Au trecut opt ani de la inaugurarea Villa Vinèa, cramă situată la câteva zeci de kilometri de Tg. Mureș. De atunci și până azi am făcut nenumărate incursiuni oenologice legate de acest brand. Unele ne-au readus în satul mureșean Mica, câteva ne-au mânat până în Südtirol, în viile unei abații milenare, iar altele au fost scurte călătorii senzoriale în pahar. După numeroasele întâlniri cu vinurile, oenologii și promotorii cramei lui Herr Heiner Oberrauch, care este totodată proprietar al firmei de echipament sportiv Salewa, am putut constata că numele Villa Vinèa este pomenit de 64 de ori în tot atâtea articole publicate pe cele două site-uri ale clubului, vestik.ro și cdvin.ro, și pe blogul Pivnicer.
Îl mai pomenim o dată acum, cu bucurie, în urma evenimentului cu șapte vinuri prezentate de amicul Claudiu Toma. Purtându-se cu mănuși cu noi, el a servit pe rând: Fetească Albă 2018, Fetească Regală 2019, Selection Pinot Noir 2016, Selection Fetească Neagră 2016, Rubin 2016 (Merlot, Zweigelt, Fetească Neagră), Contessa 2016 (Muscat Ottonel, Kerner, Gewürztraminer).
Pentru anturajul restrâns, format din medici, ingineri, antreprenori, dascăli, economiști, oameni de cultură, evenimentul s-a dovedit un adevărat festin oenologic. Platourile asortate, cu brânzeturi și mezeluri italiene, și senzaționala prăjitură inventată de Pivniceră, inspirată de New York cheese cake, dar îmbogățită cu caramel sărat, au transformat seara într-una cu adevărat memorabilă.
Feteasca Albă punctează la aciditate, Regala are un corp cât se poate de atrăgător, Pinot-ul e tipic, Feteasca Neagră are condiment transilvănean, Rubinul aduce complexitate, vinul de desert Contessa se asortează perfect cu prăjitura din caramel sărat.
Dacă sărbătorile de iarnă vor veni totuși anul acesta, avem de gând să ne reîntâlnim cu Villa Vinèa în luna decembrie, așa, o dată cu căderea primilor fulg ai iernii.