Valeriu Stoica, mare dascăl, avocat și politician român, este totodată o personalitate a culturii române. Am avut plăcerea să-l ascultăm din nou în club și să-i degustăm vinurile, în cadrul unei serate ale cărei locuri s-au epuizat, virtual, în doar nouă minute, mulți dintre prietenii noștri din club neputând astfel să fie prezenți la eveniment.
Domnului Stoica îi șade foarte bine și în noua sa calitate de podgorean iar vinurile pe care le produce, alături de soția sa, Irinel Stoica, pe domeniul Dobrușa de la Drăgășani sunt cu adevărat bunuri culturale ale acestei țări. Degustarea a cuprins: Crâmpoșie Selecționată 2016, Fetească Regală & Pinot Gris 2015, Rosé 2016, Pinot Noir 2013, Merlot 2013, Cuvée Andrei 2012. Și a mai cuprins un recital de poezie și o prezentare a cărților Istoria sticlei de vin avându-l ca autor pe Jean-Robert Pitte (volum al cărui cuvânt înainte îl semnează chiar Valeriu Stoica) și Expert în vin în 24 de ore de Jancis Robinson.
Dacă e să vorbesc despre vinuri, toate elaborate de prietenul nostru alsacian Ghislain Moritz, fiecare ascunde în sine propriul lirism, dar și propria poveste, impresionându-ne pe fiecare după gust și măsura înțelegerii. Crâmpoșia Selecționată, soiul alb îmbunătățit specific Drăgășanilor, e mândria podgorenilor acestor locuri pe care ei înșiși le socotesc mai frumoase decât orice îndepărtată Toscană. Cupajul de Fetească Regală și Pinot Gris se arată diferit de cele anterioare, poate mai suav, poate mai blând, poate mai discret, să zicem că m-am îndrăgostit de el. Rosé-ul e tot al lui Ghislain și nu greșești dacă-l alegi, Pinot Noir 2013 - unul dintre cele mai bune din România, Merlot-ul – crud încă – abia aștept să-l urmăresc în devenire, iar Cuvée Andrei a fost pentru mine vinul serii, mă gândesc cât de interesantă ar fi o verticală cu Cabernet Sauvignon-urile îmbuteliate de-a lungul anilor sub această etichetă.
Din pricini de vin și de plăcută amintire, ni s-a făcut iară dor de Crama Avincis și de Drăgășani, de serile petrecute acolo în compania familiei Stoica, a Angelei și a lui Ghislain. De gustul strugurilor de Crâmpoșie, de apusurile și răsăriturile care luminează într-un fel anume, pentru un anume Creator, contururile piramidei-cramă concepute de arhitectul Alexandru Beldiman. Și iar ne gândim la micile și totuși marile noastre călătorii acolo, în zeci de prieteni, plănuind cum să le repetăm cât mai degrabă...