Joi 20 Martie 2025

Vintruvian Estates: Trei crame într-o singură degustare

Legătura noastră cu grupul Vintruvian Estates, care cuprinde cramele Viticola Sarica Niculițel, DeMa...

Degustare aniversară cu vinuri din Alto Adige

Am avut bucuria să sărbătorim 15 ani de existență a Asociației Vestik și 13 ani de la crearea Clubul...

O escapadă de 12 zile prin Portugalia și nu numai

Ultima mare călătorire a degustătorilor rătăcitori care suntem s-a petrecut în mai 2024, timp de 12 ...

  • Vintruvian Estates: Trei crame într-o singură degustare

  • Degustare aniversară cu vinuri din Alto Adige

  • O escapadă de 12 zile prin Portugalia și nu numai

Joi, 15 August 2019 15:35

Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

Scris de
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

După evenimentul de anul trecut, a doua ediție a minifestivalului de rosé și clătite organizat de CDViN a dat lunii august un plus de răcoare, un plus de savoare. Ne-am mutat în odăile bunicii și am degustat, fără urmă de remușcare, decadent, precum mic-burghezii interbelici și marii hedoniști de altădată, nu mai puțin de șapte etichete de rosé și șase feluri de clătite, plus nenumărate caserole de căpșuni.

Poate că un eveniment de acest fel, cu vin și clătite, cu mâțe stufoase și teckeli sârmoși, cu căpșună pe marginea paharului, cu degustători pasional de neautorizați, dovedește cât de mult s-a schimbat țara în care trăim. În dormitorul bunicii deportate, ne bucurăm astăzi de libertate. Și libertatea noastră se manifestă oenofil, gastronomic, gourmet.

În această idee, a fost o încântare să servim nu mai puțin de șapte vinuri potrivite verii toride: Carastelec Friza Rosé 2018 (vin petiant obținut din Pinot Noir), Villa Vinèa Rosé 2018 (Pinot Noir/Zweigelt), Crama Histria Ammos Rosé 2018 (Cabernet Sauvignon, Merlot), Avincis Rosé 2017 (Merlot/Cabernet Sauvignon), Crama Histria Nikolaos Rosé 2018 (Merlot), Marchesi Antinori Tormaresca Calafuria Rosé 2017 (Negroamaro), Casa de Vinuri Cotnari Colocviu la Barcelona spumant (Fetească Neagră). Ele au fost savurate în compania unor specialități de clătite de care s-a îngrijit adevăratul master chef al clubului, adică Adina, doamna Pivnicer(ului). Astfel, clătitele sărate din meniu au fost umplute cu ciuperci, cu carne de vită, cu ricotta și spanac, iar clătitele dulci - cu mascarpone și sos de fructe de pădure, cu mascarpone și sos de piersici de Ferendia (specialitatea casei), dar și cu cremă de nucă și sos de ciocolată.

Nu știu alții cum au poftit, dar pe mine m-au dat gata clătitele cu carne și cele cu mascarpone și sos de piersici din satul natal. Cât despre spumantul de la Cotnari și despre rosé-urile diverse, de Sălaj, de Târnave, de Dobrogea, de Drăgășani ori de Puglia, o sete ancestrală mă face să nu le notez și ierarhizez, ci doar să le doresc în pahar fără deosebire de soi, culoare ori terroir.

Citit 3304 ori Ultima modificare Joi, 15 August 2019 15:52
Publicitate

Pivnicer

Din curgerea zilelor noastre portugheze, am decupat clipe. Câteva sute, poate mii de clipe oglindite în gânduri, emoții, fotografii. Cele din 10 mai, a treia zi a călătoriei prin Europa, a doua în Portugalia, redau aventura noastră la Sagres și Cabo de São Vicente, cel mai sud-vestic punct al bătrânului continent.

Caută

Publicitate