Marți 19 Martie 2024

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

O aniversare perfectă: 12 ani de club sărbătoriți cu vinurile Cramei DeMatei și cu multe fete frumoase

Echipa Ciprian Gherheș&Vasile Ghimpu „recidivează” în Vestik Club cu o degustare de zile mari. L...

O savurare a vremurilor bune cu ajutorul vinurilor din pivnița bunicii

Din când în când, membrii clubului sunt răsfățați cu vinuri de colecție, pe sticlele cărora se așter...

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

  • O aniversare perfectă: 12 ani de club sărbătoriți cu vinurile Cramei DeMatei și cu multe fete frumoa...

  • O savurare a vremurilor bune cu ajutorul vinurilor din pivnița bunicii

Marți, 06 Februarie 2018 18:57

Vineri cu magnumuri și bunătăți din caietul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

De la o vreme, degustările în Vestik Club sunt ca-n povești, ele țin trei zile și trei nopți. În ultimul weekend, de vineri până duminică, ne-am bucurat de o seară de magnumuri, de ziua de naștere a unui bun prieten și de o sărbătoare cu șuncă de prin părțile noastre și cu multe vinuri din lumea-ntreagă.

Era vineri și am scotocit vinoteca în căutarea unor licori la sticlă mare, înveliș pe care și-au făcut loc pânzele de păianjen ale timpului. Ne-am gândit să împărtășim aceste vinuri cu cei mai împătimiți  dintre noi, cu aceia care vin din Arad și din alte orașe anume pentru asta.

A fost o seară cu preparate făcute în casă de chef Pivnicera, care folosește cu succes rețete nemuritoare scrise pe foile îngălbenite ale caietului bunicii. Ea ne-a oferit la discreție, în tavă și covată, cornulețe cu cașcaval și cornuri cu magiun și nucă – lekváros kelt kifli, cum ar zice Nagymama. Am servit, la sticle de 1,5 litri, cinci vinuri: SERVE Millenium Alb 2013 (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling de Rin), Casa de Vinuri Cotnari Colocviu la Paris Busuioacă de Bohotin 2011, Crama Bauer P.V. 2012, Vitis Metamorfosis Cantus primus Cabernet Sauvignon 2009, Vinarte Prince Matei 2001. Pe lângă acestea, înainte și după degustarea propriu-zisă, ne-am mai delectat cu mai multe sticle de spumant Masottina Prosecco Brut din portofoliul amicului nostru Herbert Szasz.

Primele două vinuri, cupajul de alb din Dealu Mare și Busuioaca moldovenească, se țin bine și deschid balul. Pentru inițiați, P.V.-ul lui Oliver Bauer înseamnă Petit Verdot și mai înseamnă unul dintre cele mai bune vinuri create în  țara asta. Aflat în al șaselea an al existenței sale, acest Petit (Verdot) de Drăgășani e de fapt Grand (Cru) de Oltenia și am fost încântați să constatăm asta după toate ale sale calități evidențiate în fiecare pahar: culoare, corp, aciditate, personalitate. Cabernet-ul de la Vitis s-a îmblânzit și catifelat o dată cu trecerea anilor, iar Prințul de la Vinarte e încă în formă și are multe de spus chiar dacă e pe cale să împlinească 17 ani.

Seara a fost așa de generoasă încât s-a prelungit târziu în noapte, vinurilor amintite mai sus adăugându-li-se altele și altele despre care nici nu mai îndrăznim să vorbim aici. Destul că, până să ne dezmeticim, se făcuse sâmbătă și abia așteptam să-l sărbătorim pe Ionu în club.

Citit 2404 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2018 19:04
Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL CINCI, petrecut într-un lăcaș maxim păzit de o armată minimă, contemplând degete care nu se ating, sfinți care au purtat pantaloni vreme de 450 de ani și un obelisc călător greu de 300 de tone

Caută

Publicitate