Luni 20 Ianuarie 2025

O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

Ultima degustare cu vinurile cramei mehedințene Corcova a avut parte chiar de prezența și de prezent...

Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

Spune-mi pe cine și ce alegi, ca să-ți spun cine ești… În ajunul primului tur al scrutinului prezide...

Peisaj după HalloWine, cu Teckel sârmos și alte accesorii de groază

Din 2013 încoace, celebrăm în club una dintre cele mai populare sărbători mondiale. Doar că, pentru ...

  • O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

  • Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

  • Peisaj după HalloWine, cu Teckel sârmos și alte accesorii de groază

Marți, 26 Ianuarie 2016 16:52

Blind în pahare negre pe muzică de jazz, de S.V.S., de Manzoni Bianco

Scris de
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ultimul blind de care ne-am bucurat în odăile Vestik a fost un adevărat execițiu de cunoaștere senzorială iar cei prezenți au dat proba pasiunii adevărate pentru vin. Pe lângă vinurile alese pentru degustarea în pahare negre, am avut parte de tot felul de surprize la vedere, în paharele obișnuite ale clubului.

Au fost cu totul șapte probe, șapte sticle învelite în hârtie mată, numai bune de ghicit în privința terroir-ului, soiului, producătorului. Mai întâi însă trebuia deslușită culoarea, și asta s-a dovedit un test facil pentru cei prezenți, după atâtea și atâtea degustări cu ochii larg închiși. Așadar paharele negre nu i-au putut împiedica pe Zoli și Adriana, de pildă, pe Ciprian și Liana, pe Mihai și Raluca, pe Alex și Dani să citească în arome dacă e vorba de alb, roșu sau rosé.

Am servit, în ordine, următoarele vinuri: Sauvignonasse (S.V.S.) 2013 Crama Bauer, Red Cuvée 2014 (Fetească Neagră&Merlot) Liliac, Rosé 2013 (Cabernet Sauvignon&Merlot) Avincis, Fetească Neagră 2011 Selection Villa Vinèa, Cuvée Petit 2013 (Sauvignon Blanc) Avincis, Manzoni Bianco 2013 Case Paolin, Cabernet Sauvignon 2013 Elite. Bunul nostru prieten Big Radu s-a îngrijit să ne parvină și un vioi Marselan 2013 Domeniul Coroanei Segarcea, de ale cărui caracteristici vizuale și olfactive ne-am bucurat la vedere, în paharele străvezii, cele de toate degustările.

O surpriză a serii a fost prezența lui Boris Ionescu de la Crama Oprișor (Borișor de la Oprișor, cum îi spun unii, mai tandru), care s-a alăturat blind-ului la puțin timp după debut, împărtășindu-ne părerile și ipotezele sale despre vinurile servite. În plus, tot la vedere, grație noului venit, ne-am bucurat și de o Etichetă Roșie 2013 (Cabernet Sauvignon), unul dintre cele mai de succes vinuri ale cramei mehedințene.

Blind-ul a scos la iveală experiența și calitățile de connaisseurs ale membrilor clubului, unii dintre aceștia – de pildă Zoli, degustător și prieten de cursă lungă – reușind să ghicească S.V.S.-ul bauerian din prima. Ciprian a dibuit Feteasca Neagră, Mihai și Adriana – ardeiul din Cabernet Sauvignon. Boris s-a priceput la Cuvée Petit-ul lui Ghislain, dovadă  certă că l-a încercat de multe ori pe la marile festivaluri de la noi. Misterios și imposibil de ghicit s-a dovedit însă, cum era sau nu de așteptat, Manzoni Bianco, vin aromat obținut în regiunea Veneto dintr-o varietate de struguri creată de profesorul și oenologul italian Luigi Manzoni în perioada interbelică.

Exercițiul pasional a evidențiat și calitățile vinurilor, cele mai apreciate fiind S.V.S., Red Cuvée, Manzoni, Cuvée Petit, Cabernet-ul de Mâsca. Rosé-ul de 2013 era încă în formă, Feteasca de Ardeal și ea la fel, chiar dacă atât de acidă, de atipică. Am avut grijă să însoțim vinurile cu muzică de jazz, B.B. King, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Miles Davis, Nina Simone, Bessie Smith, Joao&Astrud Gilberto, Dinah Washington, Sarah Vaughan fiind câteva dintre „delicatesele” sonore servite. Bine învechite, vechile sunete de blues, împreună cu vinurile prezentului, au completat o seară unică, încălzind puțin sufletele în miez de ianuarie aproape siberian.

Citit 2803 ori Ultima modificare Marți, 26 Ianuarie 2016 18:31
Publicitate

Pivnicer

Cronica aceasta se scrie la cinci ani de la întâmplarea din Gyula, la 17 ani de la cea din Florența, din nevoia cuvintelor de a da reprezentare unor amintiri intense, unor sensuri care așteptau să fie deslușite. Călătorim așadar într-o zi de august și poate că numai aparent o facem către un orășel maghiar de graniță.

Caută

Publicitate