Doamna Gabay a acceptat cu grație să ne răspundă, concis, la niște întrebări printre care am strecurat câteva clasice, împrumutate din Chestionarul lui Proust și adaptate la complicata lume a vinului...
În ce moment și în ce circumstanțe ați fost suficient de interesată de vin încât să faceți din asta o carieră? Ați fost dintotdeauna o băutoare de vin?
Ceea ce m-a determinat să aleg o carieră legată de vin a fost că atunci când m-am întors dintr-o călătorie în jurul lumii și m-am întrebat ce job să aleg, cei apropiați mi-au zis: „Ție ți-a plăcut întotdeauna vinul!“. M-am mirat și mi-am dat seama că nu am fost deloc conștientă că întotdeauna m-a interesat vinul, era pur și simplu ceva ce preferam să beau.
Mulți ar spune că sunteți norocoasă pentru că aveți unul dintre cele mai interesante și mai cool locuri de muncă din lume. Cât adevăr este în această percepție?
Mă consider foarte norocoasă și e un job fantastic, cu condiția să nu îți dorești să câștigi bani mulți!
Nu sunteți îngrijorată că profesia vă obligă să beți prea mult vin?
Nu sunt îngrijorată că aș bea prea mult. Nu sunt o mare-mare băutoare!
Vi se face vreodată poftă de o bere rece?
Beau bere, îmi place berea!
Care este cel mai bun vin ieftin pe care l-ați degustat?
Când sunt într-un restaurant, îmi place să beau vinul casei; vreau să aflu ce anume a determinat restaurantul să facă acea alegere.
Puteți numi un vin românesc memorabil?
Vin românesc... Nu, nu mi-a rămas în memorie niciun vin românesc. Deși mi-ar plăcea să rămân cu o astfel de amintire...
Ce talent legat de universul oenologic v-ar face plăcere să aveți?
Mi-ar plăcea să fiu în stare să fac un vin bun, doar ca experiență personală. Cred că e un talent fantastic!
Cum vedeți schimbările din industria vinului în următorii zece ani ?
Cred că există un mare motiv de îngrijorare, pentru că prețul producerii vinului crește și probabil că există pericolul de a-i pierde pe micii producători locali.
Care a fost cea mai mare provocare în tentativa reușită de obținere a titlului de Master of Wine?
Creșterea a doi copii mici în același timp, în acea perioadă, împăcarea vieții normale cu cea în care mă ocupam de vin. Acum însă este mult mai dificil să obții titlul față de perioada când l-am obținut eu, din cauza multitudinii de vinuri care sunt accesibile.
Ce părere aveți despre vinul la cutie?
În principiu, cred că e foarte bun. În realitate, cred că e foarte rău. E prea ușor să te duci în bucătărie și să zici: voi bea un pahar de vin în seara asta... Nu-mi place albul, nici roze-ul la cutie. Dar cred că vinul roșu e foarte bun...
Cum ați descrie un moment personal de fericire absolută?
Să savurez un vin alături de soțul meu. Și nu m-ar interesa dacă e un vin scump sau ieftin, ci doar să fie unul pe care să-l savurăm la masă.
Pe cine admirați cel mai mult în industria vinului?
Cred că asta nu e o întrebare bună pentru mine...