Sâmbătă 16 Octombrie 2021

RO-Wine 2021, ediția de București: 92 producători, din 12 ţări, la aniversare

Eveniment aflat la a cincea ediție, RO-Wine | The International Wine Festival of Romania a fost prim...

O vacanță oenofilă, culinară și spirituală prin țările lui Suhajda, Hundertwasser, San Francesco d'Assisi și Gabriele D'Annunzio

Din 31 iulie până în 10 august 2021, am străbătut cinci țări de-a lungul a 3.500 de kilometri, am vi...

Degustare-pilot cu vinurile Domeniilor Franco-Române

Clătite cu carne și ciuperci, pateuri cu brânză și cu carne, cheesecake cu sos de fructe de pădure. ...

  • RO-Wine 2021, ediția de București: 92 producători, din 12 ţări, la aniversare

  • O vacanță oenofilă, culinară și spirituală prin țările lui Suhajda, Hundertwasser, San Francesco d'A...

  • Degustare-pilot cu vinurile Domeniilor Franco-Române

Vineri, 24 Septembrie 2021 10:41

O vacanță oenofilă, culinară și spirituală prin țările lui Suhajda, Hundertwasser, San Francesco d'Assisi și Gabriele D'Annunzio

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Din 31 iulie până în 10 august 2021, am străbătut cinci țări de-a lungul a 3.500 de kilometri, am vizitat trei crame, o stațiune balneară, 15 restaurante și am făcut baie în două mări. Poate că o fi având și un tainic scop spiritual excursia noastră hedonistă, în paisprezece, de-a lungul mai multor state europene. Traversăm spațiul maghiar, pe cel austriac, germanic, apoi pe cel latin, până la una dintre capitalele spirituale ale Italiei, Assisi, și continuăm spre Toscana, de la Maremma, la Marea Tireniană, până la Siena, Firenze și Lucca, pentru ca apoi să o luăm îndărăt, prin spațiul slav, iugoslav, sloven și croat, până la Rijeka, mare port la Marea Adriatică.

Întreaga aventură s-a petrecut ca o oscilație între sacru și profan, între turism și pelerinaj, între exces și rugăciune. Am ținut un jurnal zilnic, alegând câte un cuvânt cheie pentru fiecare etapă a călătoriei noastre.

În 31 iulie, cu toții am traversat Ungaria și am ajuns în Austria, iar unii au fost la Graz înainte ca grupul întreg să se reunească la Bad Blumau, iar cuvântul cheie a fost Wein&Co.

1 august a stat sub semnnul lui Il Calcio, căci am călătorit aproape non stop până la Assisi, în Umbria, ca să vedem acolo un meci al Bătrânei Doamne.

Pe 2 august am vizitat, cu ghid, Basilica di San Francesco și Basilica di Santa Chiara, trăind apoi câteva extaze senzoriale cu vinul emblematic umbrian la un restaurant discret și într-o enotecă, de unde și cuvântul cheie al zilei, Sagrantino.

În 3 august am vizitat schitul Eremo delle Carceri, într-o profundă liniște spirituală care ne-a dictat și cuvântul cheie al zilei,  Silenzio. Am mai fost la Basilica Santa Maria degli Angeli, la un restaurant din zonă, la Bevagna și la Crama Dionigi, pentru un festin cu opt vinuri și multe feluri de mâncare.

4 august ne-a dus la Montefalco, orașul vinului, dar și la Carapace, sculptura uriașă care adăpostește o cramă a grupului Lunelli, de unde am ales și cuvântul zilei. Am vizitat orășelul medieval Spello pentru cea mai bună înghețată din lume și pe urmă am încheiat en fanfare la restaurantul La Rocca, cu vinuri și mâncăruri, cu un digestiv dumnezeiesc. 

Pe 5 august am părăsit Assisi cu destinația Toscana, pentru a vizita atelierul de amfore al maestrului Massimo Carbone de la Impruneta și pentru a lua masa la un vechi prieten din San Casciano, la Cantinetta del Nonno. Cum pentru Bepe, Dan e un cuvânt cheie, i-am respectat alegerea. Seara ne-am cazat la o pensiune turistică de lângă Montemerano.

În 6 august aveam să ne îmbăiem în apele sulfuroase de la Saturnia, să facem baie în Marea Tireniană la Ultima Spiaggia, un loc aflat la granița sanctuarului mediteranean al cetaceelor. Și uite așa am ales cuvântul cheie al zilei, Cetaceu, mamifer marin căruia începem să-i semănăm după atâta hedonism. Cina am luat-o la un restaurant din Montemerano, după mai multe aventuri nocturne pe drumurile sinuoase ale Maremmei.

7 august a fost ziua vizitei la crama Le Mortelle aparținând grupului Antinori. Aici am și buchisit cuvântul cheie Extraterestru, căci așa l-au numit localnicii pe marchizul Piero Antinori după ce acesta a realizat uluitoarea construcție a cramei. Am mai făcut o baie la plaja La Rochette, cu steagul roșu fluturând în briză, și am luat cina la Fattoria del Pescatore, restaurant unde meniul e decis de mare.

În 8 august am zis să vizităm Città di Lucca, cu ale sale statui din Papier mâché, cuvinte cheie ale zilei. Și nu ne-am oprit aici, plecând apoi spre Slovenia pentru o vizită la restaurantul preferat din Ankaran, iar mai apoi către Croația, pentru o cazare la Rijeka.

Pe 9 august am făcut baie la Adriatica și am descoperit minunatul Bistro Mornar, cu al său porumbel obraznic pe nume Iosip. De la Tito, de la Franjo Iosip, cine mai știe, destul că așa am găsit cuvântul cheie al zilei.

În 10 august am făcut călătoria de întoarcere, oprind la periferia Budapestei pentru un prânz generos pe bază de mangalița și ficat de gâscă și pentru o vizită la cofetăria Suhajda, unde am ales cuvântul cheie, Șuhaidă.

Toată povestea poate fi citită accesând cele 11 link-uri corespunzând cuvintelor cheie, care trimit la filele de jurnal publicate succesiv pe blogul Pivnicer.

 

Citit 1695 ori Ultima modificare Duminică, 03 Octombrie 2021 07:28
Publicitate

Pivnicer

După aproape doi ani de boală planetară, în care unii dintre noi nu au apucat să revadă străinătatea, o vacanță europeană nu poate fi decât binevenită. Dacă ea se desfășoară de-a lungul a cinci țări, a două mări și a cincisprezece restaurante, cu atât mai bine!

Caută

Publicitate