Vineri 29 Martie 2024

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

O aniversare perfectă: 12 ani de club sărbătoriți cu vinurile Cramei DeMatei și cu multe fete frumoase

Echipa Ciprian Gherheș&Vasile Ghimpu „recidivează” în Vestik Club cu o degustare de zile mari. L...

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

  • O aniversare perfectă: 12 ani de club sărbătoriți cu vinurile Cramei DeMatei și cu multe fete frumoa...

Luni, 09 Octombrie 2017 14:59

Pe dealurile Măderatului se află în curs de realizare un proiect vitivinicol și oenoturistic de cinci stele

Scris de
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Pe dealurile Măderatului, mai aproape de sat decât de culmea pe care se află ruinele inconfundabile ale Cetății Șiria (Világos/ Hellburg), se construiește o nouă cramă de top, un proiect finanțat de Marius Țucudean, fost fotbalist și cunoscut investitor arădean. De numele noului podgorean se leagă, între altele, firma de mobilă Cotta International, baza sportivă Gemi Sport, dar și un hotel de cinci stele, cu 80 de camere, care se construiește în centrul Aradului. Totodată, Marius Țucudean este tatăl actualului fotbalist și internațional român George Țucudean, care joacă în prezent la Viitorul.

În cifre, noua investiție în cramă reprezintă deocamdată 3,5 milioane de euro. Proprietatea cuprinde 63 de hectare de viță-de-vie supuse reconversiei, din care 30 de hectare pe rod, clădirea unei vechi ferme aparținând de Mâsca și o cramă modernă în curs de construire, care va avea o suprafață de aproximativ 1.100 mp. Proiectul demarat de Marius Țucudean la Măderat este însă unul vizionar, de vreme ce cuprinde, pe lângă partea vitivinicolă, și o componentă turistică susținută cu ajutorul unei viitoare construcții ridicate pe ruinele unui vechi conac situat pe dealul unde se află viile societății, la vreo 600 de metri distanță de cramă. În final, costul total se va situa în jurul valorii de 10 milioane de euro.

Și dacă suprafețele plantate cu vițe de soi, împreună cu crama și cu anexele unei mai vechi ferme aparținând de Mâsca, au fost cumpărate de la un proprietar italian care și-a lichidat afacerea în România, castelul, conacul sau colna – cum vrem să-i spunem - de pe același deal oferă o poveste aparte, învăluită într-un oarecare mister. În lipsa unor date certe provenite din arhive, istoria orală a Castelului lui Ispravnic, situat într-o zonă care, asemenea tuturor colnelor din împrejurimi, aparține administrativ de comuna Șiria, spune că acolo se adunau cândva, în vechiul imperiu, elitele culturale de limbă maghiară, poeți nebăutori de apă, ci numai de Kadarka și Furmint, de Királyleányka ori Kékfrankos, care ticluiau versuri trainice în limba lui Sándor Petőfi. După cum, în Republica Socialistă România, același conac era cuibușorul de nebunii al elitei comuniste din zonă și nu numai, într-un loc care oferă una dintre cele mai mai frumoase panorame din această parte a Podgoriei Miniș-Măderat. După revoluție, clădirea a fost retrocedată moștenitorilor și cumpărată de către un important om de afaceri arădean. Din păcate, o legendă legată de un posibil tezaur ascuns în zidurile castelului a dus la distrugerea lui, cărămidă cu cărămidă, doar pivnița, altminteri fabuloasă, supraviețuind elanului demolator al căutătorilor de comori.

Un rol hotărâtor în dezvoltarea noului proiect vitivinicol numit MaxiMarc îl are prietenul nostru Emanuele Reolon, un cunoscut oenolog italian care a profesat în ultimii ani în România și în Peninsulă. În vârstă de 36 de ani, vinificatorul italian, Manu pentru prieteni, a mai  participat la construcția cramei și la dezvoltarea brandului Petro Vaselo, fiind oenologul care a elaborat primele vinuri ale de-acum cunoscutei vinării bănățene ale cărei plantații se învecinează cu cele ale Cramelor Recaș. După proiectul Petro Vaselo, Manu a mai deținut rolul de vinificator la o cramă din Șimleu Silvaniei, dar și la o cramă din zona Verona, fiind în prezent profesionistul-cheie în dezvoltarea  investiției de la Măderat. Potrivit oenologului, capacitatea anuală de prelucrare a noii crame va fi de 750.000 de litri, ceea ce înseamnă 1.000.000 de sticle de vin. Printre soiurile cultivate pe plantațiile MaxiMarc se numără: Chardonnay, Fetească Regală, Mustoasă de Măderat, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Cadarcă, Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir, Syrah. Cele mai vechi vii au vârsta de 35 de ani. Se intenționează înființarea unei plantații de Cabernet Franc iar noua cramă va produce și spumante, unul dintre soiurile în care își pun nădejdea atât investitorul, un autentic patriot local, cât și vinificatorul, un profesionist internațional de marcă, fiind Mustoasa de Măderat, care dă specific viticol zonei.

În prezent, recoltarea se face atât mecanizat cât și manual, vinurile din recolta anului 2016 fiind învechite în câteva zeci de tonneaux-uri de 700 de litri amplasate în vechea pivniță a fermei, care este legată printr-un coridor subteran de noua construcție a cramei, a cărei hală va fi ridicată în roșu și acoperită până la finalul anului 2017. Recolta anului curent se află în cisternele de inox amplasate în viitoarea cramă, noua filosofie oenologică a lui Manu regăsindu-se deja în vinurile celor doi ani de recoltă. Vor exista trei game, acestea fiind, în ordine valorică: Dealurile Măderatului, Crama MaxiMarc și Castel Sofia, denumirea cramei și cea a viitorului castel reconstruit fiind inspirate de numele nepoților investitorului.

Cel mai interesant aspect al acestui proiect se leagă însă de reconstruirea castelului situat la cca 600 de metri distanță în linie dreaptă față de cramă, care se va face, potrivit spuselor oenologului, după vechile planuri arhitectonice. Situat pe o porțiune de deal cu panoramă superbă, care cuprinde viile Mâscăi și ale Măderatului, dar și o vastă porțiune de câmpie, conacul va fi legat de cramă printr-un tunel care va traversa plantațiile. Noul castel va fi prevăzut cu spații de cazare pentru turiști, va dispune de o sală de conferințe și de o pivniță fabuloasă, complet restaurată.

Vinurile elaborate sub noile branduri al casei MaxiMarc au obținut deja DOC-ul iar degustătorii privilegiați care au încercat recent licorile purtând semnătura lui Manu din recoltele anilor 2016 și 2017 pot să confirme că există acolo un Chardonnay superb, la tonneau, din recolta anului trecut, că și Pinot Noir-ul aceluiași an este minunat și că o Fetească Neagră de top din recolta anului curent fermentează cu succes în noile cisterne ale cramei, așteptând să fie îmbuteliată cândva sub prestigioasa denumire de origine protejată DOC Miniș.

 

Mai multe imagini: Castelul Ispravnic, Crama MaxiMarc, Vario

Citit 16743 ori Ultima modificare Duminică, 30 Iunie 2019 17:43
Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL ȘASE, în care gonim în Frecciarossa cu 300 km/h către Napoli și în care ne zgâlțâim în Circumvesuviana cu 30 km/h spre Pompei, pentru un spectacol în Teatro Grande și un sărut în Casa degli Amanti

Caută

Publicitate