Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Marți, 24 Iunie 2014 21:00

Roman Horvath, Master of Wine: „În mare parte, beau vin doar din plăcere”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În recentul nostru periplu oenologic prin Austria l-am întâlnit și pe Roman Horvath, cel care devenea, în 2009, al doilea Master of Wine al Austriei.  Înainte de a se stabili profesional la Wachau, Herr Horvath a lucrat în podgorii din Chile și Franța. Este director al Domäne Wachau din 2005.  Am profitat de ocazia de a-l fi întâlnit pentru a-l provoca la un scurt dialog, pe care îl puteți citi în continuare; un dialog în care revin, intenționat, și întrebări pe care le-am adresat, cu alte ocazii, altor deținători ai titlului de Master of Wine.

 

- Mulți v-ar caracteriza ca fiind un privilegiat, pentru că sunteți posesorul unuia dintre cele mai interesante și mai cool titluri din lume. E corectă această percepție?

- Sunt foarte fericit pentru că dețin titlul de Master of Wine. Nu pot să exprim în cuvinte cât îi sunt de recunoscător familiei mele, pentru că fără ea nu ar fi fost posibil. Programul MW e o șansă pentru a-ți crea o rețea grozavă – prieteni pentru totdeauna și parteneri de afaceri ideali.

- Care a fost cea mai mare provocare în efortul de obținere a titlului de Master of Wine?

- Urmărirea unui țel pe parcursul mai multor ani, traversarea unor perioade depresive și trecerea prin situații demotivante. Cu toate acestea, nu trebuie să abandonezi. No pain, no gain, cum zic englezii.

- În ce moment și în ce circumstanțe ați fost suficient de interesat de vin încât să faceți din asta o carieră?

- Mi-a trezit interesul o sticlă cu un vin pe care nu am reușit să-l înțeleg, un Riesling vechi de la Wachau. În acel moment nu știam nimic despre vin. Motivația mea de a lucra în domeniul oenologiei a apărut după ce mi-am luat diploma în WSET.

- Ați fost dintotdeauna un băutor de vin?

- Nu, nici vorbă.

- Pentru dumneavoastră vinul este un lucru cât se poate de serios cât timp sunteți la muncă. Beți vreodată vin doar din plăcere?

- Până am luat examenul de Master of Wine nu s-a întâmplat acest lucru, dar acum, în mare parte, beau vin doar din plăcere.

- Vi se face vreodată poftă de o bere rece sau de o băutură alcoolică – alta decât vinul? Care este băutura preferată?

- Când ieșim la iarbă verde, la un grătar, beau doar bere. Chiar și ca aperitiv, tot bere beau. Nu beau alcooluri tari.

- Care sunt cele mai bune vinuri ieftine pe care le-ați degustat?

- Vinurile albe din Gasconia.

- Ce părere aveți despre vinul la cutie?

- O soluție bună pentru vinurile entry level și pentru marii consumatori. Se bucură de un mare succes în Suedia.
 
- Care este primul cuvânt ce vă vine în minte atunci când vine vorba de vinurile românești?

- Mädchentraube = Fetească Albă și Murfatlar.
 
- V-a ieșit vreodată în cale un vin românesc memorabil?

- Îmi pare rău, nu-mi aduc aminte.             
 
- Ce calitate apreciați cel mai mult la un vin?

- Complexitatea, profunzimea împreună cu eleganța, finețea și aciditatea puternică.

- Care este vinul pe care-l considerați cel mai prețios din vinoteca personală?

- Nu am niciun vin cu adevărat scump. Am doar câteva sticle cu vin de care mă leagă amintiri deosebite, precum Montus Prestige 1998, locul unde mi-am făcut stagiatura.
 
- Puteți aprecia cât ați investit pentru a vă urma visul de a deveni Master of Wine (timp și bani)?
- Cinci ani de studiu pe brânci și o sumă frumușică de bani.

- Aveți o colecție personală de vinuri?

- Nu o colecție în adevăratul sens al cuvântului, doar câteva sute de sticle pentru consum.

- Ce vinuri preferați atunci când sărbătoriți ceva?


- Șampanie, Burgund alb, Grüner Veltliner și Riesling de la Wachau.
 
- Aveți acum ocazia de a prezenta iubitorilor de vin din România trei vinuri de la Domäne Wachau. Pe care le-ați alege și de ce?
 
- În conformitate cu asociația de protecție a denumirilor "Vinea Wachau", cu ale sale regulamente de calitate extrem de stricte, aș dori să aleg câte un vin din fiecare categorie: Steinfeder, Federspiel și Smaragd, pentru a fi reprezentate diferitele stiluri ale vinurilor noastre și diversele caracteristici ale soiurilor noastre de struguri, în special Grüner Veltliner și Riesling.
Mai întâi, Grüner Veltliner Steinfeder, din podgoria Hochrain. Vinurile Steinfeder sunt ușoare, au prospețime și arome fructate delicate. Hochrain e o podgorie situată în Wösendorf, de unde provin vinurile Grüner Veltliner, delicate și picante.
 
Al doilea vin este un Riesling Federspiel Bruck. Vinurile Federspiel sunt elegante și pline de prospețime. Riesling, al doilea soi de struguri ca importanță după Grüner Veltliner, se dezvoltă foarte bine în regiunea destul de rece din jurul Spitz-ului.  Podgoria  Bruck este situată chiar la marginea zonei climatice în care viticultura este încă posibilă. Datorită microclimatului său specific, vinurile au arome foarte plăcute, combinate cu o eleganță remarcabilă.

Al treilea vin ales este Grüner Veltliner Smaragd Achleiten. Vinurile Smaragd sunt seci, concentrate și complexe, reprezentative pentru terroir-ul unic din Wachau, cu un potențial enorm de îmbătrânire. Terasele de piatră ale podgoriei Achleiten au fost deja celebre în secolul al XII-lea.
Vinurile Achleiten au un caracter mineral puternic, arome de cremene și sunt binecunoscute pentru potențialul mare de îmbătrânire.

- Vă rog să caracterizați pe scurt Domäne Wachau pentru un wine-trotter român care vizitează domeniile viticole austriece. De ce ar alege tocmai Domäne Wachau?
 
- Cu toate că Domäne Wachau este unul dintre cei mai mari producători de vin din Austria, s-a poziționat cu succes și aparține elitei producătorilor de vin austrieci, regăsindu-se totodată în topul cramelor din Wachau. Datorită dimensiunilor proprietăților sale, Domäne Wachau are acces la diverse podgorii unice, din fiecare parte a Wachau-ului, care reflectă implicit diversele caracteristici și terroir-ul regiunii. În plus, încăperile cramei vechi de trei secole sunt mai mult decât impresionante, nu doar datorită mărimii acestora, ci și datorită istoriei care le-a marcat. Mai trebuie menționat aici și Castelul-Cramă, care atrage turiști datorită locației pitorești, a unui peisaj remarcabil.
 
- Ce sperați să realizați în următorii ani?

- Alte vinuri bune ....  :)

Citit 5832 ori Ultima modificare Joi, 05 Septembrie 2019 00:46
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate