Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Joi, 30 August 2018 16:05

Acasă la Stara Trta, cea mai bătrână viță-de-vie din lume. Ritualul și Pârâitoarea

Scris de
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)
Viticultorii din Malečnik. Foto: Pivnicer Viticultorii din Malečnik. Foto: Pivnicer

Vineri, 24 august 2018. Iată-ne, de abia sosiți în orașul sloven Maribor. Suntem șase membri ai Clubului Degustătorilor de Vin Neautorizați și participăm la o ceremonie etnografică ce are loc, în fiecare an, în ultima zi de vineri a lunii august. Ne găsim pe Vojašniška ulica, la numărul 8, în fața Casei Viței Străvechi - Stara Trta, cum o numesc localnicii.

Festivitatea începe cu intonarea unicului imn dedicat vreodată unei vițe-de-vie, imn intonat de muzicienii de la Neuvirtovi Štajerci. La primele acorduri, cei așezați pe băncile din piață se ridică, în semn de respect. Sunt de față primarul din Maribor - vița e în proprietatea orașului -, Andrej Fištravec, directorul Consiliului de Turism din Maribor-Pohorje, Doris Urbančič Windisch, și Stane Kocutar, administrator dedicat exclusiv viței-de-vie. Stane se uită cu jind la struguri, spune că sunt copți, gata de cules, dar tradiția trebuie respectată. Iar tradiția spune că strugurii vor fi culeși nu mai devreme de începutul lui octombrie. Ca în  fiecare an, tot respectând tradiția, au fost invitate la sărbătoare și două regine tematice: actuală a regină a vinului din Slovenia, Katarina Pungračič, și regina vinului din Maribor, Kaja Šerbinek. Toți oficialii prezenți au trecut pe la microfon în deschiderea evenimentului, însă discursurile lor, la obiect, n-au depășit câteva zeci de secunde. Promițător, mai ales că primarul nu s-a înfășurat, ca la noi, în tricolor. Lucruri normale, într-o țară normală.

După un intermezzo cu grupul vocal Il Divji, din Neuvirt - care sună excelent a capella! - o căruță încărcată  își face loc printre mașinile blocate acum în trafic, pe șoseaua care desparte piațeta de malul râului Drava. Căruța e trasă de doi spectaculoși cai din rasa Noriker, de patru și de opt ani, struniți de micul vizitiu Tim. În ea se află membrii asociației Viticultorii din Malečnik, singurii autorizați să continue tradiția montării unei structuri din lemn, înalte de câțiva metri, în fața bătrânei vițe.

După câteva minute, construcția prinde contur, și e evident că Pârâitoarea - căci așa se numește  - este de fapt o moară de vânt care, atunci când cele patru pale din lemn sunt puse în mișcare de vânt, scoate un zgomot sacadat, menit să alunge înaripatele din preajma strugurilor. Pârâitoarea continuă o tradiție de sute de ani: a fost menționată pentru prima oară, în scris, într-o poezie slovenă, cu 221 de ani în urmă. Viticultorii din Malečnik lucrează tacticos, iar unul dintre ei scoate, din timp în timp, un strigăt prelung și ascuțit:  "IIIIIII-HU-HU-HUUUUU", care, de fiecare dată, îi ia parcă prin surprindere pe cei prezenți, făcându-i să tresară discret. Este Alojz Jenuš - Slavek un "outar", adică un paznic al podgoriilor, livezilor și câmpurilor. Slujba sa este sezonieră: începe la 15 august și se încheie pe 15 noiembrie. Împreună cu ceilalți viticultori din Malečnik, vine în fiecare an la Stara Trta, De fiecare dată în ultima zi de vineri din august, pentru a respecta tradiția. Iar "tradiție" pare un cuvânt inventat special pentru Vița Străveche. Pentru un destin neverosimil, ce a făcut ca Stara Trta să fie  cunoscută azi în toată lumea.


În a doua jumătate a secolului al XVI-lea, un anonim locuitor din Lent - acum cea mai veche parte a orașului Maribor - planta o viță-de-vie din soiul Žametovka, cunoscut și ca Modra Kavčina, unul dintre soiurile cele mai vechi cultivate pe actualul teritoriu al Sloveniei. Erau vremuri tulburi: regiunea se confrunta cu amenințarea unei invazii otomane. Surprinzător, plăpânda viță avea să supraviețuiască - spre deosebire de majoritatea combatanților - luptelor crâncene ce s-au dat între invadatori și localnici.

Mai apoi, Stara Trta a scăpat din mai multe incendii ce au distrus aproape în întregime casa, clădită pe o structură din lemn specifică sfârșitului de Ev Mediu.

În jurul anului 1870, filoxera a distrus majoritatea viilor din Europa. Nu însă și Vița Străveche, care a scăpat nevătămată datorită rădăcinilor sale lungi, înfipte adânc într-unul dintre malurile râului Drava, într-un mediu în care parazitul fatal viilor nu a putut supraviețui.

Acesta nu a fost însă și sfârșitul încercărilor pentru Via Străveche. Câteva decenii mai târziu,în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Forțele Aliate au bombardat zona. Casa Viței Străvechi a fost distrusă parțial, însă vița a rămas, aproape miraculos, neatinsă.

În anul 1963, și noul dig construit pe râul Drava era să pună capăt existenței Viței Străvechi. Cum nivelul apei a crescut cu mai mult de trei metri, echilibrul biodinamic al rădăcinii viței a fost distrus, iar via a început să se usuce. Au urmat vremuri și mai grele, indiferența autorităților față de vegetația de pe malurile râului și lipsa de profesionalism în îngrijirea viei au dus la deteriorarea severă a plantei. În ciuda tuturor încercărilor, via s-a încăpățânat să reziste. Șansa sa a fost un grup de experți de la Institutul Agricol, care au reușit să împiedice tăierea viei și demolarea casei transformată, între timp, într-o ruină. Tratată cu grijă de specialiști, în câțiva ani Vița Străveche a renăscut și, după renovarea casei, în 1982, a devenit centrul atenției și un simbol al orașului Maribor și al Sloveniei, un specialist fiind angajat special pentru a o îngriji. În 2004 a fost inclusă în Guinness Book of Records ca fiind cea mai bătrână vie din lume aflată încă pe rod.

 În fiecare toamnă, Vița Străveche produce între 35 și 55 de kilograme de struguri, din care se produc puțin peste o sută de sticle de vin de 250 de mililitri. Sticlele, având forma unor mici decantoare, sunt opera artistului sloven Oskar Kogoj. Pentru că sunt atât de prețioase, micile sticle de vinuri nu sunt comercializate, ci sunt dăruite unor oaspeți aleși cu grijă. Printre cei care au primit, de-a lungul timpului, prețiosul cadou se  numără Papa Ioan Paul  II, Papa Benedict XVI, Dalai Lama, Împăratul Akihito al Japoniei, Bill Clinton, Vaclav Havel, Arnold Schwarzenegger, Kim Jong-un, Garry  Kasparov, Brad Pitt.

Cât timp ați citit istoria viței, viticultorii din Malečnik și-au terminat treaba, Alojz Jenuš a tras chiotul final, iar acum Pârâitoarea - care va trona în acest loc până în ziua de Sfântul Martin, în 11 noiembrie, așteaptă primele pale de vânt. La piciorul ei, viticultori și oficialități deopotrivă se felicită reciproc, închină un pahar de vin și se aliniază frumos, pentru a da bine în poza de grup, care consfințește finalul construcției, în sunete de acordeon. Facem, deci, fotografii. Multe.

Începe apoi a doua parte a evenimentului, iar directorul Institutului Agricol și Silvic Maribor, dr. Stane Klemenčič, împreună cu Leonida Gregorič, președinte al comisiei de evaluare, premiază câștigătorii celor mai bune vinuri din 2017, din regiunea viticolă Podravje. "Fiecare sticlă are propria poveste și reprezintă o reflectare a caracteristicilor naturale ale regiunii viticole", a explicat Gregorič asistenței. Asistență care, după festivitate, a fost invitată să deguste vinurile producătorilor premiați. Iar cine e amator, poate degusta, câteva zeci de vinuri, la 2 euro paharul.

Festivitatea, ajunsă la final, a prefațat cea de-a 18-a ediție a Festivalului Viței Străvechi, un festival oenogastronomic, de cultură și divertisment, ce va avea loc între 29 septembrie și 12 noiembrie. Un festival pe care, dacă sunteți în zonă, ar fi păcat să-l ratați, fie numai și pentru organizarea impecabilă pe care am constatat-o, peste tot, în cele câteva zile pline pe care le-am degustat, pe îndelete, în Slovenia.

 

Vezi video: Imnul Viței Străvechi în interpretarea formației Neuvirtovi Štajerci, Cinci voci tinere și o vie veche de 400 de ani, Miniconcert în fața Viei Străvechi, Sărbătoare de jur împrejur în față la Stara Trta, Trenulețul și scările, Viticultorii din Malečnik își fac intrarea pe muzică de acordeon, Album de familie

 
Citit 5432 ori Ultima modificare Marți, 11 Septembrie 2018 15:38

Media

Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate