Luni 15 Aprilie 2024

Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

Crama Avincis recuperează și reinventează un soi prețios creat la Stațiunea de Cercetare Drăgășani î...

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

  • Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

Marți, 13 Octombrie 2015 15:04

Un workshop afectiv cu cei șapte magnifici ai vinului

Scris de
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

După o idee năstrușnică a lui Dan, ne-am propus să strângem în dormitorul bunicii mai mulți profesioniști din lumea vinului care să-și prezinte, în cadrul unui workshop mai degrabă afectiv decât protocolar, câte o licoare preferată. Șapte dintre acești adevărați, magnifici prieteni au călătorit din pură pasiune la Arad, pentru a petrece alături de noi una dintre cele mai frumoase seri de vin din câte au văzut odăile clubului.

 

Într-o vineri ne-am bucurat să-i avem alături de noi pe Mariana Coraș, manager al Enotecii de Savoya, Radu Rizea – Brand Manager la Domeniul Coroanei Segarcea, Bogdan Raul Todor, somelier și promotor LacertA, Adrian Butuc – distribuitor de vinuri portugheze, Costel Cainamisir, director de vânzări la Vinarte, Herbert Szasz – negociant de vinuri și promotor Vinarte, Walter Szikler, vinificator și coacționar la Elite Wine. I-am strâns din toată țara și din toată lumea: de la Cluj (doi), de la Timișoara (una), de la Aveiro, Portugalia (unul), din Măderat (unul) și de la București (doi).

Ei au adus cu sine câte un vin special, noi am prezentat la rândul nostru un Egri Bikavér iar ordinea servirii a fost următoarea: Merlot 2007, Pinot Noir 2006 Elite Wine - Walter, Le Difese Tenuta San Guido 2011 (Sangiovese, Cabernet Sauvignon) – Big Radu, Castello della Paneretta Chianti Classico Riserva 2011 (90% Sangiovese, 10% Canaiolo) – Costel, Gróf Buttler Egri Bikavér 2007 – Pivnicera, Dão Dom Bella (Touriga Nacional) 2010 – Adrian, Mendoza Lorca Poetico Syrah 2009 – Herbert, San Rustico Amarone della Valpolicella Classico 2008 – Bogdan, Château Laforge Saint-Emilion Grand Cru 2007 (Merlot, Cabernet Franc) – Mariana. Pe toate le-am discutat, adulmecat, savurat în grup, ca la un cenaclu despre poezia aromelor din pahar, despre romanul devenirii în sticlă, despre dramaturgia postgustului.

Preț de o seară, folosind dormitorul bunicii drept poartă și rampă de lansare, am cutreierat prin Lumea mai Nouă ori mai Veche a vinului. Astfel am putut afla totul despre cețurile din Dão, despre viile de la 3.000 de metri din Argentina, despre dispărutele plantații de Merlot și Pinot Noir din Măderat, despre cele 13 vinuri care pot alcătui Egri Bikavér și despre cum a reușit o mică garnizoană ungară să alunge oștile lui Suleiman Magnificul. Ne-am plimbat un pic și prin Toscana și prin Chianti, prin crame de conți și marchizi care fac vin de vreo jumătate de mileniu și care au exportat și în România propriul spirit fără de moarte. Cu naveta oenospațială am dat o raită și pe Planeta Vinului numită Franța, o planetă de culoarea Cabernet Franc-ului.

Ne-am dat seama că suntem mai mult decât niște simpli prieteni, că facem parte dintr-o misterioasă frăție a zeului din pahare, că pasiunea e în primul rând ceea ce ne leagă, dincolo de coordonatele concrete ale activității noastre în ale vinului. N-am să mă apuc să vă povestesc ce de condimente om fi găsit în fiecare vin, câte parfumuri cu nume precis și ce fel de fructe de pădure s-or fi ascuns în pahare. Destul că toate vinurile au fost minunate: Merlot-ul vechi dar atât de viu al lui Walter, catifelatul Sangiovese/Cabernet al lui Radu, Chianti-ul cu Sangiovese incredibil de blând al lui Costel, Bikavér-ul picant al clubului, puternicul Touriga Nacional al lui Adi, poeticul Syrah sud-american al lui Herbert, rusticul Amarone propus de Bogdan, rafinatul Grand Cru al Marianei.

O camaradă de club observa că fiecare vin a exprimat foarte bine personalitatea celui care l-a ales. De aceea poate că ar fi mai bine să prezint fiecare licoare printr-un portret al fanului propriu, scris cel mai probabil cu cerneală obținută dintr-un amestec de Syrah, Cadarcă, Touriga Nacional, Sangiovese, Merlot și Cabernet Franc.

Mariana – Amfitrioana fermecătoare a Enotecii de Savoya, o cunoscătoare discretă a vinului cel bun.

Walter – Un meseriaș modest care face vinuri mărețe undeva pe dealurile Măderatului, într-un loc din care privirea poate da zoom pe cetatea Șiriei.

Adi – Inginer rătăcitor al vinului, navetist pe ruta Portugal – Alba Iulia, un domn care știe multe despre spumante, șampanii, vinul de Porto și cețurile din Dão.

Big Radu – Personaj și prieten mitologic, o zeitate a vinului care obișnuiește să-i depene întreaga istorie pe la degustările de pretutindeni, de la gvino la Grand Cru.

Bogdan – Somelier autentic, educat în Toscana, în stilul Bolgheri, al cafelei ristretto, al ragu-ului di Chianina.

Costel – Un domn stilat care știe mai multe despre vin decât ar bănui cineva care se rezumă doar la aparențe, un prieten elegant și parolist care de niște ani are grijă să ne toarne în pahare unele dintre cele  mai frumoase vinuri românești.

Herbert – Un entertainer, un om-orchestră, un șmecher în adevăratul sens al cuvântului, acela de connaisseur pe care nu-l  poate păcăli nimeni.

N-am apucat să vă spun că vinurile au fost însoțite de mai multe bunătăți: platourile unui chef arădean, un gulaș de mistreț marca restaurantul Karageorge din Timișoara, un mousse au chocolat elaborat cu măiestrie de Pivniceră. Și nici că am stat până pe la cinci dimineața cu ultimii amici rămași pe baricade. Începea o nouă zi, a treia dintr-un weekend de foc, și peste câteva ore aveam să degustăm vinurile aduse de Big Radu și conferința sa unică despre români, despre istoria vinului și despre țiganii fericiți de pe Domeniul Coroanei.

 

Mai multe imagini

Citit 6741 ori Ultima modificare Luni, 10 Iunie 2019 19:04
Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Caută

Publicitate