Miercuri 7 Decembrie 2022

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

Crama Dradara vine întâia oară oficial în dormitorul bunicii, după neașteptate amânări cauzate de pa...

HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

De opt ani încoace, cu ajutorul prietenilor talentați din club, am reușit să transformăm Halloween-u...

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

  • De la palavre la Pálava, cu Cosmin Reaboi și Crama Dradara

  • HalloWine cu crumpi pe plec și vrăjitoare călare pe mătura înfiptă în buturugă

Luni, 31 August 2015 14:35

„The Wine Book of Romania”: 38 de vinuri din România și Republica Moldova au obținut calificativ maxim

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Un juriu de opt experți internaționali a evaluat, în premieră, 244 de vinuri din România și Republica Moldova, nu mai puțin de 38 dintre acestea obținând 5 stele, calificativul maxim. Jurizarea, care a avut loc în zilele de 26 și 27 august 2015, a fost una dintre etapele realizării primei ediții a Cărții Vinurilor din România și Republica Moldova (The Wine Book of Romania), ce va apărea la începutul anului viitor. Proiectul, finanțat exclusiv din fonduri private, este o premieră, acesta reunind vinurile din zonele viniviticole ale celor două țări.

 

Din juriul care a evaluat vinurile românești au făcut parte doi Master of Wine: Caroline Gilby (Marea Britanie) și Rod Smith (Franța). Alături de ei s-au aflat importanți experți din lumea vinurilor precum Paul Robert Blom (degustător internațional de vinuri - Olanda), Luiz Alberto (fondatorul „The #winelover community” din America), Helmuth Koecher (Președintele Merano Wine Festival - Italia), Zoltan Szoverdfi-Szep (Președinte al ROvinHUd - România), Cosmin Grozea (degustător internațional de vinuri - România) și Mi Yeun Hong (jurnalist și degustător internațional de vinuri - Coreea).

Președintele juriului a fost Marinela Vasilica Ardelean, expert internațional în vinuri și inițiatoarea acestui proiect. „Am avut emoții pentru fiecare vin în parte, dorindu-mi ca toate să fie apreciate și evaluate cât mai bine. M-am bucurat că membrii juriului au înțeles importanța proiectului și, implicit, responsabilitatea lor în cadrul acestuia. Mai mult, o parte dintre ei își doresc să devină ambasadorii vinurilor noastre. Știu că ne aflăm într-un moment istoric pentru industria vinului românesc din punct de vedere al vizibilității, al recunoașterii și mai ales al confirmării calității. Acest ghid îi va incuraja pe cei care produc vinuri de calitate și îi va inspira pe cei care își doresc să exceleze în viitor”, a declarat Marinela Vasilica Ardelean.

Metoda de jurizare a fost inedită pentru România. Juriul a fost împărțit în patru echipe care au degustat toate vinurile selecționate și a notat fiecare vin cu puncte de la 3 la 5 (3 = bun, 4 = foarte bun, 5 = excelent). Specialiștii  au avut posibilitatea să descalifice un vin dacă acesta nu a fost notat cu cel puțin 3 puncte. Membrii juriului au discutat fiecare vin în parte, astfel încât nota finală a reprezentat acordul lor unanim.

Procesul de evaluare a urmat toate rigorile obiectivității și transparenței, reprezentanții producătorilor neavând acces la Valea Verde Retreat din Cund, județul Mureș, locul de desfășurare a jurizării. Juriul a lucrat în perechi de câte două persoane și le-au fost dezvăluite doar anul vinurilor și originea soiurilor (autohton sau internațional). După ce fiecare membru al juriului a acordat propriul său punctaj, notele au fost discutate fie în perechi, fie în grupuri de patru persoane, fie la nivelul întregii echipe. Soiurile autohtone au fost degustate de către toți membrii juriului, iar punctajul final a fost decis în unanimitate.

Din totalul de 244 de vinuri evaluate, 38 au primit 5 stele, 88 au fost notate cu 4 stele și 91 au obținut 3 stele. 27 dintre vinurile degustate de juriu au fost eliminate.  „Faptul că am refuzat anumite vinuri nu înseamnă că ele nu sunt vinuri de top, ci că în România trebuie cultivată această exigență a vinului de calitate. Vom trimite recomandările noastre personale producătorilor ale căror vinuri au fost excluse. Noi nu suntem aici să criticăm, ci să le oferim consultanță celor care au încredere că vinurile lor merită un loc în topul internațional”, a declarat Caroline Gilby, Master of Wine din Marea Britanie.

La rândul său, Paul Robert Blom, degustător internațional cu peste 50 de ani de experiență în domeniul vinurilor, a apreciat zona noastră ca fiind “the new old world of wine” (noua lume veche a vinurilor), în timp ce Luiz Alberto, expert din SUA, a fost cucerit de caracterul atât de personal al vinurilor obținute  din soiuri autohtone. „Calitatea vinurilor românești este în continuă creştere și cred că România are un viitor strălucit în acest domeniu”, a declarat Helmuth Koecher, președintele Merano Wine Festival, membru al juriului.

Ghidul „The Wine Book of Romania” se dorește a fi un instrument complex de cunoaștere și clasificare a vinurilor de top din România și Moldova, atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști și importatori. Acest volum va ajunge la institutele culturale, ambasadele României, precum și la cele mai importante târguri și festivaluri internaționale.
 
Inițiatoarea acestui proiect, Marinela Vasilica Ardelean, este unul dintre cei mai cunoscuți și premiați specialiști în domeniul vinurilor și un veritabil ambasador al vinurilor românești peste hotare. Anul trecut, ea a lansat cartea bilingvă “50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, volum care a primit, în 2015, locul al doilea la competiția mondială Gourmand Drinks Awards și mențiune specială din partea Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Marinela Ardelean este profesor la Italian Chef Academy și a participat, în calitate de jurat și de președinte de juriu, la mai multe concursuri naționale și internaționale de vinuri. În perioada aprilie - august 2015, Marinela Ardelean a vizitat personal în jur de o sută de crame din România și Republica Moldova și a degustat aproape trei mii de vinuri. De la fiecare producător în parte ea a ales până la cinci etichete pentru vinurile tinere și maxim patru  etichete pentru vinurile de peste zece ani.

Colectarea vinurilor, menținerea lor la temperatură controlată și organizarea pentru degustare a fost realizată cu sprijinul Hotelului Privo, din Târgu Mureș.

Inițiator al proiectului: Asociația “Romania,The Land of Wines”

Organizator: Quartz Media Production

Co-producatori & Parteneri: Argo Media, Valea Verde Resort, Hotel Privo Târgu Mureș

Visual Identity – Argo Media

Citit 5533 ori Ultima modificare Marți, 01 Septembrie 2015 15:21

Media

Publicitate

Pivnicer

Când prietena noastră Claudia Romana Rista, bine cunoscută drept Fata care gătește cu flori, ne-a invitat la Festivalul culinar tradițional croat Karaševski Paprikaš din satul cărășean Vodnic, nu m-am gândit că această deplasare va fi ceva mai lungă decât prevăd atlasele geografice, ghidurile culinare și gps-urile afective care ghidează un bănățean pe dragele căi ale Carașului.

Caută

Publicitate