Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Sâmbătă, 01 Noiembrie 2014 21:03

Rendez-vous cu SERVE, La Șosea, pentru un dar neprețuit

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

O sticlă de Fetească Neagră din anul 2011, un cupaj ales într-un ambalaj de excepție, a călătorit 11 ore cu trenul pentru a poposi într-o vinotecă arădeană. Pentru acest vin și pentru memoria celui pe care îl evocă  am luat drumul Bucureștiului, într-o zi cețoasă de sfârșit de octombrie, din acest capăt de Românie oenologică.

 

De fapt, mi-era dor de vinurile SERVE și de câțiva dintre cei care le gândesc, le elaborează și le îngrijesc cu anii pentru a ajunge în paharele novicilor, connaisseurs-ilor, pasionaților de pretutindeni. În urmă cu patru ani, la un festival de vin timișorean, am făcut cunoștință cu Feteasca Neagră, cu rosé-urile și inconfundabilele cuvée-uri ale acestui producător din Dealu Mare. Ba am și călătorit la Ceptura în toate felurile, cu mașina, cu trenul ori cu avionul, grație generozității gazdelor noastre, pentru a întâlni vinurile și pe creatorii lor la ele acasă. Un domn distins, care vorbea românește cu un ușor accent franțuzesc și cu foarte multă pasiune despre tot ceea ce-l înconjura acolo, ne-a primit cu multă căldură, transmițându-ne un pic din energia sa, ca de la magnet la pilitura de fier. Era contele Guy Tyrel de Poix, cel care, în urmă cu 20 de ani, a dat viață SERVE.

De-a lungul anilor, am avut parte de degustări minunate la Ceptura, cu ochii larg închiși ori larg deschiși, dar am fost nevoiți să ne obișnuim cu absența omului care, înconjurându-se de o echipă de profesioniști, a creat totul. Ba am organizat mai multe degustări și chiar verticale cu Cuvée Amaury și Cuvée Charlotte la Arad, în club ori în mica vinotecă de acasă, alături de mai multe flashtasting-uri cu vinurile SERVE. Le-am servit în cele mai bizare locuri, la manej – printre cai și călăreți de mare clasă, la țară – printre brotăcei, turme de oi și fântâni cu cumpănă, în peșteră – printre stalactite și stalagmite de la începutul lumii. În plus, le-am degustat în paralel, simultan, în cadrul unui skypetasting organizat în premieră pe axa Arad-Ceptura.  Ca să nu mai spun că nu am ratat nici o întâlnire la standurile GoodWine cu vinurile create de Aurel Rotărescu, unul dintre cei mai buni oenologi români.

De la un timp, Bucureștiul ne-a fost însă tot mai îndepărtat, din pricină de călătorii, de acțiuni în club, de muncă pur și simplu. Și tot așa ne-au fost vinurile SERVE, chiar dacă, vă mărturisesc, eu nu ratez nici un Chardonnay, nici un Cuvée Amaury și nici o Fetească Neagră din vinoteca proprie.

O invitație a doamnei Mihaela de Poix, cu prilejul aniversar a 20 de ani de existență SERVE, avea să anuleze însă această depărtare. Așa se face că m-am suit dis-de-dimineață în tren și, multe-multe ore mai târziu, eram la restaurantul Casa Doina, eram La Șosea, printre sute de oameni din lumea vinului.

La Casa Doina am întâlnit mulți prieteni, lume bună din împărăția vinului și nu numai, echipa de top a SERVE și o frumoasă surpriză pe care am dus-o cu mine acasă, ca pe un bun fără de preț. A fost o aniversare cu fast, cu oameni distinși, cu prezentator vedetă – Andi Moisescu, cu formație de jazz, cu premii pentru cei mai importanți colaboratori SERVE, cu vinuri superbe, cu specialități culinare.

La urmă, asemenea unui giuvaier pus bine în lumină pe soclul aurit, gazdele au lansat o creație oenologică superpremium care poartă numele regretatului conte Guy de Poix. Vinul, un cupaj de Fetești Negre ale anului 2011, face parte din gama Terra Romana și nu are încă un preț. L-am savurat, m-am bucurat de el alături de prieteni bloggeri, de profesioniști din lumea vinului și de creatorul său, Aurel Rotărescu, care poate fi mândru de ceea ce se ascunde în această sticlă. Deși servit ușor răcit, Cuvée Guy oferă o explozie de parfumuri la prima întâlnire olfactivă. Multe minute mai târziu, când atinge temperatura camerei și ne putem bucura pe deplin de aromele sale și de corpul sublim, ne dăm seama că alcoolul, în volum de 15,5%, este foarte bine încorporat, semn al generozității Creatorului, cel care a rânduit astfel căldura și ploile anului 2011 anume pentru ca domnul Rotărescu să-și exprime măiestria cu ajutorul acestui cupaj de Fetești Negre. Vinul a fost prezentat, pe soclul său de obiect de mare preț, alături de o viță cu struguri de Fetească Neagră, de ale căror boabe ne-am putut bucura și noi, oaspeții, între două sorbiri de cuvée.

Probabil că data viitoare, dacă mi se face dor de Centrul Vechi și de un Cuvée Guy, voi călători la București cu recent lansata mașină zburătoare, a cărei autonomie de zbor este de 700 de kilometri. Probabil că peste douăzeci de ani voi călători chiar pe autostrada din vis Arad-București. Cu ieșire spre Ceptura și Săhăteni și Urlați, cu vedere spre Dealu Mare.

Să mai spun că, trei ore mai târziu, am dus cu mine la Arad și o fotografie cu omniprezentul domn Săvulescu, că am făcut politică aprins cu taximetriștii triști ai Capitalei, că am traversat în noapte Muntenia și Ardealul pe muzica puțin cam lentă a roților de tren. Acasă, printre sticlele care poartă semnătura contelui, am așezat ultimul vin pentru care am luat drumul Bucureștiului. Cuvée Guy de Poix Terra Romana 2011, sticla cu numărul 430.

La mulți ani, SERVE! Mulțumesc pentru acest dar neprețuit!

 

 

Citit 5471 ori Ultima modificare Duminică, 02 Noiembrie 2014 17:07
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate