Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Luni, 30 Noiembrie 2015 22:17

Premieră pentru Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați: am avut stand la GoodWine 2015

Scris de CDViN
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

GoodWine 2015 a însemnat, pentru membrii Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, prima prezență la un festival de profil din postura de expozanți. Invitați de directorul general al festivalului, Andrei Iva, la inițiativa domnului Dan Săvulescu, am mutat, la București, o parte din expoziția Podgoria Artelor, organizată, în septembrie, la Arad. Nu mai puțin de șapte membri și simpatizanți ai clubului au organizat un stand inedit la GoodWine. Am prezentat vizitatorilor, timp de două zile, fotografiile tematice ale Pivnicerului, picturile realizate de Carmen exclusiv cu Negru de Drăgășani, măsuțele de picnic construite de Zoli, corpurile de iluminat din sticle de vin ale Adrianei și chitara din dopuri de plută. Au fost două zile intense, de reîntâlniri cu prieteni vechi din lumea vinului, cu degustări și cu multe planuri. Am avut bucuria să fim vizitați la standul nostru de familiile Irinel și Valeriu Stoica,  Ileana și Jacob Kripp, Raluca și Oliver Bauer, de Angela Prado și Ghislain Moritz, de Luminița Tzakis, de familia Vlădoi, de reprezentanți ai standului Moldovei, de George Wine și de mulți, mulți alții. A fost o etapă importantă pentru expoziția noastră itinerantă, ce va răspunde, anul viitor, unor invitații din Timișoara și Drăgășani. Și, de ce nu, ne vom întoarce și la edițiile viitoare ale GoodWine, dacă vom fi invitați din nou.


În pauzele de socializare, am avut timp și curiozitatea să vizităm standurile producătorilor prezenți la această ediție a GoodWine: Casa de Vinuri Cotnari (Partener Oficial), Jidvei (Partener Principal), Vincon Vrancea (Partener), Crama Oprişor, Avincis, Agricolă Știrbey, Vitis Metamorfosis, Liliac, Crama Gîrboiu, Domeniile Tohani, Wine Princess, Budureasca, Domeniile Sâmbureşti, Senator Wine, Crama Cepari, Alcovin Macin, Crama Ceptura, Purcari, Casa de Vinuri Huşi, Crama Hermeziu, Domeniul Vladoi, Cricova România, Domeniile Ostrov, Domeniile Blaga, Pivniţele Theodoros, Crama Răteşti, Carastalec, ONVV Moldova (cu peste 10 producători). Ambasada Chile, Barza Albă (Republica Moldova), Giuliano Tartufi (Italia), Nomibo, Călăraşi Divin.

Crame noi la GoodWine

În premieră la Goodwine au fost prezente Crama Cepari, Carastelec, Crama Hermeziu (Domeniile Lungu) şi Pivinițele Theodoros.

Crama Carastelec este prima investiție din România gândită să producă preponderent spumante și vinuri efervescente. Este o construcţie realizată în 2011/2012, semiînfundată, pentru a asigura temperatura de 14-15 grade Celsius; foloseşte tehnologie de climatizare modernă, cu pompe geotermale. Aria utilă desfăşurată a cramei este de 1433 mp. Echiparea cramei cu utilaje ultramoderne a fost efectuată în anul 2013, cu rezervoare de fermentare din oţel cu sistem de răcire, linie automată de îmbuteliere vin efervescent şi vin liniştit. Pentru vinurile maturate se folosesc butoaie de stejar unguresc de 225 de litri, de tip baric, respectiv de 500 de litri. Investitorii deţin plantaţii şi crame de mărimea a 50 hectare în vestul Ungariei, și 9 hectare în Tokaj.

Crama Cepari a fost creată din pasiunea pentru vin a enologului Ilarie Prioteasa. Ucenicia ca stagiar în vechile crame ale Drăgăşanului a fost continuată la nivel profesional în crama proprie, concepută după standardele moderne mereu în schimbare ale domeniului. Investiţiile în plantaţii, tehnologie, oameni şi promovare încearcă să mențină o continuitate a istoriei vinului în zona de origine a Crâmpoşiei.

Crama Hermeziu, din judeţul Iaşi, se dezvoltă astăzi în cadrul grupului de firme Domeniile Lungu, susţinută prin investiţii în tehnologie şi modernizare.

"Nu a avut nimeni iniţiativa să organizeze un master-class cu vinuri româneşti"

Am avut ocazia de a discuta și cu directorul general al festivalului, Andrei Iva, care s-a declarat mulțumit de această ediție a GoodWine.
"Ediţia de toamnă 2015 a GoodWine a fost un succes, atât prin prisma participării, dar şi a numărului de vizitatori, conform celor relatate de expozanţi. Apreciez în mod deosebit eforturile producătorilor romani de a se prezenta în standuri mult mai deschise şi prietenoase publicului atât ca spaţiu cât şi ca arhitectură, dar şi calitatea vinurilor care au fost oferite spre degustare vizitatorilor. Îmbucurător este faptul că au trecut pragul GoodWine foarte mulţi tineri, curioşi să afle sau să-şi lărgească cunoştinţele despre vinuri. Nu pot să nu remarc prezenta masivă a producătorilor din Republica Moldova, reuniţi sub brandul de ţară Wine of Moldova. În premieră la Goodwine au fost prezente Crama Cepari, Carastelec, Crama Hermeziu (Domeniile Lungu) şi Pivinițele Theodoros. Acestea sunt crame noi, de dimensiuni mici, dar care au prezentat vinuri care au impresionat pozitiv pe cei care le-au degustat. Am rămas plăcut surprins de interesul pentru cele trei masterclassuri organizate în cadrul GoodWine, două prezentând vinurile din Republica Moldova, iar unul aducând în atenţie o selecţie de zece vinuri din Bulgaria. Am totuşi regretul că nu a avut nimeni iniţiativa să organizeze un masterclass cu vinuri româneşti, deşi, ca organizator, am avut toată deschiderea, oferind tot ceea ce ţine de logistică unui asemenea eveniment conex târgului. Am speranţa ca, la ediţia din primăvară, GoodWine să găzduiască şi un masterclass dedicat vinurilor româneşti", a declarat, pentru CDViN.ro, Andrei Iva.

"Micii producători sunt din ce în ce mai mulți"

Am consemnat și o părere a unui expozant - francezul-oltean prin adopție, Ghislain Moritz, oenologul Cramei AVINCIS.
"Din punctul meu de vedere, comparând cu edițiile trecute, cel mai mare câștig îl  reprezintă atât numărul mare al vizitatorilor, cât și diversitatea acestora. Interesul și așteptările degustătorilor au crescut. Din ce în ce mai multe persoane își întorc fața de la marii producători, acordându-le din ce în ce mai puțină atenție, în timp ce micii producători sunt din ce în ce mai mulți. Chiar dacă unele domenii reprezentative ale României au decis să evite festivalul din cauza lipsei de profesionalism la nivel de promovare și logistică internă, numărul expozanților a rămas relativ ridicat la această ediție. Pentru a îmbunătăți edițiile viitoare, organizatorii sunt obligați să remedieze unele lucruri referitoare la logistica oferită expozanților. Cel mai important lucru este strângerea și spălarea paharelor", a declarat Ghislain Moritz, oenologul Cramei Avincis.

Master-class-uri

Wine of Moldova a organizat două master-class-uri. Primul, cu o selecţie inedită de vinuri şi divinuri (distilate), iar al doilea cu prezentarea vinurilor de autor ale Asociaţiei Micilor Producători de Vinuri din Moldova. Ambele evenimente l-au avut ca moderator pe Cătălin Paduraru, degustător expert, doctor în ştiinţe horticole, Wine Ambassador ADAR, CEO IWCB, cel care a fost, ca în fiecare an, Master of Ceremony pentru evenimentele care au avut loc în cadrul festivalului.

Un al treilea masterclass a fost organizat în colaborare cu vin2.ro, susţinut de Galina Niforou, absolventă a Universităţii de Tehnologie Alimentară din Plovdiv şi a unui MBA - Wine Markering& Management din Bordeaux. Galina Nifourou este cel mai cunoscut specialist în dezvoltarea de strategii de afaceri în industria vinului din Bulgaria şi de aproape 20 de ani acorda consultanţă producătorilor de vin bulgari, ajuta la crearea unor mărci şi branduri de vin, fiind şi Preşedinta Asociaţiei Bulgare de Export a Vinului (BWEA).

Citit 3953 ori Ultima modificare Luni, 11 Ianuarie 2016 13:22
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate