Sâmbătă 8 Mai 2021

250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  Până și o persoană stabilită recent în capitala Banatului ar ști să enumere, pe repede-înapoi, câ...

MaxiMarc, o degustare în familie

În pandemie, în scenariul roșu, sub spectrul unei viitoare carantine generale, ce altceva putem să f...

Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Cu degustarea Tepaso având ca tematică vinurile bordeleze am încheiat stagiunea de iarnă în Vestik C...

  • 250 de ani de la apariția primului ziar tipărit pe actualul teritoriu al României

  • MaxiMarc, o degustare în familie

  • Ultima seară de dragoste a fost bordeleză în Vestik Club

Luni, 01 Februarie 2021 15:15

Călătorie în Bordeaux cu ajutorul unui prieten virtual

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Prima degustare din 2021 a fost una cu totul și cu totul specială, câtă vreme promotorul vinurilor s-a aflat și nu s-a aflat în dormitorul bunicii. L-am urmărit însă captivați pe ecranul unei tablete, în vreme ce savuram patru licori de top franțuzești, numai bune de alungat anumite tristeți de ianuarie.

Dacă stăm să ne amintim, în urmă cu opt ani, în februarie 2013, am organizat primul nostru skypetasting, în vinoteca de la subsolul casei bunicii. Am destupat atunci un anume Cuvée Charlotte iar oenologul Aurel Rotărescu ne-a prezentat vinul în mod virtual, de la 600 de kilometri depărtare.

Și dacă atunci am călătorit în Dealu Mare cu câteva apăsări de tastă, în ultimul weekend am desființat distanța Arad-Cluj și Arad-Bordeaux cu ajutorul noului nostru prieten Mihai Diaconu, director național de vânzări la Tepaso. După ce a promovat vinurile Gitana în dormitorul bunicii în  octombrie 2020, Mihai revine acum cu o selecție tentantă din Bordeaux, pe care a și prezentat-o pe messenger din nu foarte îndepărtatul său Cluj. Am avut totuși în club un promotor în carne și oase, în persoana lui  Augustin Filip, manager zonal la aceeași firmă de distribuție, care ne-a servit pe rând: Dourthe No.1 Bordeaux Sauvignon Blanc 2019, Dourthe No.1 Bordeaux 2018 (Merlot, Cabernet Sauvignon), Diane de Belgrave Haut-Médoc 2014 (Merlot, Cabernet Sauvignon), Dourthe Grands Terroirs Sauternes 2018 (Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle).

Primul vin, atât de tipic, de ușor, de direct, e un Sauvignon-școală, după cum bine l-a descris Mihai. De roșii ne-am îndrăgostit de la prima adulmecare, au profunzime, au aroganța valorii, a originii adulate. În ce privește ultima licoare, ca niște barbari din Mitteleuropa ce suntem, am servit-o nu în compania vreunui foie gras, cum scrie la carte, ci a unei rulade diplomat cu fructe cu care Pivnicera s-a învrednicit să ne tenteze. Cum să refuzi totuși această cremă bavareză, care provine din Anglia și fusese creată cândva, sub numele Charlotte Russe,  pentru țarul Alexandru I, dacă tot ai în pahar un irezistibil vin dulce, demn de Napoleon?  

 

Citit 493 ori Ultima modificare Luni, 01 Februarie 2021 15:25
Publicitate

Pivnicer

De curând, Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați din Arad a devenit și Clubul Degustătorilor de Vin Vaccinați. După ce ani de zile și-au injectat indirect în vene Negru de Drăgășani, Pinot Noir, Petit Verdot, Crâmpoșie, Mustoasă ori Bonarda, membrii fondatori și-au făcut sau sunt pe cale să-și facă și primul vaccin împotriva noului virus.

Caută

Publicitate