Luni 30 Ianuarie 2023

Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

După aproape trei ani de restriști, de război și pandemie, Casa de Vinuri Cotnari revine în odăile l...

Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

Amicul nostru Herbert a tranșat rezultatul finalei Argentina-Franța cu cel puțin 48 de ore înainte d...

Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

După degustările la stand de la festivalurile Vicii și Delicii și Oradinum, ne-am dat reîntâlnire cu...

  • Casa de Vinuri Cotnari, demonstrație de forță în dormitorul bunicii

  • Argentina învinge Franța și la ultima degustare arbitrată de Herbert în dormitorul bunicii

  • Opt vinuri de la Davino, care de care mai flamboaiant

Miercuri, 26 Octombrie 2022 19:38

De la Alecsandri la Arcadie, despre alt bard și despre altă poezie a vinului, de la Mircești

Scris de
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

A patra cramă basarabeană prezentă în Vestik Club ne-a oferit una dintre cele mai speciale serate ale anului. Și nici nu e de mirare, câtă vreme oenologul Cramei Mircești, Arcadie Foșnea, este chiar vinificatorul de altădată al unei case mai mari, Château Vartely.

Prima noastră întâlnire cu vinurile Cramei Mircești din Republica Moldova s-a petrecut la unul dintre standurile ediției din anul 2022 a Salonului arădean de vinuri, Vicii și delicii. Acolo am degustat câteva licori de la crama basarabeană, aflând că proprietarul este chiar fostul oenolog de la mult mai cunoscutul brand Château Vartely.

Pentru cineva care a degustat și băut poate chiar prea multe vinuri în ultimii ani de pasiune în domeniu, este suficientă o primă întâlnire olfactivă cu vinurile care poartă eticheta Cramei Mircești pentru a constata valoarea și profunzimea muncii vinificatorului. Cumva este la modă, în aceste vremuri grele, de crize, pandemii și război, plecarea oenologilor din locurile consacrate către propriile lor mici noi crame, crearea de noi branduri de către meseriașii care au dus greul pe la casele mai mari. Noi înșine am avut și avem prieteni, prin România și prin alte țări, printre oenologi care și-au luat soarta profesională în propriile mâini, îndrăznind să devină, după truda pe mari domenii, și proprietari pe parcelele proprii.

Tocmai pentru connaisseur-ul român de vin și poezie, este puțin contrariantă denumirea Mircești, dat fiind că avem și aici, în Moldova noastră, neruptă de ruși, comuna Mircești, locul unde se află conacul care a aparținut familiei Bardului de la Mircești, marele poet român Vasile Alecsandri. De fapt, dacă privești pe Google Maps, cele două localități, cea din raionul Ungheni situat în Republica Moldova (Doamne, cât pot să urăsc denumirea asta administrativă, raionul, această formă de organizare sovietică!), și comuna omonimă din județul Iași, par niște surori gemene, dispuse în oglindă, de o parte și de alta a Prutului, la câteva zeci de kilometri  de adevărata capitală a Moldovei, numită Iași.

Acuma, dacă trebuie să vorbim de poetul pașoptist Vasile Alecsandri, proprietar de conac la Mircești/Iași, fiu de medelnicer, adică de valet domnesc de pe la sfârșitul anilor la 1700, începutul anilor 1800, născut undeva în județul Bacău, nu se știe unde, ori în 1818, ori în 1819, ori 1821, educat de dascăl grec și la pension franțuzesc, cu studii la Paris și cu experiență dramaturgică la Teatrul ieșean, acesta este brandul perfect, în calitate de  bard de Mircești, pentru crama/localitatea soră de peste Prut. Mai ales că noua cramă, de peste 15 ha, a talentatului oenolog Arcadie Foșnea chiar are legătură cu un conac boieresc din alt veac. Dacă rememorăm versurile marelui poet, dintr-o știută poezie, Plec spre bâlci după tocilă/Cu gândul cam pe teşilă./Când trecui la crâşmă-n vale,/Crâşmăreasa-mi iese-n cale/Şi mă strigă: Vin’, băiete!/Şi să gust vinul îmi dete./Vinul bun, ocaua mare,/Băui vinul de gustare./Băui trei zile de vară,/Strigând scoate mereu, cară./Cu lăutari şi cu gloată/Băui, nene, turma toată, ne dăm seama că vinurile lui Arcadie sunt asemenea versurilor lui Alecsandri, inspirație în fiecare cuvânt, în fiecare pahar...

Pentru noi, vestici cârtitori, obișnuiți cu valori la îndemână, susținute de multe veacuri de alții pe aici, vinurile lui Arcadie au fost o surpriză uriașă. Calitate în fiecare pahar! Șase etichete, șase reușite! Nu folosesc semnul exclamării de obicei, chiar dacă de obicei sunt blând cu oenologii, cu proprietarii și cu vinurile, pentru  că respect truda fiecăruia. În cazul Cramei Mircești, vorbim însă de excelență...

Despre degustare, să amintim cele șase vinuri: Fetească Regală 2021, Riesling (de Rin) 2020, Bardul din Mircești Fumé Blanc 2021 (Sauvignon Blanc), Fetească Neagră&Saperavi 2019, Bardul din Mircești Cuvée Rouge 2018 (Cabernet Sauvignon, Saperavi), Bardul din Mircești Sauvignon Blanc 2021 (dulce). Unele dintre ele au fost elaborate în butoaie de salcâm/acacia/băgrin, după cum vă place să rostiți numele lemnului originar.

Sunt un pătimaș degustător și băutor de Fetești Regale. Soiul ăsta, Dăneșana, a fost inventat la Daneș, în Ardeal, lângă Sighișoara, în urmă cu peste un veac, prin hibridare liberă între Feteasca Albă și Grasă de Cotnari (Frâncușă, după alții). De aceea, e cu atât mai interesant să degust în prezent  o Regală atât de frumos lucrată, în Basarabia, cu obsesia meseriașului obiectiv, nepărtinitor, îndrăgostit și trudit de lucrul în sine, pe care se pare că îl întruchipează Arcadie. Bună aciditate, finețe, echilibru, acestea sunt caracteristicile primului vin servit,  apreciat de toată lumea. Și îl voi adăuga și pe al doilea vin alb topului meu, în aceeași notă de claritate olfactivă și gustativă, căci vorbim de un Rhein Riesling desăvârșit în Moldova cealaltă, unul de calitate germană, alsaciană, austriacă, tipic și rafinat, etalon.

Am zis că am de-a face doar cu niște întâmplări fericite degustând vinurile de început, însă toate celelalte mi-au confirmat părerea din start. A urmat un extraordinar Fumé Blanc (Sauvignon Blanc), care poate eclipsa fără voie orice vin franțuzesc bine evaluat, și primul vin roșu, un cupaj bine structurat în toate ale sale, echilibru, preț, senzualitate. Ultimul cuvée roșu e un vin de colecție, pentru cunoscători și împătimiți, care face toți banii. Are catifelarea specifică vinurilor mărețe și mărturisește, de la prima atingere, că e o licoare pentru spiritul boieresc care sălășluiește în cei mai dezlănțuiți dintre noi. La urmă, un îndrăzneț și dulce Sauvignon, de desert, bine ales, tot pentru boierii reîncarnați în trupuri moderne, pune capăt unei degustări memorabile.

Vom aprecia deopotrivă etichetele și contraetichetele Cramei Mircești, au acea simplitate dorită care îți oferă, structurat și artistic, toate informațiile despre vinuri și cramă. Și abia așteptăm să degustăm și celelalte vinuri din portofoliul noii vinării basarabene, o echipă demnă de încă neconstituita ligă europeană a campionilor vinului...

Citit 410 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Octombrie 2022 20:41
Publicitate

Pivnicer

O nouă filă de jurnal se adaugă celor scrise începând cu anul 2009 pe blogul Pivnicer, începând cu 2010 pe site-ul vestik.ro și cu 2011 pe site-ul cdvin.ro. Bilanțul anului 2022 ne oferă link-urile a 56 de articole, care reflectă doar o parte din întâmplările oenologice ale anului trecut.

Caută

Publicitate