Luni 15 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Luni, 01 Iunie 2015 18:30

Un nou rendez-vous cu vinurile preferate ale lui Mihai Viteazul

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Înlăuntrul întâmplărilor CDViN, Domeniile Boieru ocupă un loc aparte. Nu veți auzi despre această cramă cine știe ce superlative. Ci doar precise arome și cuvinte simple care să o descrie. Fiindcă parfumul de Ciumbrud e inconfundabil de la Mihai Viteazul încoace. Ne-am bucurat să-l regăsim în club într-o seară de vineri, la începutul unui weekend prelungit care pentru noi nu putea să înceapă mai potrivit.

 Bogdan Moga a adus cu sine patru vinuri albe, un rosé și un vin roșu de Alba. Și ordinea servirii a fost cât se poate de interesantă, de provocatoare, câtă vreme am lăsat la urmă un demisec alb aromat: Rhein Riesling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rosé (din Pinot Noir), Fetească Neagră, Muscat Ottonel. Probabil că gustul vinului de Ciumbrud e destul de greu de exprimat, chiar dacă ușor de recunoscut. Bogdan însuși ne-a povestit, în cadrul degustării, despre un domn mai în vârstă care, pe la cine știe ce eveniment, i-a mărturisit că dintre toate vinurile servite vreodată, cel mai ușor îi este să-l recunoască pe cel de Ciumbrud. Așa simt și eu, umil degustător neautorizat care-și face veacul în dormitorul bunicii din Arad. Așa va fi simțit și domnitorul Mihai Viteazul, despre care legenda zice că s-ar fi îndrăgostit de aceste vinuri și că ele, vinurile, i-ar fi satisfăcut câteva dintre multele pohte ce le-a pohtit.

Rieslingul de Rin poartă așadar amprenta specifică a acestui terroir: de busuioc, de amar și de dulce totodată, de miere învechită în borcanul bunicii. E un vin simplu, proaspăt, fără complexitatea Rieslingurilor nemțești ori austriece, lucru de înțeles având în vedere tinerețea viei. La rându-i, și Chardonnay-ul, acid, plin, nebaricat, care nu pare foarte tipic, așa cum se întâmplă cu majoritatea Chardonnay-urilor transilvane, trădează aceleași arome, însă abia după ce se deschide în pahar la o temperatură mai blândă. Ne-am bucurat apoi de un Sauvignon Blanc rotund, mineral, acid, preferatul meu întâi de toate. Rosé-ul e altfel decât oricare altul, nu spun că mai bun, ci diferit, fructat, contrariant, la fel cum este și atipica Fetească Neagră. Provenită dintr-o vie în vârstă de doar trei ani, acest vin nu e tocmai roșu, ci mai degrabă Schiller, după norma maghiară, ceva între rosé și roșu, nu are cine știe ce corp și consistență, însă impresionează prin condiment, aciditate și echilibru, integrând armonios un volum alcoolic aproape de limita de 15 grade. La urmă, Ottonelul demisec ne-a dezvăluit în pahar aceleași arome tipice de busuioc, o prospețime simplă, directă, precum firea unei fete din Ardeal. Și cum ai putea atunci să nu te îndrăgostești de această licoare?

Toate vinurile sunt proaspete, provin din recolta anului 2014 iar calitatea lor arată că au existat regiuni din România cu care natura s-a dovedit mai blândă în dificilul an care a trecut. Cu atât mai bune ni s-au părut cu cât prestația celui care le-a prezentat, Bogdanul de serviciu al Domeniilor Boieru, a fost una de calitate. A patra sa prezență în Vestik club alături de vinurile de Ciumbrud a încheiat cum nu se poate mai bine aglomerata lună mai , pentru noi, în materie de degustări. Și ne-a făcut tot mai dornici să vizităm în sfârșit crama transilvană pe care o reprezintă.

Citit 2202 ori Ultima modificare Luni, 01 Iunie 2015 18:45
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate