Prezenți la cea de a treia ediție a Festivalului de științe umaniste, Doina Jela, Augustin Ioan, Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir, Marius Lazurca, Teodor Baconschi, Adrian Papahagi și Cristi Puiu au petrecut o seară oenogastronomică în odăile bunicii. Întâlnirea cu ei a fost o urmare firească a evenimentelor anterioare din ultimii ani, în care i-am avut ca oaspeți, printre alții, pe Vladimir Tismăneanu, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, Mircea Cărtărescu, Mircea Mihăieș și Andrei Codrescu.
L-am reîntâlnit, cu aceeași plăcere, pe Teodor Baconschi, fost ministru de externe, fost ambasador, o autentică personalitate culturală și politică a României. Excelența Sa se află la a patra vizită în club în ultimii doi ani, fiind alături de membrii fondatori ai clubului, anul trecut, și la București, într-un moment recent cât se poate de fast pentru noi. Și dacă la prima întânire cu domnul Baconschi, petrecută în iunie 2015, am discutat despre afinități cinefile, de această dată l-am avut printre noi pe unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai noului val. Cineastul Cristi Puiu este primul laureat al Festivalului de Film de la Cannes (Un Certain Regard, în 2005) și al unui Urs de Aur (scurtmetraj, la ediţia din 2004 a Berlinalei) care trece pragul clubului nostru. Alături de ei, ne-am bucurat să-i avem alături în dormitorul bunicii pe primarul orădean Ilie Bolojan și pe primarul arădean Gheorghe Falcă, doi dintre cei mai dinamici edili ai momentului.
De specialitățile gastronomice s-a ocupat al nostru chef Alex, unul dintre cei mai vechi și activi membri ai clubului. La inițiativa Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați, un important restaurant european cu stele Michelin îi va oferi lui Alex șansa unui internship de câteva săptămâni. Faptul este cu atât mai remarcabil cu cât gastronomia este doar un hobby pentru prietenul și colegul nostru de club, Alex făcând parte din top-managementul european al unei renumite companii americane.
Din perspectiva oenologică, evenimentul s-a desfășurat sub semnul vinurilor LacertA, o cramă pe care am vizitat-o, pe care o apreciem și ale cărei vinuri fac sălile noastre de degustare din Arad să pară, invariabil, neîncăpătoare. Invitații au putut aprecia Rosé-ul din 2015, Shiraz-ul anului 2014, Cabernet Sauvignon-ul Reserva 2013, dar și faimosul Cuvée IX leat 2014, din generosul portofoliu LacertA - dar și Negrul de Drăgășani 2015 de la Viile Metamorfosis, precum și Cuvée Petit 2014 de la Avincis. Seara gastronomică s-a încheiat apoteotic, cu un lemon drizzle cake și un mousse au chocolat, ambele opera Pivnicerei.
Spre final, atât Cristi Puiu, cât și Adrian Papahagi au avut parte de o incursiune subterană în tainița Pivnicerului, un plăcut prilej de reflecții în jurul unui pahar de tărie de pe vremea decrețeilor. A fost o primă întâlnire intensă, pe care sperăm să o repetăm cât mai curând, un prim prilej fiind festivalul RO-Wine/The Wine Festival of Romania, ce va avea loc la București, în 20 și 21 mai.