Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Luni, 17 Noiembrie 2014 15:13

Un eveniment bibliofil la Merano WineFestival: "50 vini di Romania incontrano 50 piatti italiani d'eccellenza"

Scris de
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Aventura noastră, a celor din Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, la Merano WineFestival ne-a adus și o invitație la micul, dar cochetul Teatru Puccini, unde o româncă plecată în urmă cu 15 ani din țară își lansa o carte cu totul deosebită. Pe Marinela Vasilica Ardelean, Brand Manager la faimosul producător italian de spumante Foss Marai, o cunoscusem cu puțin timp  în urmă, când ne-a vizitat clubul din Arad. Ne-am reîntâlnit în sala în care se aflau producătorii români invitați la Merano și am acceptat cu bucurie invitația la lansarea primei cărți în care vinuri românești sunt asociate cu preparate gastronomice italiene de top.

 


Doresc ca această carte, scrisă în limbile italiană și în română, să reprezinte o mică contribuție la ceea ce sper că va fi un lung drum către recunoașterea vinurilor românești la nivel internațional. Dedic această carte mamei mele, Maria, ne-a spus Marinela.

Festivitatea de lansare a cărții, petrecută, cum scriam mai sus, în sala Teatrului Puccini, a adunat în jurul autoarei originare din Baia Mare multe personalități italiene, printre care și patronul Merano WineFestival, Helmuth Koecher. Pentru prima oară, o sală de teatru a reunit câțiva dintre cei mai importanți oameni din industria vinului din România. Au urcat pe scenă și au susținut un mic discurs, la invitația autoarei cărții, Giancorrado Ulrich, președintele Vitis Metamorfosis;  baronul Jakob Kripp, proprietarul Agricola Știrbey - cel care și-a petrecut copilăria chiar în Merano. În sală au mai fost prezenți Oliver Bauer, oenologul de origine germană care a făcut cunoscute vinurile Prince Știrbey și proprietarul Cramei Bauer, ca și Marian Olteanu, proprietar și manager la Gramma Wines.


Trebuie remarcat că Foss Marai a contribuit substanțial la apariția acestui volum, tipărit în Italia, în condiții grafice excepționale, de către Terra Ferma, pentru că proprietarii companiei au apreciat evenimentul ca fiind o inițiativă socio-economică și culturală de prim rang. Nu e deci nicio surpriză faptul că Marinela a dăruit primul exemplar al cărții familiei Biasiotto, cartea fiind înmânată, în cadru festiv, lui Andrea Biasiotto, unul dintre proprietarii Foss Marai.

Președintele Foss Marai, Carlo Biasiotto, a și scris, dealtfel, o prefață, la fel ca și ambasadoarea României, Dana-Manuela Constantinescu, ambasadorul Italiei, Enzo Vizzari, Fausto Arrighi, Helmuth Koecher, Luigi Cremona, dar și arădeanca Mirela Heizer, o prezență constantă în clubul nostru din Arad, invitată de autoare la Merano.

Născută în Baia Mare și stabilită în Italia cu 15 ani în urmă, Marinela Vasilica Ardelean este deținătoarea titlului de cel mai bun somelier român în 2014, fiind semifinalistă a concursului mondial de somelieri și Dame Chevalier de l’Ordre des Coteaux de Champagne.

Citit 2893 ori Ultima modificare Marți, 18 Noiembrie 2014 11:02
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate