vizită în Toscana, să trecem pragul domeniilor faimoasei familii florentine. Am avut bucuria ca incursiunea noastră toscană să se petreacă la începutul acestei toamne.
Să realizezi un interviu cu marchizul Piero Antinori e mai dificil decât pare la prima vedere. Dar asta nu din pricina nobilului personaj, impecabil din toate punctele de vedere, ci din cauze exterioare, imposibil de gestionat eficient.
Prima tentativă s-a soldat cu un eşec în ianuarie, când, din cauza unei furtuni de zăpadă, întâlnirea cu faimosul florentin nu s-a mai produs, deşi, plecat de la Timişoara spre Bucureşti, ajunsesem deja la Roşiorii de Vede. Paradoxal, a fost nevoie să călătoresc la Budapesta, cu toată trupa vesticilor, în martie, pentru a-l cunoaşte, la VinCE, pe oenologul italian stabilit în România Fiorenzo Rista, partener la Vitis Metamorfosis.