Luni 15 Aprilie 2024

Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

Crama Avincis recuperează și reinventează un soi prețios creat la Stațiunea de Cercetare Drăgășani î...

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

  • Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

Marți, 15 Februarie 2022 13:59

10 ani de club, 12 ani de asociație, sinteza unei lungi clipe trăite la maximum

Scris de
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Să zicem că întâlnești o veche cunoștință pe care nu ai văzut-o de vreo 10-12 ani, iar ea te întreabă, între altele, ce-ai mai făcut în atâta amar de vreme. În mod obișnuit, dacă nu ai aparține unui anume club de vin, i-ai răspunde ușor clișeatic, de niște job-uri, călătorii, mutări și mici evenimente de familie inevitabile care ți s-au întâmplat în ăst timp. Așa însă, fiind parte organică a CDViN, va trebui să-i dai un răspuns cam lung, pe câteva zeci de pagini, care nici ele nu pot cuprinde totul. Pentru simplul motiv că ai uitat tot ceea ce nu ai avut vreme să consemnezi în tot acest timp de când există Asociația Vestik și Clubul Degustătorilor de Vin Neautorizați, cu ale lor site-uri vestik.ro și cdvin.ro și cu al lor blog Pivnicer.

Înainte de a da un răspuns, ar fi bine să cauți în vin adevărul, deschizând o sticlă care conține cel mai vechi vin din portofoliul clubului, Moscatel de Setúbal 1911, parte din cupajul  de vinuri fortifiate José Maria da Fonseca – Alambre 20 anos.

Dacă te concentrezi și retrăiești într-o secundă cele trei-patru mii de zile care au trecut, ai putea să-i răspunzi respectivei cunoștințe cam așa: nu mi s-a întâmplat mare lucru în anii ăștia. Poate doar că am scris, alături de Părinții Fondatori ai clubului, vreo 1.160 de articole pe site-urile și blogul pomenite mai sus. Că am vizitat 256 de locuri și localități, 50 de crame, 134 de restaurante, cofetării, localuri și winebaruri, dar și vreo 7 expoziții, că am participat la 49 de ediții ale unor festivaluri, saloane și târguri de tot felul, dar mai ales de vin, și că am stat în 57 de hoteluri și pensiuni. Și de parcă toate astea nu ar fi de ajuns, ar mai trebui să-i spui cum ai organizat în club, alături de aceiași Părinți Fondatori, dar și de urmașii lor, vreo 217 degustări, cu ajutorul a 75 de crame și firme promotoare de vin, dar și 250 de evenimente care au avut loc în dormitorul bunicii sau în afara lui, de-a lungul a 27 de țări și a 8 mări, pe mai multe continente ale lumii. Plus că mai trebuie să amintești vreo 86 de alte evenimente oenologice la care ai participat, alături de membrii clubului, în calitate de foarte implicat invitat. Nu poți uita nici cele 42 de evenimente organizate prin părțile noastre și prin toată Europa, din categoria flashtasting, concept oeno-publicitar născocit chiar de CDViN.

Va trebui să amintești cele 51 personalități prezente în club, din sfera culturală, politică, sportivă și din alte sfere care dau calitate lumii, pe cele 54 de personalități cu care ai tăi cedevini au venit în contact în altă parte decât dormitorul bunicii, dar și pe cei 106 oameni și truditori din lumea vinului prezenți în odăile lui Nagymama.

Și, mai apoi, fără a dori să pui la încercare răbdarea ascultătorului, vei fi nevoit să pomenești cele 10 interviuri realizate cu personalități mondiale din lumea vinului, precum și numele celor 8 artiști&band-uri cu care clubul a venit în contact. Va trebui să-i pomenești pe chef-ii dragi care au gătit în dormitorul bunicii, dar și pe cei oficiali, cu sau fără patalama, 8 la număr, ca și pe cei 9 chef-i renumiți, unii cu stele Michelin, care te-au servit pretutindeni. Și să nu uiți cumva cele 6 sabrări săvârșite în club de 4 somelieri ori oenologi. Ar trebui amintite și cele 3 apariții tv, dar și cartea editată de vestici, The Wine Book of Romania 2016. Nu mai puțin de 20 tipuri de evenimente din totalul de 595 la care ai fost părtaș alături de ai tăi cedevini reprezintă creația exclusivă și exclusivistă a celor care au fondat Vestik și CDViN. Și când vorbim de CDViN, vine vorba poate de singurul club de vin care a fost vreodată sponsor al unei echipe naționale, reprezentativa de fotbal a presei sportive din România. S-a întâmplat la Balcaniada de la Ohrid, din 2014.

La urmă, cât mai sintetic cu putință, vei vorbi de cele 171 de crame și de cei 10 promotori cu care clubul din care faci parte a avut contact (65 de crame listate în club, 42 de crame cu care CDViN a avut relații, 64 de crame susținute în club de promotori), de cel puțin 598 de etichete listate, de 118 soiuri de vin prezente în club și vinotecă, de vinurile listate provenind din 13 țări, de vinurile aflate în vinotecă, produse în 29 de țări.

Cum știi bine că toate aceste cifre sunt relative, că ai uitat măcar 10% din tot ce era demn de pomenit, îi vei ruga pe cei cu memoria mai bună să te ajute să completezi, pentru cunoștințele cu care te-ai văzut sau nu în ultima vreme, tabloul acestei decade trăite într-o clipă.

Și pentru că nu numai gândul acelei cunoștințe pe care nu ai revăzut-o de 10-12 ani, ci și gândul oricui s-ar spăria la auzul acestor cifre înșirate mai sus, ar fi nevoie și de dovezi pentru a le susține. Acesta este și rostul articolului de față, precum și al episoadelor de sinteză publicate pe blogul Pivnicer și link-uite aici. Lectura lor este destinată tuturor prietenilor și neprietenilor pe care fondatorii Vestik și CDViN și i-au creat din 2010 încoace, dar și cunoștințelor pe care nu le-au revăzut de foarte mulți ani și pe care ar dori să le reîntâlnească în cuibul propriu de nebunii oenofile.

 

Citit 1586 ori Ultima modificare Luni, 18 Septembrie 2023 17:48
Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Caută

Publicitate