Imprimă această pagină
Duminică, 05 Martie 2017 13:08

Pinot Noir Via Marchizului 2015, o premieră mondială în dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Viile Metamorfosis a lansat de curând în clubul nostru unul dintre cele mai exclusiviste vinuri ale anului. Degustarea a cuprins șase licori, majoritatea din gamele superioare ale casei. Toate vinurile poartă semnătura maestrului Fiorenzo Rista, cel mai prețios dintre ele fiind, fără urmă de îndoială, primul Pinot Noir din gama Via Marchizului.

Prietenii noștri Alfred Binder și Adrian Pașca Urdea, au adus cu sine câteva dintre noile comori ale Casei Antinori de România, care este de fapt producătorul Viile Metamorfosis din Dealu Mare. Lista a inclus Sauvignon Blanc 2015 Via Colțul Pietrei, Chardonnay 2015 Via Colțul Pietrei, Cabernet Sauvignon 2015 Viile Metamorfosis, Syrah 2015 Via Colțul Pietrei, Pinot Noir 2015 Via Marchizului, Fetească Neagră 2013 Cantus Primus.

Sauvignon-ul e ușor atipic pentru terroir-ul de Dealu Mare, fiind înzestrat cu o bună aciditate și cu o finețe aparte, pe placul connaisseur-ilor. Mai abordabil, și Chardonnay-ul se bucură de o aciditate neobișnuită și este, după cum l-a caracterizat Alfred, un vin gastronomic, care se cere servit alături de bunătăți culinare. Cabernet-ul din gama Viile Metamorfosis e un vin de cursă lungă, puternic, dintr-o bucată, bun pentru ospețe cu multă carne. Și dacă Syrah-ul anterior, 2014, a rămas pentru mine unul dintre cele mai bune vinuri ale casei, alături de Negrul anului 2013, și Syrah-ul anului 2015, așa crud cum e, se menține în top, cu un parfum discret, cu o culoare profundă, cu arome de fructe negre de pădure, cu condimente știute ori neștiute la capătul post gustului. Pinot Noir-ul este apogeul unor ani mai buni sau mai răi ce au trecut peste oenolog și peste terroir-ul său de la Vadu Săpat. E un vin tânăr, însă nobil precum familia Antinori, învăluit într-un mister străvechi, cu o finețe complexă și mod paradoxal matură. O multitudine de arome fructate și bine dozate încântă simțurile, dovada unei unicități pe care ți-o vei aminti mereu, fără de raportare la altceva. Ca și cum ar fi vorba de o ființă devenită dragă la prima vedere, obiectul unei pasiuni atât de ușor de recunoscut. La urmă, o Fetească Neagră deosebită, un produs reușit al unui an bun, 2013, a completat una dintre cele mai selecte degustări ale acestui început de an.

Toate aceste licori ilustrează măiestria cvasimilenară a unui superproducător toscan, aplicată cu succes în România, în Podgoria Dealu Mare. Cu toții suntem martorii entuziaști, în acești primi ani de existență a cramei, ai unei deveniri calitative care se regăsește în multe dintre vinurile elaborate de Fiorenzo Rista. Și ne gândim cu plăcere la verticalele care vor avea loc peste cinci ani, să zicem, cu Negru de Drăgășani Cantus Primus ori Syrah Colțul Pietrei, cu Fetească Neagră Cantus Primus ori Cabernet Sauvignon Cantus Primus și mai ales cu Pinot Noir Via Marchizului. Un vin în ediție limitată care a fost prezentat în premieră mondială în dormitorul bunicii și care nu va mai face obiectul vreunei alte degustări organizate de producător, fiind deja alocat unui număr la fel de limitat de localuri partenere.

Citit 2765 ori Ultima modificare Luni, 06 Martie 2017 12:06