Joi 12 Iunie 2025

Vinuri și produse Magice de Paștele Cailor (de la Letea)

Un nou eveniment original, născocit în laboratoarele de idei ale CDViN, s-a petrecut în ultimul week...

Herbert Szasz și lunga noapte a alegerilor oenofile

Între două tururi de alegeri prezidențiale, Herbert ne răsfață în mai cu vinuri din Italia, Argentin...

Un spectacol Divertisificat în odăile bunicii

Miercuri, 2 aprilie 2025. În curtea bunicii, ziua a început ca o orice zi de aprilie: mâța Missy făc...

  • Vinuri și produse Magice de Paștele Cailor (de la Letea)

  • Herbert Szasz și lunga noapte a alegerilor oenofile

  • Un spectacol Divertisificat în odăile bunicii

Vineri, 21 August 2020 12:03

O degustare de orhidee, un freamăt nou în curtea bunicii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Chiar dacă vinurile Domeniului Catleya ne sunt cunoscute de la o vreme, fie de pe la festivaluri, fie din paginile unei cărți la a cărei realizare ne-am adus o bună contribuție, fie de la degustarea recentă de rosé-uri și clătite, nu am avut parte până de curând de un eveniment dedicat în exclusivitate licorilor acestei crame mehedințene. Pentru membrii entuziaști ai CDViN, am corectat această „scăpare” la începutul lunii august, în prezența oenologului casei.

Cattleya, orhideea descoperită de botanistul și comerciantul britanic William Cattley într-un colet trimis pentru el din Brazilia la începutul secolului al XIX-lea, a pătruns în opera literară a lui Marcel Proust ca simbol al iubirii. Și a mai pătruns și în istoria viticolă recentă a României, grație a trei antreprenori francezi care au înființat o mică plantație viticolă la Corcova, Domeniul Catleya, pe fosta moșie a prințului Anton Bibescu, bun amic al lui Proust. Unul dintre ei este chiar vinificatorul cramei, Laurent Pfeffer, care ne-a făcut plăcerea să-și prezinte vinurile în curtea bunicii.

Laurent ne amintește cumva de Ghislain Moritz, oenologul Cramei Avincis, prietenul nostru alsacian căruia îi ducem dorul. Probabil fiindcă el, monsieur Pfeffer, elaborează vinuri la fel de frumoase, tot pe un domeniu oltenesc, cu nume de orhidee... literară.

Freamăt Alb 2019 (Fetească Albă&Fetească Regală), Epopée Alb ediția a II-a 2019 (Fetească Regală), Freamăt Rosé 2019 (Syrah&Cabernet Sauvignon), Freamăt Roșu 2016 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah), Perfect Simplu Feteacsă Neagră 2018, Perfect Simplu Cabernet Franc 2018 și Epopée Roșu ediția a IV-a Cabernet Sauvignon 2017 au fost vinurile servite și povestite de oenologul Domeniului Catleya.

Mă număr de pe acum printre iubitorii entuziaști ai vinurilor lui Laurent: găsesc calitate și stil în fiecare pahar. Albele sunt pline de șarm, oferă prospețime dar și complexitate, aduc un freamăt special în lumea oenologiei românești. Rosé-ul ne-a plăcut încă de la degustarea din iulie, cea însoțită de clătitele Pivnicerei. Cupajul Freamăt roșu oferă bucurii senzoriale la un preț prietenos. Feteasca Neagră din gama Perfect Simplu e o interpretare nouă și picantă a unui soi autohton străvechi, iar Cabernet Franc-ul, soi rar prin părțile noastre, dar foarte iubit și cultivat în țara vecină Ungaria, are finețe oltenească de.. Bordeaux. Pentru mine, vinul serii a fost Epopée Roșu, l-aș așeza alături de etichete mari cum ar fi Cuvée Charlotte de la SERVE, Flamboyant de la Davino, Smerenie și ISPITA de la Oprișor, Apogeum de la Valahorum.

Printre degustătorii entuziaști ai casei s-a numărat și copoiul Pinot, o teckeliță sârmoasă care s-a dedat la adulmecarea parfumului fiecărui dop marca Domeniul Catleya. Și am o intensă bănuială că a făcut-o cu foarte multă plăcere…

Citit 1792 ori Ultima modificare Vineri, 21 August 2020 12:23
Publicitate

Pivnicer

Suntem lisabonezi de o noapte și-o zi. După ritualul de dimineață cu cafea L'Or și cu câte o portocală, după alte ședințe foto cu avioane și tramvaie, chemăm un Uber să ne ducă la Estoril. În cea de-a șaptea zi a euro-călătoriei noastre, înainte de a merge la Cascais pentru întâlnirea cu un vechi amic, am ales acest oraș din pricini istorice.

Caută

Publicitate