Duminică 19 Mai 2024

Degustare de vinuri și romuri marca Wine Hunter, un festin care a durat două zile și două nopți

Prietenul nostru Herbert Szasz este un om plin de surprize. Ultima sa degustare susținută în odăile ...

Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

Crama Avincis recuperează și reinventează un soi prețios creat la Stațiunea de Cercetare Drăgășani î...

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

  • Degustare de vinuri și romuri marca Wine Hunter, un festin care a durat două zile și două nopți

  • Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Joi, 02 Decembrie 2021 15:18

O petrecere în familie cu Casa de Vinuri Cotnari, Liliac și câteva surprize

Scris de
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Acuși se fac doi ani de când am călătorit ultima oară la Cotnari. Lumea nu era încă îngrozită de spectrul  pandemiei, nu pierise încă bucuria vremurilor bune. După nenumărate valuri și angoase, dacă noi nu am putut pleca către prietenii din Moldova, au avut grijă ei să ajungă în dormitorul bunicii câteva sticle cu noile vinuri de Cotnari.

Ne-am luat cu unele, ne-am luat cu altele, iar licorile expediate de Casa de Vinuri Cotnari au ajuns să stea cu lunile pe un raft, până când, într-o seară de sfârșit de noiembrie, am reușit în sfârșit să le destupăm, în cadrul unei degustări în familie. Cum la festin s-au insinuat și niște prieteni, am constatat că aceștia erau însoțiți de tot felul de bunătăți, cum ar fi pateuri cu jeleu de pere, ouă umplute, zacuscă cu ciuperci, fasole cu ciolan la cuptor, dar și de niște vinuri speciale. În plus, am zis să destupăm și cele două sticle de la Liliac, care exact asta așteptau să se întâmple.

Așa că lista noastră hedonistă a cuprins nu mai puțin de 10 (zece) licori: Casa de Vinuri Cotnari Colocviu la Viena Frâncușă Alb Brut Natur, Casa de Vinuri Cotnari Colocviu la Moscova Grasă de Cotnari 2020, Casa de Vinuri Cotnari Colocviu la Roma Tămâioasă Românească 2020, Casa de Vinuri Cotnari Castel Vlădoianu Fetească Neagră 2017, Cotnari Domenii Busuioacă de Bohotin Rosé demidulce 2020, Liliac Sauvignon Blanc 2020, Liliac Unexpected 2.0 (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Traminer, Pinot Gris și Fetească Albă), Valea Ascunsă Fetească Neagră Reserva 2018, Via Viticola Sarica Niculițel Caii de la Letea Volumul II - ediție limitată Emoție Cabernet Sauvignon&Fetească Neagră 2019, Petrény  Fúria Fekete Leányka 2017.

Cumva, seara noastră în familie a stat sub semnul Feteștilor Negre de pretutindeni, deși am avut parte și de mai multe vinuri albe remarcabile. Frâncușa de la Cotnari e simplă și veselă, încă un vin de adăugat pe lista „neliniștitelor” pregătite pentru sărbătorile de iarnă. Noile etichete ale sticlelor din gama Colocviu sunt mai lucrate, mai atractive, au devenit selecte, precum vinurile din sticlă. De Grasa de Cotnari vinificată în sec sunt îndrăgostit cam de când a apărut, aceasta de față, din primul an al pandemiei, nu face excepție. Poate că succesul cel mai mare l-a avut Tămâioasa, căutați-o, cumpărați-o, veți găsi în ea aromele sublimate și sublime ale acestui soi atât de iubit pe la noi! Cât despre Feteasca Neagră de la Castel Vlădoianu, aceasta continuă clar o linie, nu te dezamăgește, o poți comanda liniștit oriunde te-ai afla, în clubul nostru, la restaurant ori la vreun wine bar preferat. Am avut și un desert de Cotnari, o Busuioacă suavă care s-a potrivit perfect cu tartele de mere și gutui elaborate de Pivniceră.

În alt registru, Liliac ne-a oferit o confirmare și o surpriză în același timp. Sauvignon Blanc-ul cramei transilvane este unul superb, unul lecție, cu tipicitate evidentă, pentru îndrăgostiții de vinuri seci. Unexpected 2.0 a fost pentru mine vinul serii, un cupaj de șapte vinuri, din ultimii trei ani de recoltă, realizat cu patru tehnici de vinificare diferite. Veți găsi în el un exemplu de măiestrie franțuzească și un million de arome care se îmbină armonios, este un vin pour les connaisseurs!

De parcă nu era de ajuns, am savurat, cu emoție, și o Fetească Neagră transilvană de la Valea Ascunsă – puternică, hotărâtă, plină de personalitate - și cupajul dobrogean de la Via Viticola Sarica Niculițel, de Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră, catifelat și cuminte. La urmă am lăsat Feteasca Neagră ungurească de Eger, o premieră în dormitorul bunicii, un vin premiat cu aur la Berlin în vara care a trecut. Și chiar dacă nu am fost la fel de entuziasmați ca și juriul din capitala Germaniei, am sorbit cu plăcere această interpretare în stil maghiar a celui mai cunoscut soi românesc.

Citit 1624 ori Ultima modificare Marți, 11 Ianuarie 2022 14:48
Publicitate

Pivnicer

Dacă ar fi să comparăm frumusețea cu o vibrație care se propagă irezistibil, cutremurându-i pe privitori, probabil că Prince Știrbey, crama-conac, asemenea Cramei Avincis, reprezintă epicentrul unei asemenea unde, al unei splendori românești regăsite.

Caută

Publicitate