Sâmbătă 8 Mai 2021

250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  Până și o persoană stabilită recent în capitala Banatului ar ști să enumere, pe repede-înapoi, câ...

MaxiMarc, o degustare în familie

În pandemie, în scenariul roșu, sub spectrul unei viitoare carantine generale, ce altceva putem să f...

Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Cu degustarea Tepaso având ca tematică vinurile bordeleze am încheiat stagiunea de iarnă în Vestik C...

  • 250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  • MaxiMarc, o degustare în familie

  • Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Miercuri, 26 Februarie 2020 14:49

Degustare aniversară, bisectă, și un vin proaspăt de la-nceput de mileniu

Scris de
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ani bisecți, vinuri bisecte... Din patru în patru ani, în anii aceia de 366 de zile în care luna februarie numără 29 de zile, avem plăcerea să organizăm câte o degustare cu licorile aferente, din recolte bisecte.  În 2020, am propus spre savurare șase vinuri, cel mai vechi fiind de la începutul mileniului. Unde mai pui că am sărbătorit cu această ocazie și clubul, care tocmai a împlinit o frumoasă vârstă... bisectă.

Călătoria noastră în timp și spațiu de anul acesta, al cărei cuvânt cheie este „bisect”, ne-a dus înapoi în anii 2016, 2012, 2008 și 2000, în salturi ample, din Miniș în Drăgășani, din Sicilia în Valpolicella, din Campania în Dealu Mare. În compania bunătăților pregătite de Pivniceră, am putut degusta pe rând: Balla Géza Stonewine Furmint 2016 (Miniș-Măderat), Crama Bauer Sauvignon Blanc 2012 (Drăgășani), Alessandro di Camporeale Kaid Syrah 2016 (Sicilia), Giusti Valpolicella Ripasso Superiore 2012 (Veneto), Terre del Principato Issàra Taurasi 2008 (Campania), Vinarte Prince Matei Merlot Rezerva 2000 magnum (Dealu Mare).

Dacă Furmint-ul lui Géza, deși relativ tânăr, dă impresia că și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul, Sauvignon-ul oenologului german din Drăgășani, obținut din recolta anului 2012, este încă proaspăt, fiind și foarte tipic, cu o aciditate pe măsură. Syrah-ul sicilian a plăcut multora, pentru finețe și catifelare, pentru prospețime și savoare. Giusti ne aduce un Ripasso excepțional, peste care parcă nici n-au trecut anii, o artă strecurată în pahar, pentru cei nebuni după vinul cel bun. După o îndelungă decantare, Taurasi 2008 din regiunea italiană Campania, obținut din soiul Aglianico, s-a dovedit un vin băubil, deși a atins vârsta declinului. În schimb, extraordinarul Merlot al anului 2000 de la Vinarte se simte bine și la 20 de ani, oferindu-ne probabil cea mai frumoasă experiență a serii.

Ne închinăm tuturor creatorilor celor șase vinuri bisecte și ne pregătim pentru prea lunga așteptare a următorului eveniment de acest gen, programat în 2024.

Citit 1769 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Februarie 2020 19:00
Publicitate

Pivnicer

De curând, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați din Arad a devenit și Clubul Degustătorilor de Vin Vaccinați. După ce ani de zile și-au injectat indirect în vene Negru de Drăgășani, Pinot Noir, Petit Verdot, Crâmpoșie, Mustoasă ori Bonarda, membrii fondatori și-au făcut sau sunt pe cale să-și facă și primul vaccin împotriva noului virus.

Caută

Publicitate