Miercuri 7 Decembrie 2022

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

Crama Dradara vine întâia oară oficial în dormitorul bunicii, după neașteptate amânări cauzate de pa...

HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

De opt ani încoace, cu ajutorul prietenilor talentați din club, am reușit să transformăm Halloween-u...

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

  • De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

  • HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

Vineri, 05 Aprilie 2013 14:08

GoodWine 2013. Colocviu Vestik la Casa de Vinuri Cotnari

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ultima ediţie a festivalului GoodWine mi-a oferit o frumoasă surpriză la standul Casei de vinuri Cotnari. Este prima dată când am fost sedus nu numai de naiadele de la stand, ci şi de licorile turnate în pahar. În plus, am întâlnit aici o ospitalitate adevărată şi m-am întreţinut cu directorul naţional de vânzări Cătălin Avasâlcei şi cu tânărul somelier Ştefan Timofti în faţa Colocviilor europene ale casei, o nouă şi interesantă gamă lansată de acest producător.

Mă bucur şi nu mă bucur că nu am fost nevoit să călătoresc până la Atena pentru un Colocviu în privinţa Feteştii Albe produse de această companie tânără şi activă de la Cotnari, că a fost suficient un drum la Bucureşti. O voi introduce cu siguranţă într-un viitor blind de asemenea Feteşti organizat în Vestik Club, şi nu atât fiindcă m-aş fi îndrăgostit de ea, cât pentru o bună comparaţie de roduri ale diferitelor terroir-uri, alături de reprezentantele Sebeşului, Dealului Mare şi Drăgăşanilor.
În privinţa Busuioacei de Bohotin, sunt un fan al creaţiilor lui Gabriel Lăcureanu de la Crama Basilescu, care în urmă cu ceva ani a şi fost în măsură să-mi ofere chiar o verticală cu vinurile sale. Cumva, am fost deja şcolit empiric în Busuioacă şi chiar mi-ar plăcea să strâng vreodată mai multe vinuri din acest soi, între care şi vinul colocvial de Cotnari, atrăgător prin toate ale sale şi mai ales prin culoarea atât de specifică.
Poate că în privinţa Tămâioasei Româneşti 2011 Colocviu la Roma, vinul vedetă al casei, ar fi trebuit să mă arăt şi eu la fel de entuziast precum cei care i-au acordat medalie de aur la Concursul Internaţional de Vinuri de la Paris. A fost un curaj pentru producătorul moldovean vinificarea în sec a acestui soi aromat, curaj răsplătit cu o prestigioasă distincţie internaţională. Sunt entuziast şi apreciez acest vin ca pe unul de o fineţe aparte şi ca pe un semn de evoluţie în bine a oenologiei româneşti într-o zonă în care dulcele a devenit în mod tradiţional sinonimul pentru vin. Însă în topul meu subiectiv, ea ocupă abia al doilea loc, de vină pentru asta fiind Grasa de Cotnari 2011 din gama Colocviu. De data aceasta mă bucur cu adevărat că am ţinut Colocviul la Bucureşti, şi nu la Moscova şi pot să vă spun că acest vin a devenit pe dată una dintre febleţile mele. Îl recomand celor care vor să încerce gustul noii Moldove, al noii oenologii moldoveneşti. Are fior, are postgust, are un dulce sublimat în formulă modernă, are complexitate şi expresivitate, prin el accentul moldovenesc devine unul european. Am citit o mulţime de prostii despre acest vin în mediile virtuale. Cea mai mare ar fi aceea că e un experiment. Şi tocmai de aceea am să pariez pe el. Şi va trebui să mă credeţi pe cuvânt, căci o fac în calitate de bănăţean într-un colocviu la Arad!

 

Citit 4096 ori Ultima modificare Marți, 18 Ianuarie 2022 18:55
Publicitate

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Caută

Publicitate