Luni 15 August 2022

Rosé și clătite pentru prietenii apropiați, pentru prietenii regăsiți

Minifestivalul de rosé și clătite din acest an s-a bucurat de o audiență record, curtea bunicii  dev...

O altă degustare DFR, ca o încântare cu repetiție

Ar fi o aroganță să deguști 9 (nouă) vinuri DFR într-o singură seară de iunie, în târgul nostru lini...

Champagne&Chablis cu Herbert Szasz, maître négociant

Aș putea să-i numesc norocoși pe puținii participanți la ultimul eveniment marca Herbert Szasz, bun ...

  • Rosé și clătite pentru prietenii apropiați, pentru prietenii regăsiți

  • O altă degustare DFR, ca o încântare cu repetiție

  • Champagne&Chablis cu Herbert Szasz, maître négociant

Luni, 09 Decembrie 2013 17:03

O seară de BORANGIC în dormitorul bunicii, de Moş Nicolae

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Cam în ajun de Moş Nicolae, Drăgăşanii, o regiune cu oameni şi vinuri atât de dragi nouă, s-au aflat în vizită la Vestik Club. După ce noi am tot dat, în doi, în trei, în paişpe ori şaişpe, pe la Vila Dobruşa şi Crama Avincis, amfitrionii noştri ne-au întors vizita şi au adus cu ei câteva vinuri minunate şi un proiect care are menirea să ne amintească, dacă om fi uitat cumva, că suntem români. O fi şi un dar de Moş Nicolae, dat fiind că am fost relativ cuminţi, ne-am făcut temele şi am promovat cum am ştiut mai bine vinul românesc.

Acum, Angela şi Ghislain, un francez şi o columbiană, soţ şi soţie, oenolog şi PR la Crama Avincis, au adus cu ei în dormitorul bunicii vinul BORANGIC şi ne-au povestit, pe româneşte, cât de important este să salvăm tradiţiile autohtone. BORANGIC este Sauvignon-ul Blanc 2011 Avincis rebranduit în scop nobil, ca parte a proiectului omonim iniţiat de Fundaţia Archaeus (www.borangic.com). În România zilelor noastre mai există o singură familie care creşte viermi de mătase, exercitând un meşteşug pe cale de dispariţie: crearea borangicului. Cristina Niculescu din Stoeneşti, Vâlcea, ultima persoană din ţară care mai ţese borangic, parcurge întregul proces, de la frunze la iie, considerând o datorie de suflet aceea de a transmite generaţiilor următoare acest meşteşug. Fundaţia Archaeus a iniţiat un proiect multidisciplinar de susţinere a acestei arte rurale pe cale de dispariţie, lansat în octombrie 2013  la prima Trienală de Arhitectură din România. Arhitecţi, cineaşti, oameni din lumea vinului, parfumieri, fotografi şi designeri s-au raliat acestui demers. Ca parte a lui, Avincis a lansat vinul BORANGIC şi, cum acesta a avut un mare succes în clubul nostru, de acum putem considera că şi degustătorii neautorizaţi din CDViN, de felul lor doctori, dascăli, ziarişti, antreprenori, manageri, notari, jurişti, IT-şti etc., au devenit susţinători ai acestui proiect identitar.
Aşa cum îl descriu cei care îi poartă de grijă, Sauvignon-ul Blanc BORANGIC 2011 este "un soi special ce împărtăşeşte ce este mai bun din cele două lumi: tradiţia regiunii Drăgăşani şi modernitatea locului său de naştere". "Ca şi borangicul, soiul Sauvignon  Blanc creat în inima domeniului de familie Avincis al soţilor Cristiana şi Valeriu Stoica este proaspăt şi mătăsos, uşor şi exotic, cu culori care încântă prin nuanţele aurii, cu note de străluciri verzui."

Când Ghislain şi Angela au păşit în club, Moşul trecuse deja prin dormitorul bunicii, lăsând acolo tot felul de daruri, dar şi de beţe împodobite, ca un blând avertisment pentru copiii din noi care se gândesc cumva să mai fie şi poznaşi, nu doar cuminţi. Sticlele au fost împodobite cu căciuliţe, pereţii cu steluţe, mobilierul cu snowmeni, reni şi îngeraşi în sanie, cu globuri, coroane şi brazi din dopuri, cu luminiţe în sticle magnum. Acuma, Moşul o fi având rolul lui în ale darurilor, însă meritul pentru designul de sezon îl au Adriana, maestra de ceremonii şi party-uri din CDViN, şi Pivnicera, doamna tuturor bucuriilor noastre legate de club, de comunitate, de familie.
În acest ambient, vinurile de la Avincis au fost darurile perfecte. Ne-am îndrăgostit de BORANGIC, de semnificaţiile din pahar şi de pe etichete, de designul acestui vin care susţine un meşteşug, un crez şi o cauză: ROMÂNIA.  A urmat Cuvée Petit 2011, celălalt Sauvignon Blanc de la Avincis, pe care nu ratăm să-l degustăm cu nici o ocazie, nici la Drăgăşani, nici la Bucureşti, nici la Budapesta şi nici la Arad. Am servit şi savurat extraordinarul cupaj de Fetească Regală şi Pinot Gris 2012, prezentat cu un uşor accent franţuzesc, cu un uşor accent spaniol, de Ghislain şi Angela, ba chiar şi în engleză, cu aceleaşi accente adorabile, celor doi oaspeţi din Serbia, manageri aflaţi la momentul degustării în Arad şi în clubul Vestik. Un alt vin de top, Rosé-ul 2012, prezentat hors concours în cadrul degustării, a făcut obiectul unei tombole câştigate de două fericite membre ale CDViN.

Primul vin roşu al serii, Cabernet Sauvignon 2011, "tânărul Cabernet Sauvignon", cum îi spun apropiaţii, este deja un clasic în clubul Vestik. O dată fiindcă e deja cunoscut de toată lumea drept un vin excelent la un preţ accesibil. Apoi, fiindcă e unul dintre cele mai de succes vinuri din dormitorul bunicii. Sau, mă rog, a fost, dat fiind că nu mai avem nici o sticlă şi nici nu veţi mai găsi vreuna, nici măcar la sursă.
O noutate pentru aproape noi toţi a fost Pinot Noir-ul Avincis 2011, vinificat în acelaşi stil ca şi Cuvée Andrei. Un vin suav dar complex, cu personalitate uşor diferită faţă de Pinot Noir-urile cultivate şi vinificate prin părţile noastre, un vin pe care sunt gata să mizez oricât, aşa cum am făcut-o de la bun început şi în cazul lui Cuvée Andrei, şi pe care îl voi promova ca pe unul dintre cele mai frumoase vinuri pe care am avut ocazia să le degust vreodată în toată evoluţia lor: cisternă - baric - sticlă - Vestik club.

 

Citit 4703 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 21:18
Publicitate

Pivnicer

După aproape trei ani de lungă și pandemică așteptare, plus 70 de zile de război nedorit, Salonul RoVinHud ne-a încântat cu surprize de tot felul, cele muzicale fiind de neuitat, dovadă că unul dintre logourile CDViN, The Wine Sounds Good, e mai valabil ca niciodată.

Caută

Publicitate