Marți 23 Iulie 2024

Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

Ultima ispravă a clubului s-a petrecut la Oradea, în oraș și în cetate, dar și aproape de Biharia, î...

O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

După mai bine de un an și jumătate, Crama Carastelec se întoarce în dormitorul bunicii. O face cu aj...

Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Drumurile noastre duc tot mai des la București, o capitală care devine din ce în ce mai atractivă nu...

  • Un excelent picnic în vie, între două prânzuri la Cyrano și Rivo

  • O degustare faină cu noile vinuri și noul promotor al Cramei Carastelec

  • Cum am devenit degustători neautorizați de ulei de măsline la ultimul Festival RO-Wine

Duminică, 21 Iulie 2019 19:15

Dejan Mikič susține în premieră o verticală de Crna Tamjanika

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

După un an și după o recoltă, prietenul nostru de la Negotin Dejan Mikič revine în dormitorul bunicii cu șapte etichete și cu o surpriză pour les connaisseurs: o verticală de Crna Tamjanika. La concurență cu un apropiat festival muzical clujean și cu sărbătorirea multor zile de naștere, vinurile din Serbia ne-au făcut pe toți fericiți, stârnind promisiunea unei călătorii în țara vecină.

Dejan e pe jumătate sârb, pe jumătate vlah. Vorbește multe limbi străine, între care română, germană, italiană, engleză și un picuț de turcă. Rezident în Austria, cu cramă în Serbia, amicul de la Negotin se potrivește de minune profilului clubului nostru: este prin origine european șiprin excelență mitteleuropean. Între soiurile cultivate la Negotin se numără unul rarisim, Crna Tamjanika, Tămâioasa Neagră. Acești struguri de Crna Tamjanika au dat cândva vinul preferat al lui Iosip Broz Tito. Ajuns pe cale de dispariție, soiul a fost salvat prin eforturile Școlii Agricole din Negotin și ale unor viticultori privați, între care și Dejan Mikič.

Un anturaj nu foarte numeros, dar cu siguranță entuziast și cosmopolit, cuprinzând un cavaler al vinului arădean, un echipaj de prieteni timișoreni, o doamnă bucureșteană, un distins invitat de origine turcă și destui vorbitori de sârbă, maghiară și germană, s-a putut bucura de următoarele vinuri de la Vinarija Mikič: Sauvignon 2017, Chardonnay 2017, Traminer 2017, Cuvée I Selection (Cabernet&Merlot) 2016, Merlot 2016, Crna Tamjanika 2016, 2017, 2018.

Cum atmosfera a fost animată și prea puține licori au ajuns în carafele de debarasare, party-ul s-a prelungit mult după miezul nopții. Parfumul de trandafiri al Tămâioaselor Negre a pătruns în visele fiecăruia, învăluind în certitudine promisiunea unei călătorii de septembrie în țara vecină, Serbia, Srbija, care este totodată patria lui Dejan și a Tămâioasei Negre.

Citit 1667 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iulie 2019 19:27
Publicitate

Pivnicer

Situată în cel mai frumos loc cu putință, acolo unde privitorului i se înșiră în fața ochilor, ca o bucată de paradis, o bună parte din valea Târnavei Mici, crama societății Castel Vinum, care produce vinuri sub brandul Villa Vinèa, împlinește 20 de ani de poveste, timpul scurs de la idee la finalitate. Și îi împlinește cu o inaugurare deplină a cramei extinse, în prezența ctitorului și a celor doi oenologi care au trudit la faima vinurilor sale.

Caută

Publicitate