Vineri 13 Decembrie 2024

Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

Spune-mi pe cine și ce alegi, ca să-ți spun cine ești… În ajunul primului tur al scrutinului prezide...

Peisaj după HalloWine, cu Teckel sârmos și alte accesorii de groază

Din 2013 încoace, celebrăm în club una dintre cele mai populare sărbători mondiale. Doar că, pentru ...

Jurnal de degustare: Artisan Winery face senzație în club!

După Balla Géza, Elite, Pivnițele Birăuaș, MaxiMarc și Dradara, un nou producător local de vinuri pr...

  • Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

  • Peisaj după HalloWine, cu Teckel sârmos și alte accesorii de groază

  • Jurnal de degustare: Artisan Winery face senzație în club!

Miercuri, 08 Noiembrie 2017 12:55

Jurnal de bord, de bord Haff.ro. Ziua 1 – Prin Ungaria, Slovacia, Polonia și mai ales printr-un wine bar din Cracovia

Scris de
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Marți, 7 noiembrie. Nu e mare revoluție astăzi, sărbătorim doar plecarea într-o călătorie de aproape 9.000 de kilometri, până în extremitatea nordică a Europei și înapoi. La opt dimineața începem să cărăm tot calabalâcul în autorulota de la Haff, care este totodată și unul dintre cei cincisprezece parteneri ai expediției. Ne-am propus multe: să traversăm 12 țări, să vizităm Cracovia, să vedem un muzeu al vinului și o vie din Estonia, să gustăm din strugurii celei mai nordice plantații noncomerciale a Europei, să-i ducem în dar lui Moș Crăciun, la Rovaniemi, vinuri românești, să tragem, preț de o zi și o noapte, la un amic crescător de reni, să vizităm Ținutul trolilor și Capul Nord, să parcurgem Suedia, să dăm o fugă pe la cramele de acolo, să o luăm apoi spre Norvegia pentru senzații tari pe Atlantic Road, să descoperim vreo vinărie, să vizităm Copenhaga și podgorenii din apropiere și apoi să o luăm către casă prin cealaltă parte a continentului. Rămâne de văzut cât vom putea realiza din toate astea.

Ne-au sprijinit, ca parteneri, nouă crame românești, Avincis, Elite, Gramma, La Salina, Oprișor, Viile Metamorfosis, Villa Vinea, Vinarte, Vincon, dar și prietenul nostru Herbert Szasz, de felul său Wine Hunter, precum și Casa Rusu, Zooland Arad, Haff.ro, după cum ne-au susținut mulți prieteni din club, și la urmă am găsit de cuviință să ne sprijinim și noi pe noi înșine, în mod consistent, prin Asociația Vestik.

Așadar, de dimineață, pe o stradă din centrul Aradului, încărcăm lucruri într-o simpatică rulotă Fiat. Nu vreți să știți câte borcane de zacuscă stau alături de câte laptopuri, câte încărcătoare de tot felul se amestecă armonios cu borcane de castraveți murați, câte generații de aparate foto Canon șed lângă plăcintele întinse gătite de mama lui Gabi. El, Gabi, este unul dintre cei patru mușchetari/degustători/porumbei voiajori prin țara lui Moș Crăciun, alături de Dan, de Cipri – șoferul profesionist al expediției și de autorul Pivnicer al acestui jurnal. Avem metri cubi de bagaje, baxuri de apă, baxuri de vin, aparat de cafea în formă de pinguin, boxe bluetooth, tablete, smartphone-uri, șlapi, lenjerii, bocanci, meloane de Halloween, pălării steampunk, power bank-uri, invertoare, farfurii, Dan face postări pe fb, Marcel Tolcea zice că știa că arădenilor nu le place la Poli, noi am trecut în Ungaria și chiar în Slovacia, cu ochii la toamna asta din Mitteleuropa, cu gândul la vinurile din Cracovia. Ce-ar mai fi? Cafeluțele la invertor, colecția de DVD-uri din care lipsește din păcate Bad Santa. A, și să nu uit, vămeșița unguroaică de la Nădlac aducea cu Meat Loaf.

Cracovia, o ființă urbană minunată, ni se dezvăluie în noapte cu șarmul său discret, feminin. Ne ducem țintă la un wine bar anume, bine apreciat pe TripAdvisor. Stoccaggio are un proprietar foarte amabil, încântat să primească oameni care îi calcă pragul pentru a savura un vin. Găsim pe dată mai multe vinuri românești marca Viile Metamorfosis, dintre care amfitrionul are ca preferat absolut Negrul de Drăgășani Via Marchizului. Vorbim un pic de vinurile poloneze, Simon ne prezintă o colecție vastă, alături de foarte multe alte etichete din lumea întreagă. E sincer: are câteva licori autohtone preferate, dar cele roșii nu sunt dintre cele mai expresive. Așa că ne hotărâm să servim spumantul despre care vorbește cu pasiune, la superlativ. Cuvee Blanc Brut Kepa Wislicka e o șampanie poloneză de calitate de care ne entuziasmăm în timp ce comandăm platourile cu brânzeturi și salamuri ale casei. Simon a lucrat șase ani în Toscana, vorbim de crama de la Bargino și de marchizul Antinori, revedem pozele vechilor călătorii și pe cele cu papioane din dopuri și drop stop-uri. La urmă cumpărăm o șampanie poloneză, dăruim niște vinuri românești din sacul cu care mergem la Moș Crăciun și primim în schimb câteva vinuri poloneze. Înnoptăm pe la miezul nopții în rulota noastră șic într-o benzinărie situată la o sută și ceva de kilometri de capitala Varșovia, toropiți de oboseala plăcută a unei zile în care am trecut trei frontiere și a unei seri în care am încropit o prietenie oenofilă într-un apreciat wine bar din Cracovia.

Citit 2273 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Noiembrie 2017 13:47
Publicitate

Pivnicer

În ultimii ani, uneori am călătorit și am trăit clipa într-un ritm atât de alert, încât scrisul nu putea să țină pasul cu acțiunea. Câteva evenimente, întâmplări, ieșiri au rămas neoglindite. Între ele se numără și festivalul de față, căreia cuvintele i-au găsit exprimare abia după opt ani.

Caută

Publicitate