Marți 21 Ianuarie 2025

De nouă ori Davino!

Davino recidivează cu o degustare de excepție în odăile bunicii. Cristian Casapu, coproprietar și ac...

O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

Ultima degustare cu vinurile cramei mehedințene Corcova a avut parte chiar de prezența și de prezent...

Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

Spune-mi pe cine și ce alegi, ca să-ți spun cine ești… În ajunul primului tur al scrutinului prezide...

  • De nouă ori Davino!

  • O călătorie senzorială pe vechea moșie Corcova cu ajutorul unui nou proprietar

  • Alegerea noastră: o degustare de vinuri din Burgundia

Marți, 10 Martie 2020 21:57

Ferdi, o cramă boutique, cucerește dormitorul bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

În mod absolut întâmplător, am făcut o pasiune pentru vinurile unei crame boutique din Dealu Mare, pe numele său Ferdi,  după ce am degustat o sticlă primită în urmă cu destui ani de la prietenul Vali Ceafalău.

Toate vinurile marca Ferdi, o cramă de 1,5 plus 1,5 ha, au calitatea minunată că sunt ediții limitate. La 700 de sticle, la 500 de sticle, la cât vrea creatorul lor, Fernando Mihăilescu, fost căpitan de vas, mare campion de pescuit și mare oenofil român. Dacă dorește, Ferdi pune niște pești pe etichete și-i zice fiecărui cuvée Pițigaia ori Unchiu Puiu, Mister ori Francisc, Lady ori Cosmina, enumerând toate vietățile și ființele dragi care i-au marcat existența. Și poate evoca astfel tot ceea ce-i dictează nostalgia, poate un corp, poate un port, dând sens și grație unor vinuri altminteri lucrate dumnezeiește.

Ce e frumos la vinurile acestei crame mici ține de creativitate și originalitate, de unicitatea etichetelor și a stilului, de îndrăzneala care poate schimba lumea. Vinurile albe, de-s cupaje, au finețe franțuzească și vino-ncoace valah, rosé-urile revendică grația provensală, chiar de provin din provincia omului regățean, iar roșiile aduc forță și stil bărbătesc, încercând să instituie un fel de autoritate căpitănească a vinului.

Fernando, Ferdi, povestește, îți spune totul despre începuturile cramei, despre tehnologia cu ajutorul căreia se străduiește să impună o linie și să dea stil etichetelor sale. După ce îi deguști vinurile, ai putea spune chiar că a reușit. E nevoie de câteva mii de asemenea pasionați pentru a face primăvară în viticultura și oenologia românească. Nu zic, doi-trei, douăzeci ori treizeci om avea deja pe la cramele mici, îi enumăr aici pe cei care dau sens Cramei Gramma, pe doamna care a întemeiat Clos de Colombes, pe prietenii noștri care au pus punctul acela simpatic la sfârșitul cuvântului Bauer și pe alții pe care poate i-am uitat ori nici nu-i voi fi descoperit încă.

În seara în care Fernando și doamna lui au fost prezenți în club, am putut degusta: Rosé Cosmina Ediție Limitată 2019 (Merlot, Shiraz, Blaufränkisch), Cuvée Alexandra Ediție Limitată 2019 (Tămâioasă Românească, Riesling Italian, Sauvignon Blanc), Cuvée Unchiu Puiu (Merlot, Shiraz, Blaufränkisch), Cuvée Francisc 2017 (Cabernet Franc, Merlot), Red King Rezerva 2017 (Cabernet Sauvignon), Cuvée Paul Port 2016 demidulce (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon).

Am observat că acel cupaj de alb a devenit bestseller, că s-a comandat cu baxul. Eu am apreciat deopotrivă rosé-ul și vinurile roșii și cred că voi păstra pentru mine, după ce toate comenzile vor fi onorate, măcar niște baxuri de Cuvée Alexandra, de Unchiu Puiu, de Francisc și Red King. O dată, fiindcă îmi plac foarte mult. Apoi, fiindcă pariez pe ele însele, pe potențialul de învechire, pe duhul valah ascuns în fiecare sticlă. Pe cuvânt de bănățean!

Citit 3750 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Aprilie 2020 16:43

Media

Publicitate

Pivnicer

Cronica aceasta se scrie la cinci ani de la întâmplarea din Gyula, la 17 ani de la cea din Florența, din nevoia cuvintelor de a da reprezentare unor amintiri intense, unor sensuri care așteptau să fie deslușite. Călătorim așadar într-o zi de august și poate că numai aparent o facem către un orășel maghiar de graniță.

Caută

Publicitate